Ramazan Ayının gelmesi ile birlikte bugün iftarda ne pişirsem sorusuna cevap bulabileceğiniz, iftarda ne pişirsem diye düşünen okurlarımız için iftar menüsü, iftarda ne pişirsem diye düşünüyorsanız haberimizden öğrenebilirsiniz. değişik ve kolay tariflerle sizlerin karşısındayız. Ramazan sofralarınızı renklendirecek birbirinden kolay iftar menüleri haberimizle karşınıdayız. Başlangıçta Domates Çorbası çorbası ve salata olarak Hellim salatası diğer yemeklerimizi haberimizden öğrenebilirsiniz. İşte sizler için bugüne hazırladığımız iftar menüsü: 26 Mayıs 2018 Cumartasi
26 MAYIS CUMARTESİYE ÖZEL İFTAR MENÜSÜ
BAŞLANGIÇ
Domates Çorbası
ARA SICAK
Patates yatağında mantar
ANA YEMEK
Fırında Tavuk
Perde Pilavi
SALATA
Hellim Salata
TATLI
Kadayıf Dolması
Afiyet Olsun
Başlangıç : Domates Çorbası
4 kişilik
Malzemeler
4 adet domates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 su bardağı süt
1 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı iri çekilmiş karabiber
5 su bardağı su
Püf Noktası
Unu kavururken, çırpma teli kullanmak pürüzsüz bir doku elde etmenize yardımcı olacaktır.
Nasıl Yapılır?
Domatesleri ortadan ikiye kesin ve kabuklarına dikkat ederek rendeleyin.
Çorbayı pişireceğiniz tencerede tereyağı ve zeytinyağını ısıtın.
Unu, tereyağı ve zeytinyağıyla 2-3 dakika kavurun.
Domates rendesini ve salçasını, çırpma teliyle kavrulan unu karıştırırken ilave edin.
Topaklanma olmamasına dikkat ederek karıştırın ve suyu yavaş yavaş ilave edin.
Baharatları da ilave edin ve 10-15 dakika kaynamaya bırakın.
Servis etmeden önce sütü ilave edin ve karıştırın. İşte bu kadar, afiyet olsun!
Ara sıcak: Patates Yatağında Mantar
4 kişilik
Malzemeler
6 adet taze patates
1 tatlı kaşığı iri çekilmiş deniz tuzu
1 tatlı kaşığı iri çekilmiş karabiber
6 adet mantar
4-5 adet maydanoz yaprağı
1 tatlı kaşığı tereyağı
50 gram parmesan peyniri
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Nasıl Yapılır?
Taze patateslerin kabuklarını iyice temizleyin.
Fırını 180 dereceye ayarlayın.
Patatesleri ortadan ikiye bölün ve iri çekilmiş tuz, karabiber ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağını, fırın tepsisine dizilmiş patateslerin üzerine eşit olacak şekilde ilave edin.
Geniş bir tavayı ısıtın. Tereyağını eritin.
Eriyen tereyağında temizlenmiş mantarları sotelyin.
Mantarlar suyunu salıp geri çekince tuzu ve karabiberi ilave edin ve ocaktan alın.
Patateslerin içi yumuşayıncaya kadar fırınlayın. Fırınlanmış patateslerin üzerine sotelenmiş mantarları ilave edin.
Mantarların üzerine parmesan peynirini de ilave edin ve tekrar fırınlayın.
Peynirler hafif eriyinceye kadar yaklaşık 2-3 dakika pişirin ve servis etmeden önce maydanoz yapraklarıyla lezzetlendirin ve işte hazır. Afietler olsun!
Ana yemek: Fırında Tavuk
6 kişilik
Malzemeler
1 adet bütün tavuk
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı pekmez
2 tatlı kaşığı tuz
1 adet limon suyu
500 gram taze patates
5-6 adet cherry domates
Püf Noktası
Tavuğun bütününe bal veya pekmez sürmek tavuğun pişerken renginin nar gibi olmasına yardımcı olur.
Pişirme Önerisi
Fanlı pişirmek, bu tip et, balık ve tavuk ürünlerinde pişme süresini kısaltır.
Nasıl Yapılır?
Tavuğu temizleyin. Fırını 180 dereceye ayarlayın.
Bir kasenin içinde 1 yemek kaşığı zeytinyağı, pekmez ve 1 tatlı kaşığı tuzu karıştırın.
Tavuğun üzerine hazırladığınız karışımı sürün.
Patatesleri hafif haşlayın. 4 eş parçaya bölüp dilimler halinde hazırlayın.
Patatesleri 1 tatlı kaşığı tereyağı ve 1 çay kaşığı karabiber ve tuz ile tavada çevirin.
Sosladığınız bütün tavuğu fırın kabının ortasına yerleştirin, hafif sotelenen patatesleri çevresine yerleştirin.
Cherry domateslerin ortalarını alarak patateslerle karıştırın. Kontrollü olarak fırında 40-45 dakika pişirin. İşte bu kadar, afiyet olsun!
Ana Yemek Perde Pilavı:
4 Kişilik
Malzemeler
1,5 su bardağı baldo pirinç
2 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı sıcak tavuk suyu
1 adet haşlanmış tavuk budu
1 adet haşlanmış tavuk göğsü
3 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı toz kırmızı biber
1/2 çay kaşığı karabiber
1/4 çay kaşığı yenibahar
Kalıpları yağlamak için:
100 gram tereyağı
100 gram kabuksuz badem
Hamuru için:
2 adet yumurta
3 yemek kaşığı yoğurt
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
2,5 su bardağı un
Nasıl Yapılır?
