Boşanma davası nasıl açılır, maliyeti nedir? Hangi belgeler gereklidir?

Hayata kast etmek; onur kırıcı davranışlar, şiddetli geçimsizlik, zina vs.. gibi sebeplerden ötürü evliliklerini bitirme kararını alan çiftler boşanma yoluna girer. Boşanmak isteyen çiftlerin ilk araştırdığı soru boşanma davasının maliyeti oluyor. Peki boşanma davası nasıl açılır? Boşanma davası için neler gereklidir?

Boşanma davası için gerekli evraklar ve prosedür boşanma davası açacak kişiler tarafından merakla araştırılıyor.Evliliklerin bitme noktasına geldiği durumlarda çiftlerin aldığı boşanma kararı iki taraf için de maddi ve manevi yıpratıcı bir süreç oluyor. Peki Boşanma davası nasıl açılır, maliyeti nedir? Boşanma davası dilekçesi öğrneği haberimizde..

BOŞANMA DAVASI NASIL AÇILIR? NELER GEREKLİDİR?

Öncelikle boşanma süresine kesin olarak karar vermek gerekmektedir. Daha sonra boşanma davası için gerekli dilekçe eksiksiz bir şekilde oluşturulmalıdır. Boşanma dayanakları, talep edilen geçici ve sürekli tedbirler, dava sonunda talep edilenler dava dosyasında yer almalıdır. Bu şartlar oluşturulduğu takdirde Aile Mahkemesine veya Aile Mahkemesi adına tevzi işlem yapan adli büroya başvurularak dava açılmalıdır.

BOŞANMA DAVASI DİLEKÇESİNE NE YAZILIR? NELER OLMALIDIR?

Öncelikle boşanma davanızı açarken mahkemeye sunacağınız boşanma dilekçenizi hazırlamanız gerekiyor. Boşanmak için gerekli belgelerin başında elbetteki boşanma dilekçesi geliyor. Peki boşanma dava dilekçesinde neler yer alır

Öncelikle davayı açacağınız mahkemenin ismini dilekçenizin başına yazmanız gerekiyor. Boşanma davası hangi adliyede açılır sorusunun cevabını yazımızın devamında veriyor olacağız. Ardından Davacı olarak kendi ad soyad TC kimlik no. ile adres bilgilerinizi ve karşı tarafın aynı şekilde ad soyad adres bilgilerini yazmalısınız. Devamında davanızın konusunun boşanma davası olduğunu belirttikten sona boşanma gerekçelerinizi paragraflar halinde sıralayabilirsiniz

Boşanma sebeplerini sıraladıktan sonra bahsettiğiniz boşanmaya sebep olan olaylara ilişkin iddialarınızı nasıl kanıtlayacağınıza dair delillerinizi yazmanız gerekiyor. Boşanma davalarında en önemli deliller tanıklardır. Eğer bahsettiğiniz olayları ifade edebilecek tanıklarınız varsa onların isim ve adreslerini deliller listenize ekleyiniz.

Bunun haricinde mahkeme gerek görürse bilirkişi raporu, fotoğraflar, çeşitli belgeler, mektuplar, yazışmalar ve aklınıza gelebilecek iddialarınızı kanıtlayabilir her şey boşanma davasında delil niteliği taşıyabilir ve deliller listesine eklenmelidir. Hukuk usulümüzde belli bir aşamadan sonra delil bildirilemediğinden bu aşamada tüm delillerin bildirilmesi yerinde olacaktır.

Son olarak netice-i talebinizi yani mahkemeden tam olarak ne istediğinizi açık ve net bir şekilde dilekçenizin sonuna yazmanız gerekiyor. Peki boşanma davasında ne istenebilir derseniz;

Öncelikle tabi ki boşanmaya karar verilmesini, varsa ve istiyorsanız müşterek çocukların velayetinin tarafınıza verilmesini, yine istiyorsanız maddi ve manevi tazminat talebi, kendiniz için yoksulluk nafakası ile müşterek çocuğunuzun giderleri için iştirak nafakası ile yargılama masraflarının karşı tarafa yüklenmesini netice-i talebinizde yazabilirsiniz. Dilekçenizin yanında adliyeye giderken nüfus kağıdınızı da yanınıza almanı gerekmektedir.

BOŞANMA DAVASININ MALİYETİ NEDİR?

Peki boşanma davasının maliyeti ne kadardır ? Boşanma davası açma masrafı olarak sizden harç ve gider avansı adı altında belli bir miktar ücret ödemeniz istenecektir. Harç her yıl farklı tarifelerle devlet tarafından belirlenen ve davanın açılabilmesi için yatırılması zorunlu olan bir meblağdır. Harç miktarı talep ettiğiniz tazminat ve nafaka miktarlarına göre değişiklik göstermektedir. Gider avansı ise yargılamanın devamı için yapılması gereken dosya masrafı, tebligatlar gibi giderler için talep edilen meblağdır.

Davanızda haklı çıkmanız halinde bu ödediğiniz harç ve gider avansı bedellerinin karşı tarafça size ödenmesi mahkeme tarafından hüküm altına alınacaktır. Davayı kaybetmeniz halinde ise kendi yaptığınız masraflar üzerinize kalacağı gibi karşı tarafın yaptığı masrafları da karşılamak durumunda kalırsınız.

Bunun haricinde yargılama sürecine başka masraf çıkar mı ? Örneğin müşterek çocukların velayetini talep ediyorsanız mahkeme çocukların hangi tarafta kalmasının pedagojik olarak çocukların menfaatine olduğunu tespit etmek üzere uzman bilirkişiden rapor alacaktır. Bu rapor için bilirkişiye ödenecek olan ücreti de mahkeme davacı yandan yani sizden talep edecektir. Bunun haricinde ödemiş olduğunuz gider avansının bitmesi halinde yine gider avansı eklemeniz için sizden talepte bulunulabilir.

Bundan sonraki süreçte hazırlamış olduğunuz dava dilekçesi karşı tarafa tebliğ edilecek ve cevap dilekçesi vermesi halinde bu sefer cevap size tebliğ edilecektir. Dilekçeler aşaması tamamlandıktan sonra mahkeme duruşma günü belirler ve bu duruşma gününü de taraflara tebliğ eder. Böylece boşanma davası karar duruşmasına kadar belli aralıklarla açılacak celselerle devam eder.

Hayat ve Yaşam Haberleri