Bugün ne yemek pişirsem? (6 Haziran 2018)

Bugün ne yemek pişirsem? (6 Haziran 2018) Bugün iftara ne pişirsem? En değişik yemek tarifleri neler? En kolay iftar menüsü hangisi? İşte tüm detaylarıyla en kolay ve en güzel 6 Haziran yemek tarifleri...

'Bugün iftara ne pişirsem?' diye düşünenler için yine, çorbasından ara sıcağına, en doyurucu ana yemeğinden en güzel şerbetli tatlısına kadar dopdolu bir ziyafet sofrası hazırladık. Domates çorbasının o hafifliğinin ardından gelen en tatlı acı salatamız ve evlerimizin vazgeçilmezi taze fasulye yemeği, hemen ardından sofların baş tacı 'Ali Nazik' ve etin pirinçle harika uyumunun birleştiği 'Buhara Pilavı' , günün kapanışı olarak da en hafif şerbetli tatlılardan 'Bülbül Yuvası'.

İşte bu harika yemeklerin malzemeleri ve detaylı tarifleri...

Başlangıç: Sütlü domates çorbası

Ara Sıcak: Taze fasulye - Acılı ezme

Ana Yemekler: Ali Nazik - Buhara Pilavı

Tatlı: Bülbül Yuvası

SÜTLÜ DOMATES ÇORBASI NASIL YAPILIR?

Malzemeler:

•    4 adet domates
•    1 yemek kaşığı domates salçası
•    1 tatlı kaşığı tereyağı
•    1 yemek kaşığı zeytinyağı
•    1/2 su bardağı süt
•    1 yemek kaşığı un
•    1 tatlı kaşığı tuz
•    1 tatlı kaşığı iri çekilmiş karabiber
•    5 su bardağı su

Yapılışı:

Domatesleri ortadan ikiye kesin ve kabuklarına dikkat ederek rendeleyin.Çorbayı pişireceğiniz tencerede tereyağı ve zeytinyağını ısıtın.Unu, tereyağı ve zeytinyağıyla 2-3 dakika kavurun.
Domates rendesini ve salçasını,  çırpma teliyle kavrulan unu karıştırırken ilave edin.Topaklanma olmamasına dikkat ederek karıştırın ve suyu yavaş yavaş ilave edin.Baharatları da ilave edin ve 10-15 dakika kaynamaya bırakın.Servis etmeden önce sütü ilave edin ve karıştırın. İşte bu kadar, afiyet olsun!

TAZE FASULYE NASIL YAPILIR?

Malzemeler:

•    1 kilogram taze fasulye
•    4 yemek kaşığı zeytinyağı
•    2 adet orta boy kuru soğan
•    4 diş sarımsak
•    1 adet büyük boy domates
•    2 adet yeşil biber
•    1 çay kaşığı tuz
•    1/2 çay kaşığı karabiber

Yapılışı:

Kuru soğanları küçük küpler halinde kesin. Sarımsakları ince ince dilimleyin.Ortadan ikiye kesip, çekirdeklerini çıkardığınız yeşil biberleri ince ince kesin, domatesi rendeleyin.Uç kısımlarını alıp, kılçıklarını ayıkladığınız taze fasulyeleri jülyen şeklinde doğrayın. Bol suda yıkadıktan sonra fazla suyunu süzün.Zeytinyağını bir tencerede kızdırın. Doğradığınız soğan ve sarımsakları hafif bir renk alana kadar kavurun.Doğranmış taze fasulyeleri ekleyerek kavurma işlemini sürdürün. Doğranmış yeşil biber, tuz ve karabiberi ekleyin.Son olarak rendelenmiş domatesi eklediğiniz taze fasulyeyi, kendi suyunda, kapağını kapattığınız tencerede 35 dakika kadar pişirin.Arzuya göre ılık fakat daha da lezzetli olması için soğuk olarak servis edin ve sevdiklerinizle paylaşın.

