'Bugün iftara ne pişirsem?' diye düşünenler için yine, çorbasından ara sıcağına, en doyurucu ana yemeğinden en güzel tatlısına kadar dopdolu bir ziyafet sofrası hazırladık.Arabaşı çorbasının geleneksel lezzetinin ardından gelen en güzel ara sıcaklardan Fellah Köftesi ve humus, ana yemeklerin en doyurucusu et sote, ve sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden bulgur pilavını en zengin hali firik pilavı, günün kapanışı olarak da en kolay şerbetli tatlılardan 'Revani' hazırladık.
Başlangıç: Arabaşı çorbası
Ara Sıcak: Fellah Köftesi- Humus
Ana Yemekler: Et sote- Firik Pilavı
Tatlı: Revani
İşte bu harika menünün tarifleri ve detaylı malzemeleri:
ARABAŞI ÇORBASI NASIL YAPILIR?
Malzemeler:
çorbası için;
• Tavuğun herhangi bir parçası ( ben kalçalı butla yaptım)
• 1 yemek kaşığı salça
• Pul biber
• 1,5 yemek kaşığı tereyağı
• 2 kaşık un
• 6 su bardağı tavuk suyu veya sıcak su
hamuru için;
• 1 litre su
• 10 yemek kaşığı un
• tuz
Yapılışı:
Önce hamurumuzu yapalım 3-4 saat beklemesi gerekmekte. 3 su bardağı suyu kaynamaya bırakalım. Kalan 3 bardak su ile unumuzu çözdürelim (yani una su ekleyerek karıştıralım).Kaynayan suya devamlı karıştırarak yavaş yavaş unu ilave edelim.Unun markasına göre değişiyor bazı unlar çok güzel tutuyor bazı unlarda sıkıntı olabiliyor. Kıvamını ayarlarken karıştırdığımız kaşığın zor çevriliyor olması lazım.Eğer ununuz az geldiyse ocağın altını iyice kısıp pratik hareketlerle birkaç kaşık unu suda çözdürüp ilave edebilirsiniz.Önceden yaptığımda hemen kıvamı tutmuştu ama bu kullandığım unda birkaç kere işlem yapmam gerekti. Ben 20 kaşık un kullandım siz dediğim şekilde ayarlayın.Karıştırırken zorlanmaya başlayınca un yeterlidir. Devamlı karıştırarak kaynatın.Tepsiyi ıslatın ve hamurumuzu tepsiye yayıp soğuk bir zeminde 3-4 saat bekletin.Çorba tarifini de anlatacak olursak tavuğu haşlıyoruz.Suyunu fazla koyalım haşlarken çünkü haşladığımız o suyu çorbamızda kullanacağız.Haşladığımız tavuk etini didikleyelim.Ayrı bir tencerede tereyağında unu kavuruyoruz.Yağsız unu kavurup daha sonrada yağ ekleyebilirsiniz.Unun kokusu çıktıktan sonra salçayı ve pul biberi ekliyoruz ve karıştırıyoruz.Daha sonra tavuk suyumuzu yavaş yavaş ekliyoruz. Devamlı karıştırıyoruz ki topaklanmasın. Eğer topaklanırsa tavuk etini eklemeden önce blenderden geçirebilirsiniz.Çorbamız kaynadıktan sonra didiklediğimiz tavuk etlerini ekliyoruz ve pişmeye bırakıyoruz.Biraz kaynadıktan kıvam bulduktan sonra ocağımızı kapatıyoruz.Hamuruyla birlikte tüketiyoruz.Hamuru dilimler halinde kesiyoruz ve kaşığımıza hamurdan alıp çorbadan alıyoruz ve çiğnemeden yutuyoruz.
HUMUS NASIL YAPILIR?
