Bu besinler kalp krizini tetikliyor! Sofranızdan uzak tutun
Ölümle sonuçlanan kalp hastalıklarının başını yüzde 80 oranla kalp krizi çekiyor. Bu riskinizi azaltmak için sağlıklı beslenmek gerekiyor. Peki kalp krizinden nasıl korunabiliriz? Hangi yiyecekler kalp krizini tetikliyor? Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Barış Çaynak, uzak durulması gereken yiyecekleri açıkladı.
113
Türkiye’de her yıl 200 bin kişi kalp krizi nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu oran neredeyse trafik kazası nedeniyle yaşanan ölümlerin 30 katı..
Kalp krizlerine genellikle koroner kalp hastalığı neden olur. Koroner arterleri tıkayan madde, kolesterol birikintileridir.
213
Kolesterol, normal bedensel işlev için hayati öneme sahiptir ancak çok fazla olması da zararlıdır. Sağlıksız bir yemek, karaciğerde yapılan ve parçalanan yüksek kolesterole yol açabilir.
313
"Çok fazla doymuş yağ içeren yiyecekler yemek, karaciğerin kolesterolü kullanma şeklini değiştirir.
413
Beslenme düzeninizde bunları azaltmaya çalışmalısınız" diyen Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Barış Çaynak, kalp krizi riskini azaltmak için uzak durulması gereken yiyecekleri şöyle sıraladı:
513
ŞEKERLEME, BEYAZ ÇİKOLATA, PUDİNG, KEK VE BİSKÜVİ
613
BÖREK, POĞAÇA VE HAMUR İŞLERİ
713
HAMBURGER, SOSİS, PASTIRMA VE KEBAP GİBİ YAĞLI ET ÜRÜNLERİ
813
PALM YAĞI VE MARGARİN
913
HURMA YAĞI, HİNDİSTAN CEVİZİ VE HİNDİSTAN CEVİZİ KREMASI
1013
KREMA VE KREM PEYNİR
1113
"Birçok gıdanın üzerinde doymuş ve doymamış yağların bir listesi vardır.
1213
Doymuş yağ oranı yüksek yiyecekleri kesmeye, daha fazla doymamış yağ içeren yiyeceklerle değiştirmeye çalışın" diyen Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Barış Çaynak, "Enerjimizin üçte biri, bir kadın için günde yaklaşık 70 g. ve bir erkek için günde 90 g. yağdan gelmelidir.
1313
Ancak doymuş yağların bunun üçte birinden fazlasını içermemesi önerilir (kadınlar için 20 g. ve erkekler için 30 g.)" diyor.