Brunei nerde. Brunei müslüman mı. Brunei Sultanı kim. Ülke ne zaman kuruldu. Ülkede hangi dil konuşulmakta. Tüm detaylar burada. Brunei'de seçim var mı
Yerel basının aktardığına göre, yaklaşık 2 bin özel konuğun katıldığı dev ziyafette avizeler, masalar, sandalyeler ve yemek takımları bile altın işlemeliydi. Her konuğa ayrı bir garson hizmet etti.
Sultan ve eşi Saliha, yemeğe altın ve pahalı taşlarla süslü elbiselerle katıldı. Çift, salona altın kaplama araçlarla girdi. Saraydaki dinleyicilere konuşan el Bulkiye "Kralın sorumluluğu halka aittir ve halk kralın sorumluluğundadır" dedi. "Kral ve halk birlikte ulusun güvenini tutar" ifadelerini kullandı.
Sultanlıkla yönetilen Brunei'de seçim yapılmıyor. Herhangi bir hoşnutsuzluk, sıfır vergi, sübvansiyonlu konut, ücretsiz sağlık hizmetleri ve eğitim de dahil olmak üzere cömert hükümet politikaları ile gideriliyor. 71 yaşındaki sultan, kutlamalara kubbesi altın olan 1800 odası bulunan saraydan halka hitap ederek başladı.
DEVLETİN ADI: Brunei Sultanlığı
BAŞŞEHRİ: Bandar Seri Begawan
YÜZÖLÇÜMÜ: 5.765 km2
NÜFUSU: 264.000
RESMİ DİLİ: Malaysia Dili İngilizce
DİNİ: İslâm
PARA BİRİMİ: Brunei Doları
Asya kıtasının güney-doğusundaki Borneo Adasının kuzeydoğusunda bulunan Güney Çin Denizine kıyısı bulunan komşusu Savarak Devletinin topraklarının Güney Çin Denizine doğru bir koridor gibi uzanması sebebiyle iki parçaya ayrılmış küçük bir devlet. İngilizlerin koruması altındadırlar.
Târihi
Brunei’nin 15. asra kadar olan târihi hakkında pek fazla mâlumât bulunmamaktadır. İslâmiyetin buralarda yayılmasından sonraki târihi kesin olarak bilinmektedir. İslâmiyetin kabûlünden sonra dînin îcâbı olarak birlik berâberlik içerisinde hareket ederek bölgenin en güçlü devleti olan Brunei- Borneo Adasının tamâmına yakın bir kısmını idâresi altında bulunduruyordu. İslâmiyetin düşmanları dolayısıyla da Brunei Devletinin düşmanları ülkeyi dâimâ zayıflatmaya çalışmışlardır. On dokuzuncu asrın sonunda iyice zayıflatılan ülkede 1888 senesinde İngiltere hâkimiyetini tesis etmiştir. 1959 senesinde kabul edilen bir anayasa gereğince Brunei Sultanlığı yarı demokratik bir sistemle iç işlerinde bağımsız dış işlerinde İngiltere’nin himâyesinde olan bir devlet olarak son şeklini almıştır.
Fizîki Yapı
Güney Çin Denizine kıyısı olan iki parçalı toprak üzerinde kurulmuş olan ülkenin yüzey şekilleri fazla farklılık göstermez. Batı kesimleri alçak ovalar ve bataklıklarla kaplı olan ülkenin doğu kesimleri ise pek fazla yüksek olmayan dağlarla kaplıdır. En yüksek noktası Labi Hılls Tepesi olup 396 m yüksekliğindedir. Önem arz eden akarsuları Belait ve Tutong’dır. Gölleri mevcut değildir.
İklim
Ekvator bölgesine yakın olduğu için Brunei’de bütün sene boyunca bol yağışlı nemli ve sıcak bir iklim hüküm sürer. Senelik ortalama yağış miktarı sâhil kesimlerinde 2500 mm civârında iç kesimlerde de 3800 mm olan ülkenin senelik sıcaklık ortalaması ise 27°C civârındadır.
Tabiî Kaynakları
Gür ormanlarla kaplı olan ülke petrol tabiî gaz gibi yeraltı mâdenleri bakımından da çok zengindir. Ormanlardan elde edilen kauçuk gibi pekçok ürün Brunei’nin tabii zenginliklerini teşkil etmektedir.
Nüfus ve Sosyal Hayat
264.000 civârında olan nüfûsunun yarısından fazlasını Malezyalılar dörtte birini Çinliler az bir kısmını ise yerli Dayak kabîlesi teşkil eder. Halkın büyük bir çoğunluğu Müslüman olup çok az miktarda ise Budist ve Putperest bulunmaktadır. Genellikle köylerde dörtgen biçiminde yapılmış ahşap evlerde yaşayan halkın başlıca gıdâ maddeleri arasında pirinç ve balık gelmektedir. Resmî dili Malaysia dili olmasına rağmen İngilizce ve Çince de yayın olarak kullanılan lisanlardandır. Başlıca şehirleri başkenti olan Bandar Seri Begawan Burnei kasabası petrol merkezi olan Kuala Belait ve Seria şehirleridir.
Siyâsî Hayat
Sultanlıkla idâre edilen ülke iç işlerinde bağımsız dış işlerinde ise İngiltere’nin himâyesi altındadır. 1959 senesinde kabul edilen bir anayasa ile idâre edilir. Bir yürütme ve bir yasama meclisinin bulunduğu Brunei’de yürütme kurulu Sultanın başkanlığında bir bakanlar kurulu hâlindedir. Ülkedeki yasama meclisi 21 kişiden meydana gelmektedir. Bunun 10 kişisi seçimle iş başına gelirken 11 kişisi ise Sultânın tâyini ile işbaşına gelmektedir.
Ekonomi
Petrol zengini bir ülke olan Brunei ürettiği petrolün büyük bir kısmını kendisi işleyip satar. Bir kısmını ise ham petrol olarak ihraç etmektedir. Alçak ovalarla sulanabilir arâzilerde tarım yapılmaktadır. Ülkede yapılan tarım kendi ihtiyacını karşılayacak kapasitededir. Bir kısım tarım ürünlerini ve ormanlardan elde ettiği bâzı orman ürünlerini de ihraç etmektedir. İhraç ettiği mallar arasında petrol tabiî gaz baharat Hindistan cevizi kauçuk ve sagu denilen ekmek ağacından elde edilen bir madde en başta gelenleridir. İthal ettiği malların başında ise makina araç aaaal ürünleri çimento ve tekstil ürünleri gelir. Dış ticâret yaptığı ülkelerin başında Japonya ABD Singapur Tayvan ve Malezya gelir.
Ulaşım
Karayollarının gelişmemiş olduğu Brunei’de başlıca ulaşım yolu akarsulardır. En önemli karayolu Muara’yı başşehir üzerinden petrol şehirleri olan Seria ve Kuola Belait’e bağlayan yoldur. Hava ulaşımı Kraliyet Havayolları ile sağlanır.