Bugün ne yemek pişirsem? (8 Haziran 2018)

Bugün ne yemek pişirsem? (8 Haziran 2018) Bugün iftara ne pişirsem? En değişik yemek tarifleri neler? En kolay iftar menüsü hangisi? İşte tüm detaylarıyla en kolay ve en güzel 8 Haziran yemek tarifleri...

'Bugün iftara ne pişirsem?' diye düşünenler için yine, çorbasından ara sıcağına, en doyurucu ana yemeğinden en güzel şerbetli tatlısına kadar dopdolu bir ziyafet sofrası hazırladık.

11 ayın sultanı olan Ramazan ayının bereketli sofralarına özel sizler için dolu dolu bir iftar menüsü hazırladık.Uzun süren açlığın ardından, çorbasıyla, pilavıyla,salatasıyla hem mideyi hem gözü doyuracak leziz bir menü derledik.  

Başlangıç: Köfteli ayran aşı
Ara Sıcak: Akdeniz salatası- Kabak Mücver
Ana Yemekler: Hünkar Beğendi - Tavuklu pilav
Tatlı: Muhallebili Kemalpaşa Tatlısı

İşte sizler için hazırladığımız o menü ve detaylı tarifleri...

KÖFTELİ AYRAN AŞI NASIL YAPILIR?

Malzemeler:

Köfte harcı için:
•    300 gram kıyma
•    3 yemek kaşığı ince bulgur
•    1 çay kaşığı tuz
•    1 çay kaşığı kimyon
•    1 çay kaşığı karabiber

Çorba için:

•    2 su bardağı yoğurt
•    3 yemek kaşığı un
•    3 su bardağı su
•    1 çay kaşığı tuz

Üzeri için:

•    2 yemek kaşığı zeytinyağı
•    2 yemek kaşığı kuru nane
•    1 çay kaşığı pul biber

Yapılışı:

Köfte malzemelerini bir kaba alarak güzelce yoğurun.Daha sonra minik minik parçalara ayırarak, parçaları iki avucunuzun içinde yuvarlayıp minik köfteler elde edin.Köftelerin yapışmasını önlemek için una bulayın.Üç su bardağı suyu bir tencereye alarak kaynatın. Kaynayan suya köfteleri atarak 10 dakika pişirin.Ayrı bir kapta yoğurt ve unu güzelce karıştırın. Köftelerin suyundan alarak yoğurt-un karışımına ekleyin.Hazırladığınız terbiyeyi, köftelerin üzerine yavaş yavaş ekleyin. Terbiyeyi eklerken kısık ateşte tuttuğunuz çorbayı hızlıca karıştırın.Tekrar kaynayıncaya kadar yavaş yavaş karıştırarak 10 dakika daha pişirin. Piştikten sonra tuzunu ilave edin.

KABAK MÜCVER NASIL YAPILIR?

Malzemeler:

•    3 adet kabak
•    2 adet yumurta (çırpılmış)
•    1 adet havuç
•    3 kahve fincanı un
•    1 demet taze soğan
•    1 demet dereotu
•    1 tatlı kaşığı tuz
•    1 çay kaşığı karabiber

Yapılışı:

Bol suda yıkadığınız kabakları rendenin iri kısmıyla rendeleyin.Kabuğunu soyduğunuz havucu, aynı şekilde rendenin iri kısmıyla rendeleyin.Mücveri sulandırmaması için; rendelenmiş kabakların suyunu sıkarak çıkartın.Taze soğan ve  dereotunu incecik kıyın.Geniş bir kapta rendelenen kabakları, havucu, 2 adet çırpılmış yumurtayı, 1 demet taze soğanı, 1 demet dereotunu, 1 tatlı kaşığı tuzu, karabiberi ve 3 kahve fincanı unu birleştirin.Tüm malzemeler birbiriyle harmanlanıp, macun kıvamını alana kadar spatula yardımıyla karıştırın.Her bir mücver 1 tepeleme yemek kaşığı olacak şekilde ayarlayın ve kızgın yağda altın sarısı rengini alana kadar kızartın.Mücverlerin fazla yağını havlu kağıda süzdürdükten sonra servis tabağına alın ve çırpılmış yoğurt ile servis edin.

AKDENİZ SALATASI NASIL YAPILIR?

Malzemeler:

•    3 dal kırmızı kıvırcık
•    3 dal yeşil kıvırcık
•    4 adet çeri domates
•    100 gram konserve mısır
•    2 adet çengel köy salatalık
•    4 dal yeşil soğan
•    Bir tutam maydanoz
•    100 gram peynir (örgü peyniri kullandım)
•    Sirke, zeytinyağı, limon, nar ekşisi, tuz

Yapılışı:

Yeşillikleri ellerinizle doğrayın. Bıçak kullanmayın. Domates ve salatalığı büyük büyük doğrayın. Üstüne mısır ve peyniri koyun. Sos malzemelerini karıştırıp salatanın üzerinde gezdirin.

HÜNKAR BEĞENDİ NASIL YAPILIR?

