Borsa İstanbul (BİST) Arefe günü ve bayramda açık mı? sorusu Borsa piyasaları yakından takip eden birçok kişinin araştırdığı konuların başında geliyor.
Borsa İstanbul (BİST) Arefe günü ve bayramda açık mı?
Borsa İstanbul, Ramazan Bayramı nedeniyle tatile girecek. Borsa İstanbul Arefe günü olan 3 Haziran Pazartesi günü öğlene kadar yani 12.40'a kadar işlem gerçekleştirilebilecek.
Borsa İstanbul ne zaman açılacak?
Resmi tatillerde iznin tamamını kullanan Borsa İstanbul, idari tatillerde iseözel bankaların çalışıyor olması dolayısıyla hizmet vermeye devam ediyor. Dolayısıyla borsa işlemlerini gerçekleştirmek isteyen vatandaşlar 3,5 gün bayram tatilinden hemen sonra yani 7 Haziran Cuma günü itibariyle mesaiye dönecek.
BORSA İSTANBUL NEDİR?
Borsa İstanbul ya da kısaca BİST, Türkiye'de 1985 yılında ilk olarak İstanbul Menkul Kıymetler Borsası adıyla açılan 2013'te "Borsa İstanbul" olan, sermaye piyasasında faaliyet gösteren Türk ve yabancı kaynaklı bankalara, aracı kurumlara saklama ile takas hizmeti verir. 5 Nisan 2013 tarihinde ise «İstanbul Menkul Kıymetler Borsası» olan adı, "Borsa İstanbul" olarak değiştirilmiştir. Ayrıca "Yatırıma değer!" resmi slogan olarak kabul edilmiştir.
24 Şubat 2017 yılında yayımlanan kararname ile devlete ait bütün hisselerinin Türkiye Varlık Fonuna devredilmesi kararlaştırılmıştır.
Borsa İstanbul Ne İşe Yarar?
Borsa İstanbul, aracılar vasıtasıyla alıcı ve satıcının karşılaşmasını sağlar. Aynı zamanda bu kişilerin, yüz yüze gelmesine gerek kalmadan alışveriş yapması için de gerekli olan güvenilir ve şeffaf bir ortamı da inşa eder. Kanunlar, mevzuatlar ve diğer kurallar çerçevesinde alıcı ile satıcı arasındaki işlemlerin gerçekleşmesini sağlar.
En temel olarak Borsa İstanbul ne işe yarar sorusuna cevap vermek gerekirse; satıcının arzıyla alıcının talebini karşılaştıracak ortamı yaratmaktadır. Sermaye piyasası araçları, kıymetli madenler ve taşlar gibi daha birçok yatırım aracı için piyasa ve pazar yaratır. Bunların denetlenmesini, düzenlenmesini, geliştirilmesini, yönetilmesini ve işletilmesini Borsa İstanbul yapar.
Kısaca Borsa İstanbul yatırımlarda güvenli, şeffaf, dürüst, rekabetçi ve istikrarlı bir ortam oluşmasına yarar. Bunu en basit şekliyle şu şekilde düşünebilirsiniz; pazara gittiğiniz zaman sebze – meyve fiyatlarının belli bir aralıkta olduğunu görürsünüz. Çünkü bu fiyatlar hal tarafından belirlenir ve azami – asgari sınırları açıklanır. Satıcılar da buna göre tezgah kurarlar. Alıcı olan bizler de bu fiyatlar çerçevesinde alışverişimizi gerçekleştiririz. Eğer bu fiyatlar, dürüst rekabet koşullarını bozuyorsa hal tarafından duruma el koyulur. Borsanın da hal gibi olduğunu hayal edebilirsiniz. Elbette halin son derece gelişmiş, elektronik ortama taşınmış ve çok daha güvenilir şekli olduğunu da bilmelisiniz.
Borsa İstanbul, halka arz edilecek şirketlere de ev sahipliği yapmaktadır. Halka arz ile yatırım almak isteyen şirketler için gerekli ortamı yaratır ve yatırımcıların bulunmasını sağlar. Böylece bu işten herkes karlı bir şekilde ayrılır.
BORSA İSTANBUL 1983-1984: Kuruluş
6 Ekim 1983 tarih ve 18183 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Menkul Kıymetler Borsaları Hakkında 91 sayılı KHK", Türkiye'nin sermaye piyasalarını daha etkin hale getirmek perspektifi ile Türkiye'de menkul kıymet alım satım işlemlerinin gerçekleştirilmesine elverişli ortam yaratmak amacıyla Türkiye'deki borsaların kuruluş esas ve şartlarını düzenlemek olan görevi ve ilk olarak İMKB adıyla 6 Ekim 1984 tarih ve 18637 sayılı Resmi Gazete ile yayımlanan "Menkul Kıymetler Borsalarının Kuruluş ve Çalışma Esasları Hakkında Yönetmelik" ile Türkiye'de menkul kıymetler borsalarının kuruluş, çalışma, denetlenme ve borsada alım satım esasları ile borsa üyelerinin kuruluş, çalışma ve yükümlülükleri düzenlenmiştir.
13 Haziran 2017 tarihinde endeks 100.000 puanı gördü.
BORSA İSTANBUL Yönetim
Borsa İstanbul, genel kurulca seçilen beş üyeden oluşan bir yönetim kurulu tarafından yönetilir. Yine eski İMKB'nin başkanlarından Osman Birsen 25 Ekim 1997 tarihinde üçlü kararname ile İMKB'ye Başkan olarak atanmıştır. Yönetim Kurulu'nun diğer dört üyesi, yatırım bankaları, ticari bankalar ve aracı kurumlar olmak üzere borsa üyelerini oluşturan üç ayrı kategorideki aracı kuruluşları temsilen seçilmektedir. 6 Aralık 2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu (esas sözleşmenin bundan sonraki bölümlerinde kısaca Kanun olarak ifade edilecektir) hükümleri saklı olmak kaydıyla özel hukuk hükümlerine tabi olarak faaliyette bulunmak ve bu esas sözleşme hükümlerine göre idare edilmek üzere anonim şirket statüsünde bir borsa kurulmuştur. BİST, çalışma usul ve esasları, 19 Şubat 1996 tarih ve 22559 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Resmî Gazete'de yayımlanan "İstanbul Borsası Yönetmeliği"nde düzenlenmiştir.
BORSA İSTANBUL Oluşum
BİST, bir meslek kuruluşu olarak yatırım ve kalkınma bankaları, ticari bankalar ve aracı kurumlardan oluşan üyelere sahip olup, hisse senetleri Piyasası'nda dört sürekli pazar bulunmaktadır. Bunlar; ulusal pazar, ikinci ulusal pazar, yeni ekonomi pazarı ve gözaltı pazarıdır. BİST tahvil ve bono piyasasında ise kesin alım satım pazarı, repo-ters repo pazarı ve gayrimenkul sertifikaları pazarı bulunmaktadır.
Borsada ortaklık hakkı veya alacaklılık hakkı sağlayan ve Sermaye Piyasası Kurulunca menkul kıymet olarak kabul edilen sermaye piyasası araçları işlem görebilmektedir. BIST'de hisse senedi, devlet tahvili ve hazine bonosu işlem görmekte ve Yatırımcıları Koruma Fonu'ndan aracı kuruluşların yaptıkları sermaye piyasası faaliyetleri nedeniyle müşterilerine karşı sadece hisse senedi işlemlerinden doğan nakit ödeme ve hisse senedi teslim yükümlülükleri için ödeme yapılabilmektedir.[