Bugün iftara ne pişirsem? (9 Haziran 2018)

Bugün ne yemek pişirsem? (9 Haziran 2018) Bugün iftara ne pişirsem? En değişik yemek tarifleri neler? En kolay iftar menüsü hangisi? İşte tüm detaylarıyla en kolay ve en güzel 9 Haziran yemek tarifleri...

'Bugün iftara ne pişirsem?' diye düşünenler için yine, çorbasından ara sıcağına, en doyurucu ana yemeğinden en güzel şerbetli tatlısına kadar dopdolu bir ziyafet sofrası hazırladık. Kremalı mantar çorbasının o hafifliğinin ardından gelen en tatlı salatamız ve evlerimizin vazgeçilmezi patlıcanın zeytinyağlı hali 'Patlıcan silkmesi' , hemen ardından sofların baş tacı 'Kirde Kebabı' ve etin pirinçle harika uyumunun birleştiği 'Acem Pilavı' , günün kapanışı olarak da en hafif şerbetli tatlılardan 'Şambali tatlısı'.

İşte bu harika yemeklerin malzemeleri ve detaylı tarifleri...

Başlangıç: Kremalı mantar çorbası

Ara Sıcak: Mısır salatası - Patlıcan Silkmesi

Ana Yemekler: Kirde Kebabı - Acem pilavı

Tatlı: Şambali tatlısı

KREMALI MANTAR ÇORBASI NASIL YAPILIR?

Malzemeler:

•    250 gram mantar
•    1 adet orta boy kuru soğan
•    5 yemek kaşığı zeytinyağı
•    1/2 su bardağı krema
•    2 yemek kaşığı un
•    5 su bardağı sıcak su
•    1 çay kaşığı tuz
•    1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber

Üzerine:

•     5-6 dal maydanoz

Yapılışı:

Üzerlerini nemli bir bez yardımıyla temizlediğiniz mantarları küçük parçalar ya da ince dilimler halinde kesin. Kuru soğanı küçük küpler halinde kesin.3 yemek kaşığı zeytinyağını geniş bir tencerede kızdırın. Doğranmış kuru soğanları ekleyip kavurmaya başlayın. Mantarları katıp hafif bir renk alıp suyunu çekene kadar kuru soğanlarla birlikte kavurma işlemini sürdürün.Kavrulan mantar ve kuru soğanlara sıcak su ekleyip kısık ateşte kaynamaya bırakın.Ayrı bir tavada kalan zeytinyağını kızdırıp azar azar un ekleyin. Kısık ateşte sürekli karıştırıp kokusu çıkana kadar kavurun.Kaynamakta olan çorba suyundan kavrulmuş una ilave edip bir çırpıcı yardımıyla hızlıca karıştırarak kıvamını açın.Hazırladığınız unlu terbiye karışımını çorba tenceresine aktarın. Tuz ve taze çekilmiş tane karabiber ile tatlandırın. Aralarda karıştırarak orta ateşte kaynamaya bırakın.Son olarak kremayı ekleyip kısık ateşte 2-3 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. İnce ince doğranmış maydanoz yaprakları eşliğinde sıcağı sıcağına servis yapın.

MISIR SALATASI NASIL YAPILIR?

Malzemeler:

•    300 gram mısır (haşlanmış)
•    1 adet turp
•    1 adet salatalık
•    2 yemek kaşığı zeytinyağı
•    1/2 adet limonun suyu
•    1 tatlı kaşığı nar ekşisi
•    1 tatlı kaşığı tuz
•    1 yemek kaşığı ince kıyılmış dereotu

Yapılışı:

Nar ekşisi, limon suyu, tuz ve zeytinyağını bir kabın içinde iyice karıştırın.Salatalıkları iyice yıkayın ve kabuklarını alacalı soyun.Temizlediğiniz turp ve salatalıkları yarım ay şeklinde ince ince doğrayın.Dereotunu iyice yıkayın, kurulayın ve incecik kıyın.Haşlanmış mısırları, turp ve salatalıkları karıştırın.Hazırladığınız salata sosunu döküp iyice karıştırın.En son ince kıyılmış dereotunu ekleyerek servis edin.

PATLICAN SİLKME NASIL YAPILIR?

•    3 patlıcan
•    4 domates
•    3 soğan
•    4-5 sivri biber
•    5-6 diş sarımsak
•    1,5 kahve fincanı zeytinyağı
•    1 kahve fincanı su
•    Yarım demet maydanoz
•    Yarım limonun suyu
•    Tuz

Yapılışı:

Patlıcanları alacalı olacak şekilde soyuyoruz. Uzunlamasına dörde kesip iri küp şeklinde doğruyoruz. Limonlu ve tuzlu suda 15-20 dakika bekletiyoruz. Soğanları soyup piyazlık doğruyoruz. Sivri biberlerin çekirdeklerini çıkarıp ince ince doğruyoruz. Sarımsakları soyuyoruz ve 2 domatesin kabuklarını soyup küp küp doğruyoruz. Kalan domatesleri rendeliyoruz. Patlıcanları sudan çıkarıp suyunu sıktıktan sonra kağıt havlu üzerine alıyoruz. Maydanozu temizleyip kıyıyoruz. Bir tencereye soğanları alıp, sırasıyla sivri biber, patlıcan, sarımsak dişleri ve domatesleri ilave ediyoruz. Zeytinyağı, su ve tuzu ekleyip orta ateşte karıştırmadan kapağı kapalı olarak pişiriyoruz. Tencereyi ara sıra saplarından tutarak silkeliyoruz. Su kaynayınca ateşi kısıp 20 dakika pişiriyoruz. Ardından tencereyi ocaktan alıp ılınmaya bırakıyoruz. Üzerine kıyılmış maydanozu serptikten sonra servis ediyoruz.

KİRDE KEBABI NASIL YAPILIR?

Malzemeler:

•    500 gr julyen doğranmış kuzu eti
•    1 adet kuru soğan
•    1 adet domates
•    1 yemek kaşığı domates salçası
•    Sıvı yağ
•    Karabiber
•    Tuz

Krep için;

•    2 su bardağı süt
•    2 yumurta
•    1,5 su bardağı un
•    Maydanoz
•    Bir tutam tuz

Üzeri için;

•    Yoğurt
•    Tereyağı
•    Pulbiber

Yapılışı:

Jülyen kesilmiş kuzu etini 2 yemek kaşığı zeytinyağında rengi değişene kadar soteleyin. Soğanları ufak ufak küp şeklinde doğrayın, orta ateşte pişirmeye devam edin. Domatesin kabuklarını soyup küp küp doğrayın ve salça ile birlikte ekleyin. 1 su bardağı su ekleyin. Tuz ve karabiber ekleyip etler pişene kadar pişirin.
Krep İçin: Bir kaseye tüm malzemeleri ekleyip karıştırın. Ufak ebattaki krep tavasına çok dolu olmayacak şekilde karışımı dökün. İnce bir krep olmalı. ( tavanızın büyüklüğüne göre ölçüyü siz ayarlayabilirsiniz) Tüm krep malzemesini aynı şekilde önlü, arkalı pişirin.Servis tabağına önce krep, arasına et olmak üzere 4 kat yapın. En üste yoğurt ve tereyağında kızdırılmış pul biber dökerek servis yapın.

ACEM PİLAVI NASIL YAPILIR?

Malzemeler:

•    100-150 gram kuşbaşı et (et miktarı isteğe göre ayarlanabilir ben göz kararı koyuyorum)
•    2-3 adet havuç
•    1 kase pirinç
•    1 adet büyük boy soğan
•    tuz
•    sıvı yağ (tercihim zeytin yağı)
•    birkaç damla limon suyu

Yapılışı:

Etimizi bir tencereye alıyoruz ve çok az su ekleyip çok kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.Bu arada pirinçimizin üzerine kaynamış su ekleyip bekletiyoruz.(biraz tuz ekleyebilirsiniz).Etlerimiz suyunu çekip piştikten sonra üzerine yağımızı ve ince ince kıydığımız soğanlarımızı ekliyoruz.3-5 dakika kadar kavrulduktan sonra uzun uzun doğradığımız havuçlarımızı ekliyoruz ve 3-5 dakika kadar da havuçlarımızı kavuruyoruz.Kavrulan havuçlarımızın üzerine 2 kase kadar kaynamış su ekliyoruz ve pilavımızın tuzunu ayarlıyoruz.Birkaç damla da limon sıkıyoruz (pilavımızın beyaz olması için).Pilavımızın suyu kaynayınca ıslatmış olduğumuz pirinçlerimizi soğuk suda iyice yıkayıp tenceremize ekliyoruz ve pişmeye bırakıyoruz.Pilavımız suyunu çekince dinlenmeye bırakıyoruz.

ŞAMBALİ TATLISI NASIL YAPILIR?

Malzemeler:

•    3 su bardağı irmik
•    1,5 su bardağı yoğurt
•    1 çay bardağı şeker
•    1 kabartma tozu
•    1 çay kaşığı karbonat

Şerbeti için;

•    4 ,5 su bardağı şeker
•    3 ,5 su bardağı su
•    1 çay kaşığı limon suyu

Yapılışı:

Geniş bir kaba yoğurt ve şeker alınır iyice karıştırılır.Üzerine kalan diğer malzemeler eklenir biraz katı kıvamda olacak bu sizi korkutmasın ardından orta boy bir cam tepsi yağlanır üzerine boşaltılır.Üzerini düzeltmek için eller ıslatılarak üzeri iyice düzeltilir.Kaşık veya bıçak yardımıyla hafifçe tepsinin tabanına değmeyecek şekilde kesilecek yerleri çizilerek belirlenir.Üzerine fıstık dizilir ve önceden ısıtılmış 175 derecede ki fırına verilir 30 dakika altı üstü kızarıncaya pişirilir.Şerbet için tencereye şeker ve su alınır kaynayıncaya kadar karıştırılarak şekerin erimesi sağlanır.Kaynamaya başlayınca 12- 15 dakika kadar kaynatılır. Bu arada tatlı da pişmiş olacak.Sıcak şerbet fırından çıkan sıcak tatlının üzerine gezdirilir.4- 5 saat iyice Şerbetini çekip dinlenen tatlı istenilen şekilde süslenilip servis edilir.

AFİYET OLSUN..

Hayat ve Yaşam Haberleri