Haşlanmış tavuk but ve göğüs etlerinin derilerini ayıklayın. Kemikli kısımlarını ayıkladığınız tavuk etlerini uzun ince parçalar halinde didin.
Kuş üzümlerini ılık suda bekletin. Pirinçleri berrak bir su salana kadar bol suda yıkayın, fazla suyunu süzdürün.
Tereyağını geniş tabanlı bir pilav tenceresinde eritin. Dolmalık fıstıkların yarısını katıp kısık ateşte kavurun.
Pirinçleri ilave edip kısık ateşte şeffaf bir görünüm alana kadar kavurun. Kalan dolmalık fıstıklar, tuz, toz kırmızı biber, karabiber, yeni baharı katıp karıştırın.
Sıcak tavuk suyu ve bol suda yıkayıp suyunu süzdürdüğünüz kuş üzümlerini ekleyin. Kapağı kapalı tencerede, kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Demlenmeye bırakın.
Pilavı kaplayacak hamuru hazırlamak için; yumurta, yoğurt, zeytinyağı ve tuzu geniş bir karıştırma kabına alın. Azar azar un ekleyip tüm malzemeyi toparlanana kadar karıştırın. Ele yapışmayacak kıvamda bir hamur hazırlayana kadar yoğurun.
Kullanacağınız ısıya dayanıklı porsiyonluk kapları tereyağıyla bolca yağlayın. Kenar kısımlarına ortadan ikiye ayırdığınız kabuksuz bademleri bastırarak yerleştirin.
Hazırladığınız yumurtalı hamuru dört eşit parçaya böldükten sonra oklava yardımıyla fazla kalın olmayacak şekilde açın. Hamurları kenar kısımları dışarı sarkacak şekilde kalıpların içine oturtun. Bademlerin düşmemesine dikkat edin.
Demlenen pilava didilmiş tavuk etlerini katıp alttan üste doğru karıştırın. Pilavı kalıplara paylaştırıp üzerlerini düzeltin. Kenara sarkan hamur parçalarıyla kapatıp tereyağı sürün.
Hazırladığınız perde pilavlarını önceden ısıtılmış 190 derece fırında 30 dakika kadar pişirin. Fırından aldıktan sonra dikkatli bir şekilde ters çevirip sıcak olarak sevdiklerinizle paylaşın.
Salata : Hellim Salatası ;
Kızarmış hellim peynirli salata tarifi için malzemeler
Yarım göbek marul
8 kiraz domates
Yarım demet roka
150 gr hellim peyniri
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım limonun suyu
Tuz
Kızarmış hellim peynirli salata Nasıl Yapılır
Marul ve roka yapraklarını bol suyla yıkayın. Suyunun süzülmesi için süzgece alın. Suyu süzülünce iri parçalar halinde doğrayıp servis tabağına alın. Kiraz domatesleri ortadan ikiye bölerek aralara yerleştirin.
Tereyağını tavaya alıp eritin. Hellim peynirini 1 cm kalınlığında dilimleyerek tavaya dizin ve her iki tarafınıda hafifçe kızartın.
Kızarmış peynir dilimlerini salatanın üzerine dizin. Limonun suyunu sıkıp zeytinyağı ile karıştırın. Tuz ekleyip sosu salatanın üzerine gezdirerek dökün.
Tatlı Kadayıf dolması;
Kadayıf Dolması Tarifi (5 Adet)
Kadayıf Dolması İçin Malzemeler :
150 gr çiğ tel kadayıf
1 adet yumurta
Küçük bir kase kırılmış ceviz
Kızartmak için sıvıyağ
Üzeri İçin:
Yeşil toz fıstık
Şerbeti İçin:
2 su bardağı su
2 su bardağı toz şeker
Çeyrek limon suyu
Kadayıf Dolması Yapılışı :
İlk olarak tatlınızın şerbetini hazırlayın.
Şerbeti için : Bir tencereye 2 su bardağı su ve 2 su bardağı şeker koyun. Şeker eriyene kadar karıştırın. Eğer bu sırada karıştırmayı yapmazsanız şerbetiniz daha çabuk şekerlenir.
Şerbetiniz kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp, 20 dk kaynatmaya devam edin. Üzerine çeyrek limon suyunu şerbeti ocaktan almadan 15 dk önce ekleyin. Şerbetiniz olduktan sonra ocaktan alıp, soğumaya bırakın.
Limon suyunu ocaktan almadan hemen önce eklerseniz, şerbet şekerlenir. Hazırladığınız şerbetin kıvamı oldukça koyu olacaktır.
Diğer taraftan 150 gr çiğ kadayıftan uzunlamasına parçalar koparın (yani dikdörtgen olacak şekilde). Ardından kadayıfların uç kısmına 1 tatlı kaşığı kadar ceviz koyun. Son olarak kadayıfları uzunlamasına sıkı sıkı sarın. Kadayıf alırken taze ve kırpılmamış olmasına dikkat edin.
Geniş bir kaseye 1 adet yumurta kırıp, iyice çırpın. Ardından sardığınız kadayıfları yumurtaya hafifçe batırıp, bekletmeden kızgın ve bol yağ içinde nar gibi kızartın.
Yumurtaya buladığınız kadayıfları elinizle kesinlikle sıkmayın. Çünkü kadayıfların içi yumurta olur. Piştikten sonra da yumurta kokar.
Kızaran kadayıf dolmalarınızı yağdan alın. Ardından hemen hazırladığınız soğuk şerbete atın ve 1 dk bekletin.
Daha sonra kadayıf dolması tatlısını şerbetten süzerek çıkartın. Üzerini yeşil toz fıstık ile süsleyerek, sıcak olarak servis edebilirsiniz.