Ramazan ayının son günleriyle beraber sofralarda farklı yemek arayışları da başladı. Sizler için Ramazan'ın bereketli sofralarına yakışacak bir menü ile, çorbasından ara sıcağına, ana yemeğinden tatlısına en değişik ve kolay tarifleri derledik.
İşte sizler için hazırladığımız o menü...
Başlangıç: Düğün çorbası
Ara Sıcak: Talaş böreği
Ana Yemekler: Çökertme kebabı- Çin pilavı
Tatlı: Gül tatlısı
DÜĞÜN ÇORBASI TARİFİ
Malzemeler:
• 350-400 g kuzu gerdan eti
• 3 yemek kaşığı un
• 4 yemek kaşığı yoğurt
• 1 yumurta sarısı
• Pul biber
• 2-3 yemek kaşığı tereyağı
• Limon suyu
Yapılışı:
Etleri kuşbaşı doğrayarak haşlayalım.Kemikli ise kemiğinden sıyırarak ufak ufak didikleyelim.Diğer taraftan çorbanın terbiyesini hazırlayalım. Bunun için yoğurt ve unu güzelce çırpalım, yumurta sarısını ve az limon suyu ilave ederek iyice karıştıralım.Hazırladığımız yoğurtlu karışımı et suyumuzun içine yavaş yavaş ve karıştırarak ilave edelim.Didiklenmiş etleri de ekleyerek kısık ateşte çorbamızı birkaç dakika daha kaynatalım.Son olarak çorbanın tuzunu da ilave ederek üzerine tereyağı ve pul biber ile hazırlamış olduğumuz sosu gezdirip servis yapalım.Dilerseniz çorbayı içerken sirke de ilave edebilirsiniz. Afiyet olsun…
TALAŞ BÖREĞİ TARİFİ
Malzemeler:
• Bir bütün tavuk göğsü (kemiksiz)
• (Çok yapmayacaksak yarım göğüs eti de yeterli olur. )
• 1 büyük patates
• 2 havuç
• 1. 5 su bardağı bezelye
• 10-12 adet milföy
• Kızartmak için sıvı yağ
• 1 yemek kaşığı tereyağ
• Pul biber-tuz
• Üzerine yumurta sarısı 1 tatlı kaşığı sıvı yağla karıştırıp süreceğiz.
Yapılışı:
Tavuk etini küp küp doğruyoruz.Sebzeleri de aynı şekilde küçük küpler halinde doğrayıp;
Sırayla önce havucu, sonra patatesi kızartıp birazda bezelyeyi hafif kızartıp bir kapta harmanlıyoruz.Tavuk etini tereyağında önce kısık sonra yüksek ateşte kızartıyoruz. Eti ve sebzeleri karıştırıp baharatla tatlandırıyoruz.Buzu çözülen milfoylerin ortasına yeterince koyup bohça şeklinde kapatıp yağlanmış tepsiye ters çevirerek koyuyoruz.Üzerine yum. Sarısı sürüp 175. Der. 25 dk. Nar gibi kızarana kadar pişiriyoruz. İsteyen üzerine susam çörek otu serpebilir.
ÇÖKERTME KEBABI TARİFİ
Malzemeler:
• 250-300 gr jülyen kesilmiş et
• 2 yemek kaşığı sıvı yağ
• 2 diş sarımsak
• 1 çay kaşığı tuz
• 4 dolu yemek kaşığı yoğurt
• 2 diş sarımsak
• 1 fiske tuz (yoğurt için)
• 4 adet orta boy patates
• 1 çay kaşığı tuz (patatesler için)
• Sıvı yağ (kızartmak İçin)
• 1 kaşık domates biber sosu ya da salça
• 1 kaşık sıvı yağ
Yapılışı:
Etler düdüklüye alınır harlı ateşte suyunu salıp çekene kadar kavrulur. Suyunu çekince sıvı yağ ve ezilmiş 2 diş sarımsak eklenip 1-2 tur çevrilip su eklenir ve kapatılır. Etler yumuşayıp suyunu çekene kadar pişirilir.Bu sırada patatesler ince halka kesilip kibrit çöpü şeklinde doğranıp hazır edilir tuz serpilip kızgın yağda kızartılır ve büyük servis tabağına alınır. Yoğurt, ezilmiş sarımsak ve bir fiske tuz bir kapta çırpılır patatesler üzerine gezdirilir. Bir cezvede salça ve yağ kızdırılıp yoğurt üzerine gezdirilir.Ben yazdan hazırladığım domates sosu kızdırdım, isteğe bağlı domates rendesi pişirilip ya da domates püresi aynı şekilde kavrulup dökülebilir. Suyunu çeken etler kızarmaya başlayınca birkaç tur kavrulup altı kapatılır ve domates sosunun üzerine pişmiş etler konulur. İsteğe bağlı kekik veya kıyılmış maydanoz serpilip servis edilir.
