Ramazan Ayının gelmesi ile birlikte bugün iftarda ne pişirsem sorusuna cevap bulabileceğiniz, iftarda ne pişirsem diye düşünen okurlarımız için iftar menüsü, iftarda ne pişirsem diye düşünüyorsanız haberimizden öğrenebilirsiniz. değişik ve kolay tariflerle sizlerin karşısındayız. Ramazan sofralarınızı renklendirecek birbirinden kolay iftar menüleri haberimizle karşınıdayız. Başlangıçta Ayran aşı çorbası ve salata olarak Börülce salatası diğer yemeklerimizi haberimizden öğrenebilirsiniz. İşte sizler için bugüne hazırladığımız iftar menüsü: 25 Mayıs 2018 Cuma
25 MAYIS CUMAYA ÖZEL İFTAR MENÜSÜ
BAŞLANGIÇ
Ayran Aşı
ARA SICAK
Peynirli Puf Böreği
ANA YEMEK
Ali Nazik Kebabı
SALATA
Börülce Salatası
TATLI
Yalancı Tavuk Göğsü
İÇECEK
Yağ Yakıcı Hibisküs Şerbeti
Ayran Aşı
5 kişilik
Malzemeler
1 su bardağı buğday
1/2 su bardağı nohut
500 gram süzme yoğurt
6 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı nane
Servisi için:
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı acı kırmızı pul biber
1/4 demet dereotu
Pişirme Önerisi
Çorbanın suyunu azaltıp, arttırarak damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Çorbanızı pişirirken yoğurt ekleme aşamasında çırpma teli kullanın.
Nasıl Yapılır?
Çorbanın yapımında kullanacağınız aşurelik buğday ve nohudu, bir gece önceden ayrı ayrı kaplarda suya basın.
İyice şişen buğdayı derin bir tencereye alın. Üzerine 6 su bardağı kadar içme suyu ekledikten sonra orta ateşte haşlayın. Buğdayın haşlama suyunu çorba yapımında kullanacağız, unutmayın.
Nohudu ayrı bir tencereye alın ve üzerini geçecek kadar su ilavesiyle orta ateşte haşlayın.
Çorbaya kıvam ve lezzetini verecek süzme yoğurdu, tuz ilavesiyle küçük bir kapta pürüzsüz bir hal alana kadar karıştırın.
Haşlanan nohutları, suyunu süzdükten sonra buğday tenceresine aktarın ve hafif bir şekilde karıştırın.
Buğdayların pişip, pişmediğini kontrol ettikten sonra çorba tenceresini ocaktan alın ve soğuması için bir kenarda bekletin.
Soğuyan, haşlanmış nohutlu ve buğdaylı çorba karışımını, çırpılmış süzme yoğurt ve nane ekleyerek karıştırın.
Arzuya göre servisinde kullanmak üzere; dereotunu incecik kıyın. Zeytinyağı, acı kırmızı pul biber ve doğranmış dereotu ile karıştırdığınız çorba karışımını servis kaselerine alın. Soğuk olarak servis edin.
Çorbayı sıcak olarak ikram etmek isterseniz; ılık halde olan çorba karışımına süzme yoğurdu azar azar ekledikten sonra 2-3 dakika daha pişirin. Baharatları zeytinyağında kızdırıp, çorbaya ekledikten sonra servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.
Peynirli Puf Böreği
Malzemeler
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı karbonat
1 yemek kaşığı sirke
2 su bardağı un Tuz
İç Harç için Malzemeler
200 gr. yarım yağlı beyaz peynir
½ bağ maydanoz – kıyılmış
Ayçiçeği yağı –kızartmak için
Un tuz ve karbonatı bir kasede harmanlayın, ortasını havuz yapıp hamur için olan diğer malzemeleri ekleyip hamur elde edin.
İç harç için, peynir ve kıyılmış maydanozu karıştırın.
Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartın, unlanmış tezgahta merdane ile açın. İçine peynir karışımından ekleyip, yarım ay şeklinde kapatın ve kenarlarına çatal ile bastırarak iyice kapanmasını sağlayın.
Kızgın yağda kızartın.
Ali Nazik Kebabı
Ali Nazik Kebabı Tarifi
Gaziantep mutfağı denilince birçoğumuzun aklına baklava, kebap, fıstık gelir. Ali nazik kebabı tarifi bir hazine, bir sanattır. Kullanılan araç gereci ile, ürünü ile, yiyeni ile, pişireni ile ayrı bir kültür ve uygarlıktır. Mevsimine göre meyve ve sebzelerin, tahılların, salçaların, baharatların bir arada kullanıldığı son derece sağlıklı tencere yemeklerini de içeren zengin bir mutfaktır.
Ali nazik kebabı için malzemeler:
400 gram dana kıyma
4 adet patlıcan
5 yemek kaşığı süzme yoğurt
2 diş sarmısak
2 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
Karabiber
Toz kırmızı biber
1 adet domates
1 adet sivri biber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Kıyılmış maydanoz
Ali nazik kebabı yapılışı:
Biber ve domatesi, fırın veya ızgarada 170 derecede pişirin. Patlıcanları közleyin, soyun, tuz karabiberle baharatlandırarak bıçakla kıyın. Bir tavada zeytinyağını kızdırın, kıymayı tuz ve karabiberle kavurun.
Ayrı bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağını eritin. Kıyılmış sarımsakla beraber patlıcanı harmanlayın. Tavadan aldıktan sonra patlıcanları yoğurtla karıştırın. Servis için patlıcanı tabağa yayın.
Üzerine kavrulmuş kıymayı ve 1 tutam kıyılmış maydanozu serpin. Yanlarına domates ve biber yerleştirin. Üzerine toz biberle kızdırdığınız 1 yemek kaşığı tereyağını gezdirerek servis edin, afiyet olsun.
Börülce Salatası
Börülce salatası tarifi için malzemeler
250 g kuru börülce
1/2 demet maydanoz
4 taze soğan
1/4 demet dereotu
1 kırmızı dolmalık biber
1 yeşil dolmalık biber
3-5 kornişon turşu
Sosu için
1/2 çay bardağı zeytinyağı
2 limon suyu
Sumak
Tuz
Kuru börülce salatası Nasıl Yapılır
Kuru börülceleri haşlayıp süzün. Biberler ve turşuları küp doğrayın. Dereotu, maydanoz ve soğanı ince kıyın. Tüm malzemeleri geniş bir kapta harmanlayın. Sosu için zeytinyağı, limon suyu, sumak ve tuzu karıştırıp salataya ekleyin. Servis yapın.
Yalancı Tavuk Göğsü
Yalancı Tavuk Göğsü Tatlısı Tarifi (6 Kişilik)
Yalancı Tavuk Göğsü Tatlısı İçin Malzemeler :
1 litre süt
125 gr tereyağı ya da margarin
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
1 paket vanilya
Üzeri İçin:
Tarçın
Yalancı Tavuk Göğsü Tatlısı Nasıl Yapılır?
Yalancı Tavuk Göğsü Tatlısı Yapılışı :
Yalancı tavuk göğsü tatlısını hazırlamak için, ilk olarak derin bir tencere içine 125 gr tereyağı ya da margarin koyup, eritin. Eriyen yağın üzerine 1 su bardağı un ekleyip, unun kokusu çıkana kadar yaklaşık 4 dakika sürekli karıştırarak, kavurun.
Daha sonra kavrulmuş unun üzerine 1 litre sütü azar azar ekleyip, bir yandan da tel çırpıcı yardımı ile sürekli karıştırın. Ardından 1 buçuk su bardağı toz şekeri ekleyin. Koyu bir kıvam alana kadar sürekli karıştırarak, pişirin.
Yalancı tavuk göğsü tatlısı piştikten sonra ocaktan alın. Üzerine 1 paket vanilya ekleyip, mikser ile 2 dakika kadar çırpın.
Diğer tarafta küçük dikdörtgen bir borcam içini soğuk su ile ıslatın. Ardından hazırladığınız muhallebiyi kabın içine dökün. Oda ısısında soğumaya bırakın. Daha sonra da buzdolabında en az 4 saat kadar soğumaya bırakın.
İyice soğuyan tatlının kenar kısımlarından hafifçe bastırarak, hava almasını sağlayın. Daha sonra servis tabağı üzerine ters çevirip, yavaşça çıkartın.
Hazırladığınız yalancı tavuk göğsü tatlısının üzerini tarçın ile süsleyip, dilimleyerek, servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun
Yağ Yakıcı Hibisküs şerbeti
Yağ Yakıcı Hibiskus Şerbeti Tarifi, Nasıl Yapılır?
Yağ Yakıcı Hibiskus Şerbeti Tarifi
Yağ Yakıcı Hibiskus Şerbeti Tarifi İçin Malzemeler
1, buçuk litre sıcak su (7 buçuk su bardağı),
1 yemek kaşığı hibiskus (Medine gülü veya nar çiçeği de deniliyor),
1 adet elma,
1 tatlı kaşığı karanfil,
1 çay kaşığı tane karabiber,
1 adet çubuk tarçın.
Yağ Yakıcı Hibiskus Şerbeti Yapılışı
Yağ yakıcı hibikus şerbeti yapımı için, öncelikle 1 buçuk litre (7 buçuk su bardağı) su, derin bir tencereye alınır ve ocağın üzerinde kaynamaya bırakılır.
Kaynayan suyun içerisine, 1 yemek kaşığı hibiskus, 1 adet dilimlenmiş elma, 1 tatlı kaşığı karanfil, 1 çay kaşığı tane karabiber ve 1 adet çubuk tarçın atılır.
Hibiskus şerbeti bir taşım kaynatıldıktan sonra, ocaktan alınır ve oda ısısında soğuyana kadar bekletilir.
Şerbet soğuduktan sonra, süzgeç yardımı ile süzülerek sürahiye doldurulur.
Hazırlanan yağ yakıcı hibiskus şerbeti, servise sunulabilir.
Not; Hazırladığımız şerbeti arzu ettiğiniz kiloya ininceye kadar, her gün hazırlayıp içebilirsiniz. Gün içerisinde, bardak bardak içerek bitirin (özellikle yemeklerden 10 dakika önce). Bu şerbet biraz fazla ertesi günde içmeye devam edebilirsiniz. Buz dolabınızda saklarsanız günlerce durabilir.
Ödem söktürücü özelliğe sahip olan bu şerbet sindirim sistemini çalıştırmaya ve kabızlığa çok iyi geliyor. Kan şekerini dengeliyor. İçerisinde yüksek oranda C vitamini içeriyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Tansiyon düşürücü özelliği var. En güzeli de emziren annelerde bu şerbetten içebiliyor :)
Tansiyon, şeker, kolesterol ilacı kullananlar doktorlarına sormadan kullanmasınlar. Troid hastalarının da hibiskus kullanmaları sakıncalıdır.
Yağ yakıcı hiskus şerbetini hazırlamak oldukça kolay. Yaz aylarında, buz küpleri eşliğinde servis ederek hem yağ yakıp, hem de serinleyebilirsiniz :)