Yazın vazgeçilmez meyvesi kirazın vücudumuz üzerinde yarattığı faydaları saymakla bitmiyor. Vücutta oluşabilecek iltihabi reaksiyonların önlenmesinde, vücut şişliği ve ödemin atılmasına yardımcı olarak, enfeksiyon hastalıklarına karşı savaş açarak, vücudun bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Diyetisyen Ferdi Öztürk,hastalıkların tedavisinde kullanılan ve koruyucu meyve olan kirazın en özel 7 yararını sıraladı.
100 gram kiraz ortalama 14-15 adettir ve 65 kaloriye tekabül etmektedir. A vitamini, potasyum içeriği ve lif açısından zengin olmasının yanı sıra antioksidan içeriği de yüksektir.
Halk arasında zengin hastalığı olarak bilinen gut hastalığı, kandaki ürik asit yüksekliğinden kaynaklanır. Yüksek ürik asit özelliklerde vücutta ayak başparmağında , eklemlerde birikerek ağrı ve şişkinliğe sebep olur. Kiraz kanda yüksek olan ürik asitin dışarı atılmasını ve kanda dengelenmesine yardımcı olur.
Sigara içen bireylerle zararlı maddeler hızlıca akciğerlere ulaşır ve kana karışır. Günde 1 porsiyon kiraz sigaranın verdiği zararın vücuttan atılmasını sağlar ve içeriğinde ki flavonoidler sayesinde hücre duvarının zarar görmesini engelleyerek vücutta ki zehri temizler.
Kirazda bulunan Kinik asit böbreklerin taş ve kum yapmasını önleyebilir veya oluştuysa daha rahat kum dökülmesine yardımcı olur. Lif açısından zengin olan kiraz sindirim sistemini düzenleyerek kabızlık ve şişkinlik problemi olan hastalara yardımcı olur.
Kiraz meyvesi fitokimyasallar açısından zengindir, antioksidan bir meyvedir. Vucutta oluşabilecek iltihabi reaksiyonların önlenmesinde, vücut şişliği ve ödemin atılmasına yardımcı olarak enfeksiyon hastalıklarına karşı savaş açarak vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir.