ELLER YIKANMALI
Birçok bakteri ve virüs, günlük olarak sürekli tutulan kapı kolu, anahtar, para, çanta gibi ürünlerin üzerinde yaşayabileceğinden bu gibi eşyalarla ile temas edildikten sonra eller ağza ve gözlere götürülmeden önce mutlaka el sabunu ile bol su kullanılarak yıkanmalıdır.
KİŞİSEL BAKIM ÜRÜNLERİ
Diş fırçası, tırnak makası, kişisel bakım ürünleri, giysiler gibi tek bir kişiye ait olan ve enfeksiyon riski taşıyan şeyler başkaları ile paylaşılmamalı ve kullanılmamalı.
ÖKSÜRÜK VE HAPŞIRIK
Özellikle kalabalık ortamlarda öksürüldüğünde veya hapşırıldığından solunum yolları ile geçebilecek olan enfeksiyonları önlemek için ağız ve burun peçete yardımı ile kapatılmalı, peçete yoksa eller ile kapatılmalı eller daha sonra bol su ile yıkanmalıdır.
AŞI
Bağışıklık sistemini korumak ve risk faktörü taşıyan virüslerden korunmak için belirlenen ve uygulanması zorunlu hale getirilen aşılar mutlaka olunmalıdır.
MASKE
Bulaşıcı hastalıkların önüne geçmek için, etkisini hala daha kaybetmemiş olan covid-19 etkilerini azaltmak için kalabalık ortamlarda veya hastalık riski taşıyan insanların yanında maske takılmalı.
YİYECEK VEE İÇECEK GÜVENLİĞİ
Yiyecek ve içecek kaynaklı bulaşan enfeksiyonlar hastalık görülmesine neden olacağından özellikle sıcak yaz günlerinde tüketilecek olan besinlere ekstra özen gösterilmeli, mikroorganizmaların hızlı bir şekilde yiyeceklere yayılmasını önlemek için gıdalar mutlaka buzdolabından saklanmalıdır.
EVCİL HAYVANLAR
Hayvanlardan da bulaşacak olan hastalıklardan korunmak için evcil hayvan besleyenlerin kontrolleri düzeli olarak yaptırmaları gerekir.
HASTANELER
Enfeksiyonların hızlı bir şekilde yayılım gösterdiği her türden insanın bulunduğu hastanelerde korunmak da bulaşıcı hastalık riskini ortadan kaldırmaya yardımcı olacağından herkesin dokunmuş olduğu yerlere dokunmaktan kaçınılmalı ve eller yıkanmalı, maske mutlaka takılmalıdır.