Bölge Gündem Özel - İstanbul Pendik’te bulunan bir apartman dairesinden yayılan kötü kokulardan rahatsız olan apartman sakinlerinin şikayeti üzerine eve müdahale eden belediye ekipleri, gördükleri manzara karşısında şok olurken, evin bir sağlıkçıya ait çıkması ise gören ve duyanları hayrete düşürdü. Evden tam iki kamyon dolusu çöp çıkarıldı.
Pendik Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü ile Pendik İlçe Sağlık Ekipleri ile yapılan ortak çalışmada şikayet edilen evin çöp ev olduğu tespiti üzerine harekete geçildi.
VATANDAŞIN SAĞLIĞI KİME EMANET?
Çöp evin sahibinin sağlıkçı olması ise olayı daha ilginç hale getirdi. İsminin S.A olduğu ve 40 yaşında olduğu öğrenilen sağlıkçının Pendik Devlet Hastanesine bağlı Kaynarca Semt Polikliniğinde Tıbbı Laboratuar Uzmanı olarak görev yapması duyan vatandaşları daha da çok korkuttu. Bu olay, Kaynarca Semt Polikliniğinden laboratuar hizmeti alan vatandaşları tedirgin etti.
4 SENE BOYUNCA BİRİKTİRDİLER
Komşularının anlatımlarına göre Annesiyle birlikte yaşayan S.A, 4 sene önce çöp evine dönüştürdükleri apartman dairesine taşındılar. S.A’nın annesiyle birlikte 4 Sene boyunca evlerine her gün bir şeyler taşıdıkları belirtildi. Evde kullanılmış çöp atıklarıyla birlikte,hiç kullanılmamış bebek bezleri, poşet dolusu erzaklar ve çok sayıda tuhafiye malzemeleri, temizlik için gelen ekipleri şaşırttı. Evde biriktirilen çöpe müdahale eden belediye ekipleri, tüm katı atık, evsel atık, çöp, karton kutu, plastik ve teneke kutularını topladı.
Evi Temizlemek için gelen ekiplere müdahale etmek isteyen S.A İle annesi, getirtilen psikologlarla güç bir şekilde sakinleştirilmeye çalışıldı. Gelen temizlik ekipleri işlerini bitirene kadar psikologlar S.A ile annesinin yanından ayrılmadılar.
Haber: Oğuzhan Özmeşe
Dispozofobi (Biriktirme Hastalığı)
Biriktirme hastalığı, diğer isimleriyle patolojik biriktirme veya Dispozofobi, eşyaların değersiz, tehlikeli veya sağlıksız olmalarına rağmen atılmaması, aşırı derecede biriktirilmesidir. Biriktirme hastalığı hareket kabiliyetini etkiler ve yemek pişirme, temizlik, hijyen, sağlık ve uyku gibi temel etkinlikleri engeller. Biriktirme hastalığının tek başına bir hastalık veya obsesif kompülsif bozukluk (OKB) gibi başka bir durumun belirtisi olup olmadığı net değildir.
Dispozofobi’nin Özelliği
Gereksiz veya sınırlı değeri olduğu görülen çok sayıda eşyanın biriktirilmesi ve atılamaması.
Boş olan yerlerin, bu boşlukların tasarlandığı etkinliklerin gerçekleştirilmesini engelleyecek şekilde özellikle ayarlanmış olması.
Biriktirmenin neden olduğu bariz bir sıkıntı ve hareket etmede güçlük.
Ödünç alınan eşyaların geri verilmesinde isteksizlik veya yetersizlik; sınırlar bulanıklaştıkça tahrik edici açgözlülük bazen hırsızlığa veya kleptomaniye yol açabilir.
En kötü durumundaki biriktirme hastalığı yangınlara, hijyenik olmayan koşullara (fare ve hamamböceği istilası gibi), istiflerin üzerinde sendelemeden kaynaklanan yaralanmalara, diğer sağlık ve güvenlik tehlikelerine neden olabilir.