11 ayın sultanı olan Ramazan ayının 20. gününde sizler için dolu dolu bir iftar menüsü hazırladık.Uzun süren açlığın ardından, çorbasıyla, pilavıyla,salatasıyla hem mideyi hem gözü doyuracak leziz bir menü derledik. İftar ve sahur arasındaki sürenin kısa olması dolayısıyla bugünkü menümüzde tatlıyı hafif tuttuk.
İşte sizler için hazırladığımız o menü...
Başlangıç: Yüksük çorbası
Ara Sıcak: Kaytaz böreği
Ana Yemekler: Fırında patlıcan kebabı - Domatesli pirinç pilavı
Tatlı: İncir Tatlısı
YÜKSÜK ÇORBASI NASIL YAPILIR?
Malzemeler:
• 2 yemek kaşığı
• domates salçası
• 2 yemek kaşığı
• tereyağı
• 3,5 su bardağı
• dondurulmuş mantı
• 2 su bardağı
• haşlanmış nohut
• 6,5 su bardağı
• et suyu
• 3 çay kaşığı
• kuru nane
• 2 çay kaşığı
• tuz
Yapılışı:
Tereyağını bir tencerede eritin ve üzerine salçayı ilave edip bir kaç dakika kavurun.Üzerine et suyunu ekleyin ve kaynamaya bırakın.Et suyu kaynadığında içerisine mantıları ve haşlanmış nohutları ilave edin.Ardından tuz ve naneyi ekleyip, mantılar yumuşayana dek yaklaşık 20 dakika pişirin. Sıcak olarak servis edin.
YOĞURTLU SEMİZOTU SALATASI NASIL YAPILIR?
Malzemeler:
• 2 demet
• büyük boy semizotu
• 3 diş
• sarımsak
• 1,5 su bardağı
• süzme yoğurt
• 2 yemek kaşığı
• zeytinyağı
• 1 çay kaşığı
• tuz
Yapılışı:
Semizotunun topraklı kök kısımlarını kesin. Körpe yapraklarını tek tek ayıklayın.Bol suda zarar vermeden yıkadığınız semizotu yapraklarının fazla suyunu süzün.Salata kurutucusundan geçirdiğiniz semizotu yapraklarını ayrı bir kenara alın.Geniş bir salata kasesinde sarımsakları rendeleyin. Süzme yoğurt, zeytinyağı ve tuz ekledikten sonra bir çırpıcı yardımıyla pürüzsüz bir hal alana kadar karıştırın.Hazırladığınız yoğurtlu karışımı semizotu yapraklarıyla harmanladıktan sonra salatayı servis tabağına alın.Arzuya göre ekstra zeytinyağı ve pul biber ilavesiyle yoğurdun sulanmaması için bekletmeden servis edin.
KAYTAZ BÖREĞİ NASIL YAPILIR?
Malzemeler:
• 1/2 paket
• yaş maya
• 1 çay bardağı
• ılık süt
• 1 tatlı kaşığı
• şeker
• 2-3 su bardağı
• un
• 3 yemek kaşığı
• zeytinyağı
• 3 yemek kaşığı
• tereyağ
• 1 çay kaşığı
• tuz (azaltıp arttırılabilir)
• 300 gram
• kıyma
• (kuzu, dana karışık olursa daha lezzetli olur)
• 3 adet orta boy
• soğan
• 1 yemek kaşığı
• biber salçası
• 1 yemek kaşığı
• nar ekşisi
• 1 tatlı kaşığı
• tuz (azaltıp arttırılabilir)
• 1/2 tatlı kaşığı
• karabiber
Yapılışı:
Şeker ve mayayı sütün içerisinde çözdürün ve kenara alın.Unun önce 2 bardaklık kısmını derin bir kaba alın, ortasına bir havuz acın ve mayalı karışımı havuza dökün.Havuzun kenarlarındaki undan yavaş yavaş havuzun ortasına alarak, hamurun kıvama gelmesini sağlayın.Mayalı karışımla un tamamen karıştıktan sonra tuzu ekleyin ve tezgahı unlayıp hamuru tezgaha alın. Hamur cıvıksa kontrollü olarak un ekleyerek yapış yapış olmayan ama çok da sert olmayan bir kıvama gelene dek yoğurun.Hamuru tekrar kaba alın, kabın üzerini streçleyin ve hamuru mayalanmaya bırakın.Bu arada kıyma, yemeklik doğramış soğan, baharatlar, salça ve nar ekşisini bir kaba alıp yoğurun.Fırını 180 derecede ısıtın.Tereyağı eritin.İki katına çıkmış olan hamuru, 10 eşit bezeye bölün.Erimiş tereyağına 3 kaşık zeytinyağını da ekleyin, karıştırın.Tezgaha 1 kaşık yağ karışımından dökün, üzerine bezelerden birini koyun. Üzerine bastırıp yassılaştırın ve tekrar üzerine bir miktar yağ sürün.Yağlanmış bezeyi ister elinizle, ister merdane yardımıyla mümkün olduğunca inceltin. Şeklinin kötü olması ya da yırtılması önemli değil.İncelttiğiniz hamuru rulo yapın ve gül böreği yapar gibi dolayın, boşta kalan ucunu altına kıvırın.Hamurun üzerine hafifçe bastırıp, bolca kıymalı harçtan koyun ve tekrardan üzerine bastırın. Kıymaların aralara girmesini sağlayın.Bütün bezeler için aynı işlemi yaptıktan sonra hepsini yağlanmış fırın tepsisine dizin ve 25-30 dakika pişirin.