ÇİN PİLAVI TARİFİ
• 1 su bardağı pirinç
• 1 yemek kaşığı tereyağı
• 1 yemek kaşığı zeytinyağı
• 2 dal taze soğan
• 1 adet küçük boy havuç
• 2 adet yumurta
• 1,5 su bardağı sıcak su
• 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
Bol suda yıkayıp ayıkladığınız taze soğanları incecik kıyın. Kabuklarını soyduğunuz havuçları minik küpler halinde kesin. Tereyağı ve zeytinyağını geniş tabanlı bir pilav tenceresinde kızdırın.Doğranmış taze soğan ve havuçları ekleyip hafif bir renk alana kadar kavurmaya başlayın.Bol suda yıkayıp fazla suyunu süzdürdüğünüz pirinçleri ekleyip pirinçler şeffaf bir renk alana kadar kavurma işlemini sürdürün.Ardından sıcak su ve tuz ekleyip kapağı kapalı tencerede, kısık ateşte 10 dakika kadar pişirin.Küçük bir kaba kırdığınız yumurtaları çırpın. Suyunu tamamen çekmekte olan pilava çırpılmış yumurtaları ekleyip hafifçe karıştırdıktan sonra pişirme işlemini kapağı kapalı tencerede 3-4 dakika daha sürdürün.Pirinçler suyunu çekip yumurtalar kızarmaya başladığında pilav tenceresinin üzerine kağıt havlu kapatıp pilavı demlenmeye bırakın. Servis kaseleri yardımıyla şekil verip ılık ya da sıcak olarak sevdiklerinizle paylaşın.
GÜL TATLISI TARİFİ
Malzemeler:
• 1 çay bardağı yoğurt
• 1 çay bardağı sıvı yağ
• 125 gr eritilmiş tereyağı
• 1 çay bardağı irmik
• 1 paket kabartma tozu
• 1 paket vanilya
• 2,5 su bardağı un
Şerbeti için;
• 3 su bardağı şeker
• 3 su bardağı su
Yapılışı:
Gül tatlısı tarifimize ilk olarak şerbetimizi hazırlayarak başlıyoruz. Tenceremize şeker ve suyu alarak 10 dakika kadar kaynatıp soğumaya bırakıyoruz. Tatlının hamuru için uygun bir kaba, eritmiş olduğumuz tereyağı, sıvı yağı, yoğurt ve irmiği alarak çırpıcı ile çırpalım.Üzerine vanilya, kabartma tozu ve unu ilave ederek yumuşak kıvamlı bir hamur elde edelim.Hamurumuzu merdane ile kalın olmayacak şekilde açalım.Açtığınız hamuru çay bardağı ile keselim.Kesilen daireleri yarım ay şeklinde üst üste gelecek biçimde 3 tanesini koyarak rulo yapalım.Ruloyu da bir bıçak ile ortadan ikiye keserek iki adet gül elde etmiş olalım.Tüm hamur için aynı işlemi yapalım ve tepsiye dizip ortalarına fındık batıralım.160 derece fırında 30 dakika kadar pişirelim.Kurabiyeler sıcak iken soğumuş olan şerbeti üzerine dökelim.Bu tariften 24 adet gül tatlısı elde edilmektedir.