Bir gün kelimesinin nasıl yazılacağı konusunda insanlar çok sık yazım hatası yapabilmektedir. Bu nedenle bir gün kelimesinin nasıl yazılacağı konusu insanlar tarafından merak edilen bir konu olmaktadır. Türk dili hakkında Türkiye Cumhuriyeti’nde resmi karar merci olan ve 12 Temmuz 1932’den beri bu görevini sürdüren TDK’ye göre nasıl yazılacağını merak eden kişiler için bir gün kelimesinin nasıl yazılacağı bu makalede belirtildi. İşte bir gün kelimesinin doğru yazımının nasıl olacağı hakkındaki merak edilen tüm detaylar bu makalede belirtildi.
Bir Gün Nasıl Yazılır?
TDK tarafından 8 sözcük türü arasından zarf olarak nitelendirilen bir gün kelimesi TDK sözlüğe göre 2 farklı anlama gelmektedir. TDK tarafından belirtilen ilk anlam 24 saatlik zaman dilimini belirten sözcüktür. Belirtilmiş olan diğer bir anlam ise gelecekteki herhangi bir an, gelecekteki herhangi bir anı belirten sözcüktür. Aynı zamanda TDK tarafından birleşik kelime olarak nitelendirilmiştir. Bazı kişiler bir gün sözcüğünü ayrı yazarken bazı kişiler bitişik yazmanın daha doğru olduğunu savunmaktadır. Bu konuda resmî açıklama yapma yetkisine sahip Türkiye’deki yegâne kurum olan TDK’nin bu konuda bir açıklaması halihazırda bulunmakta.
Türk Dil Kurumu’na göre bir gün kelimesi ayrı yazılmalıdır. Yani bir gün kelimesini ayrı değil de bitişik yazan kişiler TDK’ye göre bir yazım hatası yapmış sayılmaktadır. Bir gün kelimesinin ayrı mı bitişik mi yazılacağı konusundaki varılmış sonuç ayrı yazılması gerektiğidir.
Bir Gün Kelimesi Cümlede Nasıl Kullanılmalıdır?
8 sözcük türü arasından zarf olan bir gün kelimesinin cümle içinde TDK’ye göre doğru kullanımlarını sizler için makalemizin kalanında belirttik.
Bir gün kelimesinin cümle içindeki doğru kullanımlarına örnekler:
Elbet bir gün buluşacağız.
Eğer işten güçten vakit bulabilirsek bir gün bizde size geliriz.
Bir gün yine her zamanki gibi okula giderken inanılmaz bir şey oldu.
Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır.