Böbrek Hastalığı Tedavisi Belirtisi
Böbrekler, insan vücudunda sağ ve solda birer tane olmak üzere çok önemli fonksiyonları olan bir organdır.
• Böbreklerin görevleri arasında;
• Vücut sıvılarının hacim ve içeriğinin sabit tutulması.
• Vücuda alınan maddelerin yakım ve yıkımı sonucu arta kalan atıkların.
• Zehirli maddelerin (toksin) idrar yolları ile vücuttan atılması.
• Birçok metabolik ve hormonal fonksiyonların sürdürülmesi sayılabilir.
Böbrek Vücut İçi Sıvısını Sabitler
Böbrek dış ortamdaki değişiklere rağmen bireyin vücut içi sıvı ortamının mümkün olduğu kadar sabit tutulmasını sağlar.İnsan vücudunun üçte ikisi sudan oluşmaktadır. Yanı 70 kiloluk bir insanın 46 kilosu sudur. Kanda bulunan küçük boyutlardaki maddeler, su ile süzme işleminde kandan ayrılırken; bunlardan vücut için gerekli olanlar yine su ile beraber tekrar geri emilmektedir.
Böbrekler için Su Çok Önemlidir
Su hayatın devamlılığı için çok mühim olduğundan vücut için zararlı ya da gereksiz maddeler sadece küçük idrar hacimlerinde, idrarın koyulaştırmasıyla itrah edilmektedir.
• İdrarın su ile incelmesi ya da koyulaşması damarların civarındaki sinirsel bir mekanizmayla ve daha çok da Aldesteron ve ADH adındaki hormonlar tarafından düzenlenmektedir.
• Kanımız hergün yaklaşık 10-12 defa böbrekler tarafından süzülme işlemine tabi tutulmaktadır.
Nefron Böbreklerde Filtreleme Yapar
Böbreklerin en küçük fonksiyonel yapılarına ise tıpta “Nefron” adı verilmiştir. Nefronlar filtreleme İşleminin olduğu glomerül ve emilme işleminin olduğu kanalcıklardan oluşmaktadırlar.
Böbrekler bunun yanında kanın kırmızı hücrelerinin yapımını uyaran Eritropoietin hormonu üretmekte ayrıca da kemiklerin sertleşmesini sağlayan D Vitamininin aktifleşmesini sağlamaktadır.
Böbreklerin yoğun hasarında bu maddeleri algılanamayacağı için kansızlık ve kemik erimeleri ortaya çıkabilmektedir.
Bu yazıda yer alan tüm içerik bilgilendirme amaçlıdır. İlgili hastalığa yönelik olarak teşhis, tanı ve tedavi hizmeti vermez. Herhangi bir sağlık probleminiz olması durumunda konusunda uzman doktorlar ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.