Ramazan Ayının gelmesi ile birlikte bugün iftarda ne pişirsem sorusuna cevap bulabileceğiniz, iftarda ne pişirsem diye düşünen okurlarımız için iftar menüsü, iftarda ne pişirsem diye düşünüyorsanız haberimizden öğrenebilirsiniz. değişik ve kolay tariflerle sizlerin karşısındayız. İşte Ramazan sofralarınızı renklendirecek birbirinden kolay iftar menüleri haberimizle karşınıdayız. İşte sizler için bugüne hazırladığımız iftar menüsü:
23 MAYIS ÇARŞAMBAYA ÖZEL İFTAR MENÜSÜ
BAŞLANGIÇ
Kremalı Mantar Çorbası
ARA SICAK
Kabaklı Mücver
ANA YEMEK
Çökertme Kebabı
SALATA
Babagannuş Salatası
İÇECEK
Kayısı Hoşafı
TATLI
Dondurmalı İrmik Helvası
Herkese afiyet olsun.
Sıcak başlangıç : Kremalı Mantar Çorbası
Malzemeler
300 gram kültür mantarı
1 adet soğan
1 diş Sarımsak
2 yemek kaşığı Zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 paket krema
Püf Noktası
Krema ekledikten sonra tuz ve karabiber ilave etmeyin. Aksi takdirde kremanın kesilmesine neden olabilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
Mantarları sap kısımlarından ayırın. İnce ince doğrayın.
Soğanın kabuklarını soyun. İnce ince doğrayın. Sarımsağında kabuklarını soyarak ezin.
Derin bir tavanın içerisine soğan, sarımsak ve zeytinyağını alın. Sotelemeye başlayın.
Ardından doğradığını mantarları ilave edip, sotelemeye devam edin.
Mantarlar iyice piştiğinde tuz ve karabiber ilave edip güzelce karıştırın.
Karıştırarak içerisine azar azar kremayı ilave edin. Bu aşamada kesilmemesine özen gösterin.
Krema mantarlarla iyice bütünleştiğinde ocaktan alın ve servis tabağına aktarın. Ardından dilerseniz üzerini süsleyin ve servis edin.
Servis Önerisi
Üzerini ince kıyılmış yeşilliklerle süsleyerek servis edebilirsiniz.
Ara Sıcak : Mücver
Kabak Mücveri Nasıl Yapılır?
3 adet yumurta
3 adet kabak
Yarım su bardağı un
2-3 dal yeşil soğan
Yarım demek maydanoz
Bir tutam dereotu
Tuz
Karabiber
Pulbiber
1. İlk olarak mücver malzemelerini hazırlayalım. Kabakları soyarak rendenin iri kısmında rendeleyelim. Yeşil soğan, maydanoz ve dereotu minik minik doğrayalım.
2. Kabak Mücver harcını hazırlayalım. Yumurtaları derince bir kaba alalım un ilave edilerek pürüzsüz kıvam alana kadar çırpalım. Baharatları, suyunu iyice sıktığımız kabakları ve doğranmış dereotu, yeşil soğan ve maydanozu eklenerek karıştıralım. Mücver harcımız hazır.
3. Mücveri tavada pişirelim. Teflon tavaya az miktarda sıvı yağ alalım, kabak karışımından bir kaşık dökelim. Mücverlerin her iki yüzü de kızardıktan sonra havlu kağıt serilmiş tabağa alalım.
4. Kabak mücveri servis edelim Mücverleri ister sıcak, isterseniz soğuk olarak servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Ana Yemek : Çökertme Kebabı
Çökertme kebabı tarifi için malzemeler
1 kg patates
600 gr biftek
2 soğan
5 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Kimyon
Kırmızı pul biber
Kekik
Kızartmak için
Ayçiçek yağı
Sos için
3 domates
1 su bardağı domates püresi
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Üzeri için
Sarımsaklı yoğurt
Maydanoz
Çökertme kebabı Nasıl Yapılır
İftar sofralarınız için ana yemek olarak sunumu şık, lezzeti bol, doyurucu bir tarif olan Çökertme Kebabı’nı seçtik.
Patateslerin kabuklarını soyup kibrit çöpü kalınlığında doğrayın ve tuzlu suda 30 dakika bekletin. Suyunu döküp patatesleri iyice kurulayın ve kızgın yağda kızartın. Kağıt havlu üzerine alın. Soğanı piyazlık doğrayıp zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun.
