Ramazan Ayının gelmesi ile birlikte bugün iftarda ne pişirsem sorusuna cevap bulabileceğiniz, iftarda ne pişirsem diye düşünen okurlarımız için iftar menüsü, iftarda ne pişirsem diye düşünüyorsanız haberimizden öğrenebilirsiniz. değişik ve kolay tariflerle sizlerin karşısındayız. İşte Ramazan sofralarınızı renklendirecek birbirinden kolay iftar menüleri haberimizle karşınıdayız. İşte sizler için bugüne hazırladığımız iftar menüsü:
24 MAYIS PERŞEMBEYE ÖZEL İFTAR MENÜSÜ
BAŞLANGIÇ
Şehriyeli Tavuk Suyuna Çorba
ARA SICAK
Zeytinyağlı taze Fasulye
ANA YEMEK
Hasanpaşa Köftesi
SALATA
Patates Salatası
Cacık
TATLI
Revani.
Herkese afiyet olsun
Şehriyeli Tavuk Çorbası
Şehriyeli Tavuk Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
1 tavuk incik veya 2 tavuk but
5 bardak tavuk suyu
1 dolu yemek kaşığı un
1. 5 yemek kaşığı margarin veya tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1. 5 kahve fincanı tel şehriye
Tuz
Karabiber
Şehriyeli Tavuk Çorbası (Terbiyesiz ) Tarifi Yapılışı
Hazır çorba tadında ama ev yapımı mis gibi bir çorba. Sıcacık sıcacık içince sanki şifa veriyor insana.
Istediğiniz tavuk etini kullanabilirsiniz fakat kemikli olsun ki lezzeti iyice suyuna geçsin. Önce tavuk etini tuz ilave etmeden haşlayalım. 1 litreden fazla su ekleyelim. Suyundan 5 bardak alıp çorba için kullanacağız.
Tavuk pişince onu bir tabağa çıkaralım. Soğuyunca küçük parçalara ayıralım.
Şimdi çorbamızı hazırlayalım. Bir tencereye margarin ve sıvı yağını koyalım. Margarin eriyince unu ekleyelim. Güzelce kavuralım. Un hazır olunca kabarıyor zaten.
Üzerine 5 bardak tavuk suyu ilave edelim. Ufalanmış tavuk etlerini ekleyelim.
Kaynayınca şehriyeleri katalım. 10-15 dakika kadar şehriyeler pişene kadar kaynatalım.
Tuzunu ekleyelim. Tencerenin kapağını kapatalım ve biraz dinlendirelim. Şehriyeler iyice kıvamını bulsun.
Servis için tabağa alalım ve karabiber serpelim.
Afiyet şifa olsun.
Zeytinyağlı Taze Fasulye
Malzemeler
Yarım kg. taze fasulye
1 havuç
1 soğan
2 domates
1 tatlı kaşığı toz şeker
Birkaç damla limon suyu
6 yemek kaşığı zeytinyağı
Zeytinyağlı Taze Fasulye Tarifi Nasıl Yapılır?
Zeytinyağlı Taze Fasulye Tarifi Tarifi için;
oğan incecik doğranır, zeytinyağı bir tencereye eklenir ve soğanlar ile birlikte kısık ateşte 10 dakika kadar pişirilir. Havuç şeritler halinde dilimlenir, tencereye eklenir 3 dakika daha pişirilir.
Önce ortadan ikiye sonra uzunlamasına bölünmüş taze soğan tencereye eklenir. Üzerine domates, şeker, tuz ve limon suyu eklenir. Tüm malzemenin yarısına gelinceye dek kaynar su koyulur. Su kaynadıktan sonra altı kısılır, 15 dakika kadar pişirilir. Ilık veya soğuk olarak servis edilir.