Malzemeler:
• 2 su bardağı nohut
• 5 yemek kaşığı tahin
• 4 diş sarımsak
• 1 adet taze sıkılmış limon suyu
• 4 yemek kaşığı su
• 1/2 çay bardağı zeytinyağı
• 1 çay kaşığı kimyon
• 1/2 çay kaşığı tuz
Üzeri için:
• 4 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1 çay kaşığı tatlı toz kırmızı biber
• 4 dal maydanoz
Yapılışı:
Ayıklanmış nohutları üzerini geçecek kadar suda yumuşayana kadar haşlayın. Suyunu süzdürdüğünüz haşlanmış nohutların kabuklarını tek tek ayıklayın.Ezilmiş sarımsakları küçük parçalar halinde doğrayın. Haşlanmış nohut, tahin, sarımsak, taze sıkılmış limon suyu, su, zeytinyağı, kimyon ve tuzu mutfak robotu ya da blender yardımıyla krema kıvamını alana kadar karıştırın.Humus karışımını servis tabağına yayın, orta kısmında hafif bir çukur açın.Küçük bir sos tenceresinde zeytinyağını kızdırıp tatlı toz kırmızı biberi yakın. Kızgın yağı humusun üzerine gezdirip maydanoz yapraklarıyla süsledikten sonra sevdiklerinizle paylaşın.
FELLAH KÖFTESİ NASIL YAPILIR?
Malzemeler:
Köfteler için:
• 300 gram
• köftelik ince bulgur (yaklaşık 2 su bardağı)
• 250 ml sıcak su
• 100 gram tam buğday unu (1 su bardağı civarında)
• 1 adet yumurta
• 2 silme çay kaşığı kimyon
• 1 silme çay kaşığı toz karabiber
• 1,5 tatlı kaşığı tuz
Haşlamak için:
• 2,5 litre su
• 1 çay kaşığı tuz
Sosu için:
• 4 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1 silme tatlı kaşığı toz zerdeçal
• 1 yemek kaşığı domates salçası
• 1 tatlı kaşığı biber salçası
• 3 diş rendelenmiş sarımsak
• 1/2 su bardağı sıcak su (100 ml.)
Servis için:
• 1/4 demet maydanoz
• 1 su bardağı yoğurt (arzuya göre)
Yapılışı:
Bulguru yayvan bir tencereye koyun, üzerine sıcak suyu ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp 20 dakika bulgurun suyunu çekmesini bekleyin.Diğer köfte malzemelerini tencereye ekleyerek iyice yoğurun ve hamurun bütünleşmesini sağlayın.Hamurdan fındıktan biraz büyük parçalar kopararak iki avucunuzun içinde yuvarlayın. Yuvarladıktan sonra bir tarafına baş parmağınızla bastırarak bir çukur açın. Şekillendirdiğiniz köfteleri üst üste gelmeyecek şekilde bir tepsiye dizin.Haşlama suyunu tuzla birlikte yayvan bir tencerede kaynatın. Köfteleri kaynayan suya koyarak yumuşayana kadar 20-25 dakika civarında pişirin. Köfteler yumuşayınca tencerenin altını kapatın ve bir süzgeç yardımıyla köfteleri alın.Bir sos tenceresinde zeytinyağı ve zerdeçalı ısıtın. Salçaları ve sarımsağı ekleyip karıştırarak kavurun. Salça kavrulduktan sonra sıcak suyu ekleyin, sosu karıştırın ve ocağı kapatın.Servis tabağına aldığınız köftelerin üzerine salçalı sostan koyup üzerlerine kıyılmış maydanoz yapraklarını serpiştirin. Arzuya göre yanında yoğurtla birlikte servis yapın.
ET SOTE NASIL YAPILIR?
