Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 5221.28
Meslek Adı : Börekçi-Dükkan Sahibi
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Yöneticiler
M. Alt Ana Grubu : Ağırlama, Perakende Ve Diğer Hizmet Müdürleri
M. Grubu : Otel, Lokanta Ve Restoran Müdürleri
M. Birim Grubu : Perakende Ticaret İle İlgili Küçük İşyeri Sahipleri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Kendisine ait işyerinde, börek imal eden veya imal edilmesini sağlayan, çalışan personeli sevk ve idare eden kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Börekçi-Dükkan Sahibi, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
İş planı ve iş organizasyonu yapmak,
Yapılacak ürünlerin çeşidine göre hammaddeleri tedarik etmek,
Börek üretimini siparişe göre programlamak,
Börek imalatını takip ve kontrol etmek,
İmalatta yaşanan aksaklıkları gidermek,
Böreklerin tüketici beğenisine uygun şekilde sunulmasını sağlamak,
Müşterilere almak istedikleri börek çeşitleriyle ilgili bilgi vermek,
Böreklerin satışını yapmak/yapılmasını sağlamak,
Satılan ürün ile ilgili fatura, yazar kasa vb. fişini kesmek,
İşyerinin temizlik ve düzenini sağlamak,
Kaliteli ürünü standartta koruyarak tüketiciye ulaştırılmasını sağlamak,
Mesleği alanındaki gelişmeleri takip etmek ve uygulamak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Börekçi-Dükkan Sahibi Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Satış Şefi (Ahşap Malzemeler)mesleği için “5222.06” kod olarak kullanılır iken Astsubay Kıdemli Üstçavuş(Kara Kuvvetleri)mesleği için “0210.07” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Börekçi-Dükkan Sahibi Meslek Kodu “5221.28” olarak belirlenmiştir.