Hasanpaşa Köftesi
4 kişilik Malzemeler
Köfte harcı için:
500 gram orta yağlı kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
(rendelenmiş)
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı pul biber
1 su bardağı ufalanmış bayat ekmek kırıntısı
1 adet yumurta
1 tutam maydanoz
Patates püresi için:
4 adet orta boy haşlanmış patates
1 çay bardağı süt
1 yemek kaşığı tereyağı
1/2 çay kaşığı tuz
Garnitürü için:
1 su bardağı bezelye
2 adet orta boy havuç
(küp doğranmış)
Domates sosu için:
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı sıcak su
Üzeri İçin:
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Pişirme Önerisi
Havuç-bezelye (garnitür) karışımı eklemeden de Hasanpaşa köfte hazırlayabilirsiniz. Köftelerin orta kısımlarını krema torbasına aldığınız patates püresiyle doldurabilir, arzu ettiğiniz büyüklükte porsiyonluk olarak da pişirebilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
Patates püresini hazırlamak için; kabuklarıyla birlikte haşladığınız patateslerin kabuklarını sıcağı sıcağına soyun. Haşlanmış patatesleri bir aparat ya da çatal yardımıyla ezerek püre haline getirin.
Bir tencereye aldığınız haşlanmış patatesleri oda sıcaklığında beklettiğiniz süt ve tereyağı ilavesiyle kıvamlı bir püre haline getirene kadar kısık ateşte pişirin. Tuz ilavesiyle tatlandırın.
Arzuya göre ekleyeceğiniz ve köfteye tat verecek olan garnitür karışımı için; kabuğunu soyduğunuz havuçları minik küpler halinde kesin. Kaynar suda havuçları ve bezelyeleri haşlayıp soğuk ve buzlu suda şoklayın.
Köfte harcı için; bir kapta kıyma, soğan, tuz, kimyon, pul biber, ekmek kırıntıları, yumurta ve bir tutam maydanozu kıvama gelene kadar yoğurun. Yoğurduktan sonra üzerini streçleyip 2 dakika kadar buzdolabında dinlendirin.
Kıvam alıp özleşen köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın. Avuç içinizde yuvarlayın ve limon sıkacağı yardımıyla kase şekline getirin. Hazırladığınız köfteleri aralıklı olarak fırın tepsisine yerleştirin. Orta kısımlarına parmağınızla bastırıp küçük çukurlar açın.
Domates sosu için; su, salça ve zeytinyağını karıştırın.
Fırın tepsisindeki köftelerin üzerine bezelye ve havuçları birer kaşık koyun.
Üzerine patates püresini sıkarak doldurun. 200 dereceye ayarlanmış fırında 25 dakika kadar pişirin.
Fırından çıkarıp üzerilerine rendelenmiş kaşar peynirini yerleştirin. Salçalı sosu da üzerilerine gezdirdikten sonra fırın ısısını 180 dereceye düşürün ve kaşarlar eriyip, hafif kızarana kadar, yaklaşık 8-10 dakika kadar daha pişirin. Fırından çıkarıp, sıcak olarak servis edin, sevdiklerinizle afiyetle tüketin.
Patates Salatası
Patates Salatası Tarifi'nin Malzemeleri:
6 adet Patates
1 adet Soğan
4 adet Yeşil soğan
1/3 su bardağı Zeytinyağı
5 yemek kaşığı Limon suyu
1 tatlı kaşığı Kırmızı pul biber
1 tatlı kaşığı Karabiber
15 adet Siyah zeytin
1/2 demet Maydanoz
1/2 demet Dere otu
Tuz
Patates Salatası Tarifi'nin Yapılışı:
1. Haşlanmış patatesler küp şeklinde kesilir, çukur bir salata tabağına konur. 2. Kuru soğan yarım ay şeklinde başka bir kaba doğranır, tuz ile ovulur, yıkanır ve patatesin üzerine ilave edilir. 3. Yeşil soğan temizlenir ince doğranır, yıkanmış, ince kıyılmış maydanoz ve dere otu ile birlikte patatese konur. 4. Çekirdekleri çıkarılmış ve ikiye bölünmüş zeytinler, karabiber ve kırmızı pul biber de en üste konur. 5. Zeytinyağı, limon ve tuz ile hazırlanmış salata sosu üzerine gezdirilir ve patatesler ezilmeyecek şekilde karıştırılır, servis yapılır.