FIRINDA PATLICAN KEBABI NASIL YAPILIR?
Malzemeler:
• 3 adet
• patlıcan
• 400 gram
• kıyma
• 1 adet orta boy
• soğan
• 2 diş
• sarımsak
• 1 dilim
• bayat ekmek
• 5-6 dal
• maydanoz
• 1 çay kaşığı
• tuz
• 1 çay kaşığı
• kimyon
• 1/2 çay kaşığı
• karabiber
• 1/2 çay kaşığı
• pul biber
• 1/2 çay bardağı
• su
• 1 tatlı kaşığı
• salça
• 2 adet orta boy
• domates
• 4-5 adet
• sivri biber
Yapılışı:
Yıkayıp kuruladığınız patlıcanları iki parmak kalınlığında doğrayın.Halka şeklindeki patlıcanları hafif yağladığınız tepsiye dik dik yerleştirin. Üzerine zeytinyağı ve tuz gezdirerek 220 derece fırında 30 dakika pişirin.Bu sırada köfteyi hazırlamak için soğanı, sarımsağı ve maydanozu blenderden geçirin. Ekmeği ufalayın.Kıymayı ve baharatları ekleyerek güzelce yoğurun ve yuvarlak şekil verin.Patlıcanlar iyice yumuşadığında köfteleri aralarına dizin. Salçayı su ile karıştırarak üzerine ekleyin.Domates ve biberleri doğrayarak üzerlerine dizin.Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika pişirin ve afiyetle tüketin.
DOMATESLİ PİRİNÇ PİLAVI NASIL YAPILIR?
Malzemeler:
• 3 adet iri olgun domates (kabuksuz,rendelenmiş 2 su bardağı )
• ½ su bardağı su
• 1,5 su bardağı baldo pirinç
• 1,5 kaşık tereyağı
• 1 su bardağı sıcak su
• Tuz
• Yarım çay kaşığı karabiber
Yapılışı:
Tereyağımızı pilavı pişireceğimiz tencereye alıyoruz. Eritiyoruz.20-30 dk ılık suda beklettiğimiz yıkayıp ,süzdüğümüz pirinci ekliyoruz, 1-2 dk kavuruyoruz.Pişmiş domates rendemizi ekliyoruz. 1-2 dk daha kavuruyoruz.1 bardak sıcak suyumuzu tuz ve karabiberimiz ekleyip pişmeye bırakıyoruz.Suyunu çektikten sonra 20 dk kadar bezle bohçalayıp dinlendiriyoruz.
İNCİR DOLMASI NASIL YAPILIR?
Malzemeler:
• 20 adet kuru incir
• Ceviz (iri dövülmüş)
• 1 su bardağı su
• 3 yemek kaşığı şeker
• 2 yemek kaşığı sıvı yağ
• Kaymak
Yapılışı:
İncirleri 1 saat kadar ılık suda bekletin.Sonra üst kısımlarını içlerini dövülmüş ceviz ile doldurun.Doldurmuş olduğunuz incirleri tencereye dizerek üzerine 1 su bardağı şekerli suyu ve sıvı yağı gezdirin.Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.Kaymak veya cevizle birlikte servis edebilirsiniz.