ACILI EZME NASIL YAPILIR?

Malzemeler:

•    3 adet büyük boy domates
•    3 adet yeşil sivri biber
•    3 diş sarımsak
•    6 adet taze soğan
•    1/2 demet maydanoz
•    1 tatlı kaşığı biber salçası
•    1 adet taze sıkılmış limon suyu
•    4 yemek kaşığı zeytinyağı
•    2 yemek kaşığı nar ekşisi
•    1 tatlı kaşığı nane
•    2 çay kaşığı kırmızı biber
•    1 çay kaşığı tuz

Yapılışı:

Ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkardığınız yeşil sivri biberleri küçük parçalar halinde doğrayın.Bol suda yıkadıktan sonra ortadan ikiye kesip kabuklarını soyduğunuz domatesleri, çok küçük parçalar halinde doğrayın.Bol suda yıkadıktan sonra suyunu süzdürdüğünüz maydanoz ve taze soğanları incecik kıyın. Sarımsakları rendeledikten sonra havanda tuzla dövün.Biber salçasını; küçük bir kapta taze sıkılmış limon suyu, zeytinyağı ve nar ekşisiyle karıştırıp kıvamını açın.Tüm malzemeleri bir araya toplayıp biber salçalı karışım, tuz, nane ve kırmızı biberle karıştırın.Hazırladığınız acılı ezmeyi arzuya göre soğuk olarak taze taze sevdiklerinizle paylaşın.

ALİ NAZİK NASIL YAPILIR?

Malzemeler:

•    600 gram kuşbaşı dana eti
•    2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
•    1 yemek kaşığı tereyağı
•    1 adet orta boy kuru soğan
•    1 yemek kaşığı domates salçası
•    1 su bardağı sıcak su
•    1 tatlı kaşığı kekik
•    1/2 tatlı kaşığı pul biber
•    1/2 çay kaşığı tuz
•    1/4 çay kaşığı karabiber

Yapılışı:

Kebabın taban kısmını oluşturacak olan sarımsaklı yoğurtlu patlıcanı hazırlamak için; patlıcanları bol suda yıkadıktan sonra kurulayın. Bir şiş ya da çatal yardımıyla bir kaç yerinden delin.Ocak üzerine yerleştireceğiniz közmatikte, yüksek ateşte ya da önceden ısıtılmış fırında renkleri değişip, yumuşayana kadar aralarda ters çevirip patlıcanları közleyin.Eti hazırlamak için; kuru soğanı küçük küpler halinde yemeklik doğrayın. Ayçiçek yağını bir tencerede kızdırın. Soğanları hafif bir renk alana kadar kavurun.Kavrulan soğanlara yıkadıktan sonra suyunu süzdürüp, kuruladığınız dana etlerini ekleyin ve renk alana kadar yüksek ateşte kavurun. Kapağını kapattıktan sonra orta ateşte suyunu çekip, yumuşayana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.Suyunu çeken etlere tereyağı, domates salçası, kekik, kırmızı pul biber, karabiber katın. Sıcak su ve son olarak tuz kattıktan sonra kısık ateşte 10 dakika daha pişirin.Közlediğiniz patlıcanların kabuklarını ılık duruma geldikten sonra dikkatli bir şekilde soyun. Küçük küpler halinde doğrayın.Sarımsakları rendeleyin. Doğradığınız közlenmiş patlıcanları sulanmaması için bekletmeden koyu süzme yoğurt ile karıştırın. Tuz, zeytinyağı ve rendelenmiş sarımsakları ekleyin.Servisi esnasında kullanmak üzere; tırnak pideyi uzun ince şeritler halinde kesin. Dört eşit parçaya böldüğünüz domates ve yeşil biberi yağda kızartın.Gaziantep’i yaşatmak üzere mümkünse geniş bakır bir servis tabağı alın. Tabanını sarımsaklı yoğurtlu patlıcan ile kaplayın. Üzerine yumuşayana kadar pişirdiğiniz etleri alın. Kızarmış biber ve domates dilimlerini, tırnak pideyi yerleştirin.Tereyağını küçük bir sos tenceresinde eritin. Kırmızı toz biberi ekleyin ve kızgın tereyağı ile karıştırdıktan sonra sakınmadan Alinazik kebabının üzerine gezdirin. Sıcak olarak, bekletmeden sevdiklerinizle paylaşın.