Malzemeler:

•    600 gram kuzu but (arzuya göre dana eti)
•    2 adet orta boy kuru soğan
•    4 diş sarımsak
•    3 yemek kaşığı zeytinyağı
•    3 adet orta boy domates
•    1 yemek kaşığı domates salçası
•    1 tatlı kaşığı biber salçası
•    2 su bardağı sıcak su
•    1 çay kaşığı tuz

Beğendi için:

•    4 adet orta boy patlıcan
•    1,5 su bardağı süt
•    1,5 yemek kaşığı un
•    1 yemek kaşığı tereyağı
•    1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
•    1 çay kaşığı tuz
•    1 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber

Yapılışı:

Yağlı kısımları alınmış kuzu but etini kuşbaşı şeklinde doğrayın. Kabuklarını soyduğunuz kuru soğan ve sarımsakları yemeklik doğrayın.Kabuklarını soyduğunuz domatesleri küp şeklinde doğrayın. Yıkayıp üzerlerini kuruladığınız patlıcanları aralarda ters yüz edip ızgarada pişirin.Zeytinyağını tencerede kızdırın. Kuru soğan, sarımsak ve kuşbaşı doğranmış kuzu etini yüksek ateşte kavurun.Kabuklarını soyduktan sonra küp şeklinde doğradığınız domatesleri ilave edin. 4-5 dakika pişirdikten sonra domates ve biber salçası karışımını katın.Sıcak su eklediğiniz eti, ara ara karıştırarak kısık ateşte 30 dakika kadar pişirin. Pişirme işleminin sonuna doğru tuz ekleyin.Beğendisi için; ızgarada pişirdiğiniz patlıcanların kabuklarını dikkatli bir şekilde soyun. Küçük parçalar halinde kesin.Küçük bir tencerede tereyağını eritin. Unu ekleyin ve eriyen tereyağında kavurun. Keskin bir bıçakla kıydığınız ya da zırhtan geçirdiğiniz közlenmiş patlıcanları ve soğuk sütü ilave edin.Beğendi karışımı kısık ateşte kaynamaya başladığında rendelenmiş kaşar peyniri, tuz ve taze çekilmiş tane karabiberi ekleyin.Pişirme işlemi tamamlanan patlıcan beğendiyi, servis tabaklarına paylaştırın. Üzerine salçalı ve etli karışımı alıp sıcak olarak servis edin.

TAVUKLU PİLAV NASIL YAPILIR?

Malzemeler:

•    1 adet kemikli tavuk göğsü
•    2 su bardağı pirinç
•    2 yemek kaşığıayçiçek yağı
•    1 yemek kaşığı tereyağı
•    3 su bardağı sıcak tavuk suyu
•    1/2 çay kaşığı tuz
•    1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber

Yapılışı:

Bol suda yıkadığınız kemikli tavuk göğsünü, derin bir tencereye yerleştirin.Pilavın yapımında tavuğun haşlama suyundan kullanacağımız için; üzerini geçecek kadar su ilave ettiğiniz tavuk göğsünü, yumuşayana kadar orta ateşte haşlayın.Pilav yapımına başlamadan önce haşlanan tavuk göğsünün deri ve kemik kısımlarını ayırın. Tel tel ayrılan tavuk etini uzun ince parçalar halinde ditin. Tavuk suyunu kısık ateşte kaynatmaya devam edin.Ayıkladığınız pirinçleri duru bir su çıkana kadar soğuk suyun altında yıkayın. Suyunun süzülmesi için süzgeçte bekletin.Ayçiçek yağı ve tereyağını geniş tabanlı bir pilav tenceresinde kızdırın. Suyunu süzdürdüğünüz pirinçleri tencereye alıp orta kısımları şeffaf bir görünüm alana kadar orta ateşte kavurun. Tuzu katın.Ölçtüğünüz sıcak tavuk suyunu tencereye aktardıktan sonra sadece bir kez karıştırın. Pilavı, kapağını kapattığınız tencerede ve kısık ateşte 10 dakika kadar pişirin.Suyunu çekmekte olan ditilmiş tavuk etlerinin yarısını pilavın üzerine döşeyin. Kapağını kapattıktan sonra pilavı, 2-3 dakika daha kısık ateşte pişirin.Pişirme işlemi tamamlanan ve kapağı kapalı şekilde demlenmesi için beklettiğiniz pilavı, tavuk etleriyle harmanlayın. Kalan tavuklara ve taze çekilmiş tane karabibere servisinde yer vererek sevdiklerinizle paylaşın.

MUHALLEBİLİ KEMALPAŞA NASIL YAPILIR?

Malzemeler:

•    5 su bardağı süt
•    2 dolu yemek kaşığı mısır nişastası
•    2 dolu yemek kaşığı un
•    6 yemek kaşığı şeker
•    2 yemek kaşığı Hindistan cevizi
•    1 paket vanilya

Yapılışı:

Kemalpaşa tatlısı üzerindeki tarife göre pişirilir.Benim pakette 35-40 dk pişirin diyordu ancak ben o kadar pişirmedim. Yaklaşık 25 dk da pişti. 35-40 dk pişseydi çok eriyecekti.Pişen tatlılar kaşıkla tek tek alınarak, dikdörgen borcama (34*22 cm) dizilir.Ve soğumaya bırakılır.Ayrı bir yerde nişasta, un, şeker ve Hindistan cevizi karıştırılarak üzerine süt eklenir.Ve orta hararetli ateşte karıştırılarak pişirilir.Muhallebi koyulaşınca vanilya eklenir. Ve altı kapatılır.Soğuyan tatlıların üzerine muhallebi sıcak olarak dökülür. Soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra buzdolabında dinlendirilir.  İyice soğuyan muhallebili kemalpaşa tatlısı dilimlenir ve üzerine Hindistan cevizi veya fıstık serpilerek servis yapılır.

Hayat ve Yaşam Haberleri