Etleri şerit halinde kesin ve soğanlara ekleyin. Kısık ateşte kapağı kapalı olarak etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Tuz, karabiber, kimyon, kekik ve pul biber ekleyin. Sos için, domatesleri rendeleyip zeytinyağında kavurun. Domates püresini ekleyip kısık ateşte 10 dakika pişirin. Tuz ve karabiber ile tatlandırın. Servis tabağına patatesleri yayın. Üzerine etleri yerleştirip sarımsaklı yoğurt gezdirin. Sos ekleyin ve maydanoz ile süsleyerek servis yapın.
Salata : Babagannuş Salatası
Babagannuş Tarifi (3 Kişilik)
Babagannuş İçin Malzemeler :
1/2 kavanoz hazır közlenmiş patlıcan
1 adet orta boy közlenmiş kırmızı biber
2 adet büyük boy közlenmiş yeşil biber
1 adet orta boy soğan
1 diş sarımsak
1 adet orta boy domates
2 tutam maydanoz
1/2 yemek kaşığı biber salçası
4 yemek kaşığı zeytinyağı
3 yemek kaşığı limon suyu
Az miktar tuz
Babagannuş Yapılışı :
İlk olarak hazır közlenmiş patlıcan kullanmak istemiyorsanız 3 adet orta boy patlıcanı fırında ya da ocak üzerinde közleyin.
Ardından 1 adet orta boy kırmızı biberi ve 2 adet büyük boy yeşil biberi de fırında közleyin. Közlediğiniz patlıcanları, kırmızı ve yeşil biberlerin kabuklarını soyun. Kesme tahtası üzerinde patlıcanları ve biberleri bıçak ile ince ince kıyın.
Kırmızı biberleri közlemek yerine, hazır közlenmiş konserveleri de tercih edebilirsiniz.
Diğer tarafta 1 adet orta boy soğanı ince ince doğrayın. Küçük bir tava içine 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı koyun. Üzerine doğradığınız soğanı ekleyip, 1-2 dakika kadar kavurun. Ardından yarım yemek kaşığı biber salçası koyup, az miktar daha kavurun.
İnce ince kıydığınız közlenmiş biberleri ve patlıcanları bir kap içine koyun. Üzerine kavurduğunuz salçalı soğan karışımını, 2 tutam ince ince doğranmış maydanozları ve 1 adet ince ince doğranmış domatesi ekleyin. Ardından 1 diş rendelenmiş sarımsak, az miktar tuz, 4 yemek kaşığı zeytinyağı ve 3 yemek kaşığı limon suyu koyup, iyice karıştırın.
Hazırladığınız babagannuş salatasını servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun
İçeçek : Kayısı Hoşafı
Malzemeler :
1,5 su bardağı miktarında toz haldeki şeker
30 adet kuru ve iri kayısı
6 su bardağı miktarında su
2 ya da 3 adet karanfil
Hazırlanışı :
Öncelikle hazır bulundurduğunuz kuru kayısıların her birini dört parçaya bölerek bir kabın içerisinde hazır hale getirmeniz gerekmektedir. Sonrasında üzerine biraz su eklediğiniz bu malzemeleri iki saatlik bir süreçte suyun içerisinde bekletmeniz önerilir.
İki saat geçtikten sonra süzgeçle süzdüğünüz bu malzemeleri son bir kez daha detaylı olarak suyla yıkayarak, kompostonun yapılacağı tencerenin içerisine almanız uygun olacaktır.
Tenceredeki kayısıların üzerine hazırda bulunan altı su bardağı suyu ve bir buçuk su bardağı miktarındaki toz şekeri de ekleyerek kayısılar yumuşak hale gelene kadar malzemeler karıştırılarak kaynatılır.
Malzemelerin yumuşadığı görülünce son olarak eldeki karanfiller de tencereye eklenerek iki üç dakika daha karıştırılarak ocağın ateşi kapatılır.
Malzemenin hazır hali oda sıcaklığında soğumaya bırakılır, en son da dolaba kaldırılarak en soğuk haliyle servis edilir.
Tatlı : Dondurmalı İrmik Helvası
Malzemeler
500 gr irmik
5 yemek kaşığı tereyağı
1 çay bardağı dolmalık fıstık
Şerbeti için;
2 su bardağı süt
1 su bardağı su
2 su bardağı toz şeker
İçi için;
Sade dondurma
Üzeri için;
toz antep fıstığı
Yapılışı
Şerbeti için; ayrı bir tencereye süt , su ve şeker ilave edip kaynatın.
Tereyağını eritip, kızdırın. İrmiği ve dolmalık fıstığı ekleyip rengi değişene kadar kavurun. Yavaş yavaş şerbeti ekleyin, kısık ateşte ağzı kapalı pişirin.
Hafif çukur sunum kabınıza helvanızı bastırarak koyun. İçerisine dondurma koyduktan sonra ters çevirin. Üzerini toz antep fıstığı ile süsleyip. Servis edebilirsiniz.