BUHARA PİLAVI NASIL YAPILIR?

Malzemeler:

•    Yarım çay bardağı ayçiçek yağı
•    1 orta boy soğan
•    Bir tüm tavuk göğüs eti
•    1 orta boy rendelenmiş havuç (küçükse 2 tane olabilir)
•    1 yemek kaşığı dolusu domates salçası
•    2 yemek kaşığı kadar kuş üzümü
•    2 yemek kaşığı kadar dolma fıstığı
•    1 çay kaşığı pul biber
•    Yarım çay kaşığı karabiber
•    Yarım çay kaşığından biraz az tarçın
•    2-3 adet karanfil
•    Tuz
•    2 su bardağı pirinç (30 dk sıcak suda bekletilmiş)
•    3 buçuk su bardağı sıcak su

Yapılışı:

İlk önce pirinci sıcak suda 30 dakika ıslatıyoruz. (Pirinci ıslatmıyorsak 1 bardak pirince 2 bardak su koyuyoruz )Yağ, yemeklik uzun doğranmış soğan ve kuşbaşı doğranmış tavuk etini soteliyoruz. 1-2 dakika da havucu ekleyip soteledikten sonra salçayı ekleyip biraz kavuruyoruz. Tuz ve su hariç baharatlar ve diğer malzemelerle tekrar kavrulacak. Son olarak suyunu ve tuzunu ayarlayıp kısık ateşte pirinçler suyunu çekene kadar pişiriyoruz.

BÜLBÜL YUVASI NASIL YAPILIR?

Malzemeler:

•    250 gram margarin
•    Yarım çay bardağı sıvı yağ
•    1 yumurta
•    Yarım çay bardağı irmik
•    Yarım çay bardağı yoğurt
•    1 paket kabartma tozu
•    1 çay bardağı pudra şeker
•    Aldığı  kadar un

İçi için;

•    200 g ceviz
•    1 yumurta (sarısı akından ayrılacak)

Şerbeti için;

•    4 su bardağı şeker
•    3 su bardağı su
•    1/2 (yarım) limon suyu

Yapılışı:

Şerbetimizi yaparak başlayalım, tencereye şeker ve suyu alalım karıştıralım ve kaynamaya bırakalım 15 dk kaynadıktan sonra limon sıkalım, 5 dk daha kaynatalım ve soğumaya bırakalım.Sırayla bütün malzemeleri bir leğene alalım ,un hariç elimizle biraz karıştıralım ,yağımız iyice ezilsin,daha sonra yavaş yavaş unumuzu ilave edelim, ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğuralım, iki parçaya ayıralım ve beze gibi yuvarlayalım ,daha sonra hamurumuzu 1 cm kalınlığında merdaneyle açalım ,bir çay bardağıyla yuvarlak keselim tepsimize alalım, bir yuvarlak daha kesip ondanda küçük bir kapak yardımıyla ortasına bastırıp ikinci yuvamızı yapalım, ilk yaptığımız kalıbın üzerine yumurtanın akını da sürelim ve ikinci parçayı yerleştirelim ,bütün hamuru bu şekilde hazırlayalım, orta kısımlarına ceviz yerleştirelim ve yumurta sarısı sürelim, 180 c fırında kızarana dek pişirelim ,fırından çıkarıp ilk sıcaklığı çıkınca 5 dk soğuk şerbeti dökelim, 2 saat dinlendirip servis edebilirsiniz.

Hayat ve Yaşam Haberleri