Ramazan ayının sonuna yaklaştığımız bu günlerde, sizler için Ramazan'ın bereketli sofralarına yakışacak, leziz bir menü hazırladık.İşte çorbasından ara sıcağına, tatlısından ana yemeğine Ramazan'ın 18.gününe özel iftar menüsü;
Başlangıç: Toyga çorbası,
Ara Sıcak: Sosisli çıtır börek, Gavurdağı Salatası
Ana Yemekler: Sultan kebabı, Mercimekli bulgur pilavı
Tatlı: Profiterol
TOYGA ÇORBASI TARİFİ
Malzemeler:
• Yarım su bardağı yarma (dövme)
• 1 su bardağı süzme yoğurt
• 2 yemek kaşığı un
• 1 yumurta sarısı
• 1 su bardağı haşlanmış nohut
• 5 su bardağı su
• Tuz
Üzeri için:
• 2 yemek kaşığı tereyağı
• 1 tatlı kaşığı kuru nane
Yapılışı:
Süzme yoğurt, un ve yumurta tencereye alınır üzerine bir su bardağı kadar su dökülerek çırpılır.Sonrasında kalan 4 bardak su da tencereye eklenerek ocağa alınır.Yarma da eklenerek kaynayana kadar sürekli karıştırılır.Kaynadıktan sonra yarmalar pişene kadar arada karıştırılıp hem çorbanın kıvamı kontrol edilir hem de yarmaların tencerenin tabanına yapışmaması sağlanır.10-15dk kadar sonra nohut ilave edilerek yarmalar pişene kadar kısık ateşte pişirilir.Çorba piştikten sonra küçük bir tavada tereyağı eritilir, nane eklenerek karıştırılır. Hazırlanan yağ çorbaya eklenerek karıştırılır.Çorbanın kıvamı koyu ise her aşama da su ilavesi yapabilirsiniz.
SOSİSLİ ÇITIR BÖREK TARİFİ
Malzemeler:
• 16 adet pratik sosis
• 8 adet milföy hamuru
• 1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
• 1 adet yumurta sarısı
Yapılışı:
Dondurulmuş milföy hamurlarını oda ısısında 10 dakika kadar çözdürün.Elinizle açarak hafifçe büyüttüğünüz kare hamurları ortadan ikiye kesin. 16 adet dikdörtgen hamur parçası elde edin.Hamurların üzerine çok az miktarda rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirin. Birer adet kokteyl sosis yerleştirin.Milföy hamurlarını rulo şeklinde sarıp sosisli milföyleri hazır edin. Keskin bir bıçak yardımıyla üzerlerini hafifçe çizin. Yağlı kağıt üzerine aralıklı olarak dizdiğiniz milföy hamurları üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürün.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 20-25 dakika pişirdiğiniz sosisli milföyleri sıcak olarak sevdiklerinizle paylaşın.
SULTAN KEBABI TARİFİ
Malzemeler:
• 250 gram tavuk (kuşbaşı doğranmış, haşlanmış)
• 1 adet yufka
• 100 gram bezelye
• 1 adet kabak (küp doğranmış)
• 1 adet havuç (küp doğranmış)
• 1 adet soğan (küp doğranmış)
• 3 diş sarımsak (ince dilimlenmiş)
• 1 tatlı kaşığı domates salças
ı • 200 ml. su (salçayı sulandırmak için)
• 1 yemek kaşığı tereyağı
• 1 yemek kaşığı sıvı yağ
• 100 gram kaşar peyniri (rendelenmiş)
• 2 çay kaşığı tuz
• 3 yemek kaşığı tereyağı
• 3 yemek kaşığı un
• 3 su bardağı süt
• 1/2 tatlı kaşığı tuz
• 1 çay kaşığı muskat cevizi rendesi
• 1 çay kaşığı tane çekilmiş karabiber
Yapılışı:
Bir sos tenceresi veya tavada beşamel sosunu hazırlayalım. Tereyağ ve unu, kokusu çıkana kadar kavurun. Ardından yavaşça sütü ekleyin ve bu esnada çırpmaya devam edin. Kaynama noktasına geldiğinde altını kısın ve ara ara karıştırarak pişirin. Koyulaşmaya başladığında tuz, rendelenmiş muskat cevizi ve karabiberi ilave edin ve ocağın altını kapatın. Ayrı bir tavada tavuklu harcı hazırlayalım. Isıtılmış tavaya sıvı yağ ve tereyağını koyup eritin. Soğanları ekleyin ve pembeleşinceye kadar kavurun. Soğanlar pembeleşince tavukları ekleyin ve 4 dakika soğanlar ile beraber kavurun. Havuç, bezelye, kabak ve sarımsakları da birer dakika arayla tavaya ekleyin ve karıştırın. Son olarak su ile açtığınız salçayı, tuzu ve karabiberi de ekledikten sonra 5 dakika daha ateşte karıştırdığınız harcı kenara alın. 1 adet yufkayı büyük üçgen olacak şekilde dörde bölün ve ona uygun olacak bir kasenin içerisine kenarlardan da eşit miktarda yufka sarkacak şekilde orta kısmını oturtun. Yufkanın içerisine tavuklu harcı yerleştirin ve kenarlardan sarkan yufkaları içeriye doğru katlayıp bohçayı kapatın ve ters çevirin. Ters çevirdiğiniz bohçayı uygun bir borcam veya fırın tepsisine yerleştirdikten sonra üzerine birer kepçe beşamel sos ve kaşar peyniri koyun.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, kaşar peyniri nar gibi kızarana kadar yaklaşık 15 dakika pişirin ve servis edin.
GAVURDAĞI SALATASI TARİFİ
Malzemeler:
• 4 adet domates
• 1 adet yeşil biber
• 1 adet kuru soğan
• 3-4 dal taze soğan
• bir kaç dal maydanoz
• bol miktarda iri kırılmış ceviz
• zeytinyağı
• nar ekşisi
• sumak
• tuz
Yapılışı:
Domatesler ve yeşil biber küçük küçük doğranır. Kuru soğan mümkün olduğunca küçük doğranarak biraz tuzla ovulur. Yeşil soğanlar ve maydanozlar da çok ince kıyılır. Bütün malzeme geniş bir kaba alınır, iri kırılmış cevizler, zeytinyağı ve nar ekşisi ilave edilir. Göz kararı yaklaşık 1 yemek kaşığı sumak da eklenir. Karıştırılarak servis tabağına alınır. Zeytinyağının ve nar ekşisinin miktarını kendi zevkinize göre ayarlayabilirsiniz, ben sevdiğim için oldukça bol kullanıyorum. Cevizi de yine neredeyse 1 su bardağına yakın ekliyorum. Harika bir salata, denemeyenlere tavsiye ederim.
MERCİMEKLİ BULGUR PİLAVI TARİFİ
Malzemeler:
• 2 çay bardağı pilavlık bulgur
• 2 adet büyükçe kuru soğan
• 1,5 çay bardağı yeşil mercimek
• 1 çay bardağı mısır özü yağ
• 1 çorba kaşığı tereyağı (silme)
• Tuz
Yapılışı:
Mercimeğinizi yıkayarak,hafif yumuşayıncaya kadar haşlayın(mercimekleriniz tam açılmasın).Süzerek,haşlama suyunu kenara alın..İnce yemeklik doğranmış soğanı sıvı yağ ile pişirme tencerenize alın.Kavurun. Bulgurunuzu ekleyin,kavurmaya devam edin(1-2 dk),ardından süzülmüş yeşil mercimeği ekleyin.2 dk kadar daha kavurun.Yeşil mercimeğin suyunu ölçerek gerekiyorsa sıcak su ekleyerek 4 çay bardağı sıcak su elde edin.Kavrulmuş mercimekli soğanlı pilava ekleyin,tuzunu ayarlayın.Kapağını kapatarak önce harlı sonra, yavaş ateşte pilavınızı pişirin. Ateşten aldığınız pilava tereyağını ekleyin,karıştırın.Demlenmesi için mutfak bezinizle bohçalayarak 15 dk bekletin. Servis önerisi, Ayran ve Turşu Afiyet olsun. Not:Bu tarif evimizin bugün ne pişirelim, makarna mı haşlasak yerine tercih ettiğimiz yapımıyla pratik lezzet. Yapımda mercimek suyunu özellikle kullanıyorum,pilavınıza lezzet katar.Özellikle bayramlarda bir gün önceden pişiririm,soğuk sunmakta mümkün.
PROFİTEROL TARİFİ
Malzemeler:
• 1 su bardağı su
• 1 su bardağı un
• 125 gr margarin
• 3 adet yumurta
Krema malzemeleri:
• 2,5 su bardağı süt
• 3 yemek kaşığı un
• 1,5 çay bardağı şeker
• 1 adet yumurta
• 1 paket vanilya
Üzeri için:
• 1 paket hazır çikolata sosu
Yapılışı:
Ufak bir tencere ile margarine 1 bardak su koyarak kaynatın. Yağ eridikten sonra 1 su bardağı da un ekleyerek 2-3 dakika kadar karışımı sürekli karıştırarak pişirin. Sürekli karıştırmanız yorucu olucaktır ama hamurun kaliteli olması için bunu yapmaya özen gösterin. Hamuru 2-3 dakika karıştırarak hazırladıktan sonra ocağı kapatarak 10 dakika kadar hamurusn soğumasını bekleyin. Hamuru dinlendirdikten sonra 3 adet yumurtayı hamura eklemeniz gerekiyor. Burda dikkat etmeniz gereken şey 3 yumurtayıda kırıp hamura yedirmeye çalışmayın bu işlemde biraz yorucu olabilir ama profiterolun güzel olması için her yumurtayı hamura ayrı ayrı kırarak yedirin. Bu işlem tamamlandıkdan sonra yapışkan bir hamur elde etmiş olduk. Hamurun kabarması için iyice karışmış olması gerekiyor, bu yüzden karıştırma işlemine önem gösterin. Bütün yumurtları kırıp hamura yedirdikten sonra 10 dakika kadar hamuru dinlendirirn. Tepsimizi yağlarak kaşık yardımı ile hamurdan çeviz büyüklüğünde olucak şekilde aralarında en az 2 cm boşluk olucak şekilde paylaştırın. ve elinizle düzgün olması için şekilllendirmeniz gerekiyor Daha önce 180 derece ısıtılmış fırınımızda üzeri kızarana kadar ortalama 40 dakika pişiyoruz. Hamurlar hazır oldukdan sonra kremasını hazırlıyoruz. Vanilya dışındaki bütün malzemeleri bir tencereye koyarak kremayı pişiriyoruz, kremamız piştikden sonra üzerine vanilyayı ekleyerek iyice karıştırıyoz. Profiterölümüzün pişen hamurunu ikiye bölerek hazırladığımız kremayı sıkma torbası ile dolduruyoruz. Tüm profiterölleri doldurdukdan sonra üzerine çikolata sosumuzu gezdirin. Artık profiterollumuz servise hazır.