Malzemeler:
• 600 gram sotelik dana eti
• 4 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1 adet orta boy kuru soğan
• 2 adet orta boy domates
• 4 adet orta boy yeşil biber
• 1 tatlı kaşığı domates salçası
• 1/2 tatlı kaşığı biber salçası
• 1 su bardağı sıcak su
• 1 çay kaşığı tuz
• 1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
• 1 tatlı kaşığı kekik
Yapılışı:
Et sote hazırlamak için; kuru soğanı küçük küpler halinde yemeklik doğrayın. Kabuğunu soyduğunuz domatesleri soğanlarla uyumlu olacak şekilde kesin.Ortadan ikiye kesip, çekirdeklerini çıkardığınız yeşil biberleri, yarım ay şeklinde doğrayın.Tercihen döküm bir tavada zeytinyağını kızdırın. Küçük parçalar halinde sotelik doğradığınız dana etini tavaya alın.Suyunu salmaması, lezzet ve vitamin değerini hapsetmesi için; yüksek ateşte, yaklaşık 2-3 dakika hiç karıştırmadan eti mühürleyin.Mühürleme işlemi sonrasında dış kısmı renk alan etleri tavayı aralarda sallayarak yüksek ateşte sotelemeye devam edin.Yemeklik doğradığınız soğanları katıp, soğanlar yumuşayana kadar pişirme işlemini sürdürün. Aralarda karıştırarak sırasıyla, doğranmış yeşil biber ve domatesleri katın.Biber ve domates salçasını sıcak su ile sulandırdıktan sonra azar azar tavaya ekleyin. Üzerine bir kapak kapatıp, pişirme işlemini kısık ateşte sürdürün.Salçalı suyunda lokum gibi yumuşayana kadar pişen etlere; taze çekilmiş tane karabiber, kekik ve tuzu katıp, son bir kez karıştırın.5 dakika daha pişirdiğiniz et soteyi lezzetli suyuyla birlikte servis tabaklarına alın. Sıcak sıcak sevdiklerinizle paylaşın.
FİRİK PILAVI NASIL YAPILIR?
Malzemeler:
• 2,5 su bardağı firik bulguru
• 1 yemek kaşığı tereyağı
• 1 yemek kaşığı zeytinyağı
• 4 adet mantar (küp küp doğranmış)
• 1/2 adet soğan
• 1 tatlı kaşığı karabiber
• 1,5 tatlı kaşığı (tepeleme) tuz
• 4 su bardağı tavuk suyu (normal su da kullanabilirsiniz)
Yapılışı:
Firik bulgurunu bol suda iyice yıkayın ve süzün.Mantarları temizleyin ve minik küpler halinde doğrayın. Dilerseniz saplarını kullanmayabilirsiniz.Pilav tencerenizi ısıtın. Tereyağı ve zeytinyağını birlikte eritin.Mantarları yağda çevirin ve bulguru ilave edin. Hafif kavurun ve tavuk suyunu ilave edin.Tuz ve karabiberi de ilave edin, tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte 15-20 dakika demleyin.Bulgur suyu tamamen çekince kapağı açın. Temiz bir bez veya kağıt havlu ile demlenmesi için tencerenin üstünü örtün ve kapağı kapatın. 5-10 dakika sonra pilavınız hazır.
REVANİ NASIL YAPILIR?
Malzemeler:
• 3 adet yumurta
• 1 çay bardağı toz şeker
• 1,5 su bardağı un
• 1 su bardağı irmik
• 1 çay bardağı ayçiçek yağı
• 1 çay bardağı yoğurt
• 1 paket kabartma tozu
• 1 paket vanilya
Şerbeti için:
• 3 su bardağı toz şeker
• 3 su bardağı su
• 1/2 adet limon suyu
Fırın kabını yağlamak için:
• 1 yemek kaşığı tereyağı
Servisi için:
• 2 yemek kaşığı rendelenmiş hindistan cevizi
Yapılışı:
Tatlının şerbetini hazırlamak için; toz şeker ve suyu bir tencereye aktarın. Kısık ateşte yaklaşık 30 dakika kadar kaynattıktan sonra limon suyunu ekleyin ve ılınması için ocaktan alın.Yumurta ve toz şekeri bir mikser yardımıyla toz şeker tamamen eriyene kadar karıştırın.Sırasıyla; ayçiçek yağını, yoğurdu, vanilyayı, irmiği, elenmiş unu ve kabartma tozunu ekledikten sonra çırpma işlemini sürdürün.Fırın kabını tereyağı ile yağlayın. Revaniyi, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika kadar pişirin. İçini çeken tatlıyı dikdörtgen ya da baklava dilimi şeklinde kesin.Dilimlediğiniz ılık tatlıya önceden hazırladığınız soğuk şerbeti azar azar ilave ederek, tatlının içine çekmesini sağlayın.Rendelenmiş Hindistan cevizi ve arzuya göre fındık içi ile süsleyerek servis edin. sevdiklerinizle paylaşın.