Cacık
4 kişilik
Malzemeler
3 su bardağı yoğurt
1,5 su bardağı soğuk su
4 adet orta boy salatalık
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz
1/4 demet dereotu
Servisi için:
2 yemek kaşığı zeytinyağı (arzuya göre)
1 tatlı kaşığı sirke (arzuya göre)
1 tatlı kaşığı kuru nane (arzuya göre)
Nasıl Yapılır?
Bol suda yıkayıp kuruladığınız salatalıkların uç kısımlarını kestikten sonra kabuklarını alacalı şekilde soyun.
Salatalıkları küçük küpler halinde kesin, arzuya göre rendenin kalın tarafıyla rendeleyin.
Küçük parçalar halinde kestiğiniz sarımsakları tuz ilavesiyle havanda ezin. Dereotunu incecik kıyın.
Salatalık küpleri, ezilmiş sarımsak ve incecik kıyılmış dereotunu yoğurda katın. Azar azar eklediğiniz soğuk suyla karıştırdığınız cacığın kıvamını ayarlayın.
Servisi öncesinde zeytinyağı, sirke ve kuru nane ilave ettiğiniz cacığı servis kaselerine paylaştırın. Bekletmeden sevdiklerinizle paylaşın.
Revani veya Şekerpare
Revani Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler
Kek için;
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı irmik
1 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 çay bardağı sıvı yağ
Şerbet için;
3 su bardağı su
3 su bardağı seker
Yarım limon suyu
Yapılışı;
İlk olarak şerbet hazırlanır. Şerbet için tencereye şeker ve su alınarak kaynatılır. Kaynadıktan sonra yarım limon suyu eklenip 1-2 dakika daha kaynatılıp altı kapatılır. Kek için, yumurta ve şeker çırpma kabına alınarak iyice çırpılır. Ardından sıvı yağ, yoğurt ve irmik eklenip çırpılır. Son olarak un, kabartma tozu ve vanilya da eklenerek iyice çırpılır. Yağlamış olduğumuz fırın kabına kek hamuru dökülür. 170 derece fırında üstü kızarana dek yaklaşık 30 dakika pişirilir. İlk sıcaklığı çıkan kek dilimlere kesilir ve sıcak kekin üstüne soğumuş şerbet dökülür. 1-2 saat dinlendirdikten sonra üzeri isteğe göre krem şanti, hindistan cevizi yada fıstık vb. ile süslenerek servis edilir. Afiyet olsun.
Şekerpare
ŞEKER PARENİN MALZEMELERİ
2 su bardağı un
125 gram oda sıcaklığında tereyağı
1 çay bardağı ayçiçek yağı
4 yemek kaşığı irmik
4 yemek kaşığı toz şeker
1 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Üzeri için
20 adet fındık içi
Şerbeti için:
2,5 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı su
1 dilim limon
YAPILIŞI
Tatlının şerbeti için; toz şeker ve suyu karıştırdıktan sonra yüksek ateşte kaynatın.
Kaynama noktasına gelen şerbete bir dilim limon ve suyunu ekledikten sonra ocaktan alın. Soğuması için bekletin.
Tatlının hamurunu hazırlamak için; oda sıcaklığında bekletilmiş tereyağı, ayçiçek yağı, toz şeker, yumurta ve vanilyayı bir kapta krema haline gelene kadar eliniz ile karıştırın.
Elenmiş un ve kabartma tozunu, irmik ile ayrı bir kapta karıştırın. Krema haline getirdiğiniz karışıma azar azar ekleyerek, şekerpare hamurunu tamamlamış olun.
Tüm malzemeyi yoğurduktan sonra kulak memesi kıvamında elde ettiğiniz hamuru, yirmi eşit parçaya bölün.
Avuç içinde yuvarlayarak, şekil verdiğiniz şekerparelerin orta kısımlarına fındık içlerini yerleştirin. Fırın tepsisine aralıklı olarak dizin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika pişirin. Fırından çıkan şekerparelere, şerbetini ekleyin. İçini çeken tatlıları ılık ya da soğuk olarak servis edin.