Burun kanaması nasıl durdurulur? Burun kanamasının nedenleri nelerdir?

Burun kanaması nasıl durdurulur? Burun kanaması geçer? Burun neden kanar? Burun kanamasında buz nereye koyulur? Sol burunun kanaması ne anlama gelir? Aniden burun kanamasını nedenleri nelerdir? Burun kanamasına ilk yardım nasıl olur? Burun kanamasının çöz

Çeşitli hastalıklar, yapısal nedenler, hava şartları ve travmalara bağlı olarak gelişebilen burun kanamaları günlük yaşamı olumsuz etkiliyor. Peki Burun kanaması nasıl durdurulur? Burun kanamasının nedenleri nelerdir? soruların cevabı haberimizde..

 

BURUN KANAMASININ NEDENLERİNİ ŞÖYLE SIRALAYABİLİRİZ?

  • Enfeksiyon
  • Travma, kuvvetli sümkürme, burun çekme ve burun karıştırma (bu, çocuklarda burun kanamasının yaygın bir sebebidir)
  • Alerjik ve alerjik olmayan rinit
  • Hipertansiyon (yüksek tansiyon)
  • Kan inceltici ilaçların kullanımı
  • Bazı hormonal hastalıklar
  • Kanama bozuklukları (hemofili gibi)
  • Sinüzit, soğuk algınlığı, nezle, grip gibi hastalıklar
  • Burun içindeki kemik ya da kıkırdak eğriliği (deviasyon)
  • Alkol kullanımı
  • Devamlı burun spreyi kullanımı
  • Yüksek irtifa

BURUN KANAMASI NEDEN OLUR? BURUN KANAMASININ NEDENLERİ?

Burun kanaması sırasında yapılabilecek birkaç önlem yer almaktadır. Bu önlemler arasında ise başı arkaya ya da öne yatırmadan tamamen düz tutmalı ve burnun üst bölgesinden yavaş yavaş aşağıya doğru inerken burunun etki kısmına kadar sıkarak yaklaşık 10 Dakika boyunca bu şekilde beklenmektir.

Bu uygulama ise burun kanaması sırasında pıhtılaşmayı sağlamaktır. Eğer bu uygulamadan sonra burun kanaması geçmiş ise herhangi bir sorun kalmamıştır ancak eğer hala ara ara devam ediyor ya da sürekli kanamasını sürdürüyor ise mutlaka hemen en yakın doktora görünmek gerekmektedir.

Bazı durumlarda eğer burun kanamalarının yüksek tansiyon sonucunda ortaya çıktığı düşünülüyor ise bu durumda kanamayı durdurmak doğru değildir.

Bu gibi sağlığı cidden etkileyecek durumlarda doktora gitmeden önce yapılması gereken küçük bir gazlı bez yardımı ile burun deliklerini saracak şekilde tutmak ve hemen bir Sağlık kuruluşuna giderek doktora göstermek yeterli olacaktır.

BURUN KANAMASINDA YAPILAN İLK YARDIM NASIL OLUR?

İlk olarak yapılmaması gerekenler sıralanacak olursa; baş geriye atılmamalı ve buruna pamuk, bez gibi evde ilk akla gelen ne varsa sokuşturulmamalıdır. Bu hareket, sadece burun kanamasının önden değil genizden gelmesini sağlar, kanamayı durdurmaz.

Kafayı ıslatmak, boyuna buz koymak pek de işe yarayacak önlemlerden değildir. Doğrusu ise önce soğuk bir suyla burunu fazla sümkürmeden temizlemek ve bir elin 2 parmağı ile burun kanatlarından şiddetlice bastırmaktır. 5 dakika bastırdıktan sonra eğer hala kanıyorsa tekrar burun içini soğuk suyla temizlemek, pıhtıları uzaklaştırmak ve tekrar 2 parmakla burun kanatlarını bastırarak kanamayı durdurmak gerekir.

Bu işlem birkaç kez tekrarlanabilir. Bu yolla burun kanamalarının yüzde 90'ı durmaktadır. Durmayan kanamalar içinse KBB uzmanına başvurulmalıdır.

Burnun arka kısmında kanaması olan, kan sulandırıcı ilaç kullanan, hipertansiyonu olan, burnunda nefes almayı engelleyici balon, tampon vs. gibi materyal bulunan yaşlı kalp, akciğer ve solunum problemli hastalarla, kanamaları tekrarlayanlar mutlaka hastaneye yatırılarak yakın izlemde tutulmalı ve gerekli testler yapılarak uygun ilaçlar verilmelidir.

BURUN KANAMASI NASIL DURDURULUR?

Aslında iki cins burun kanaması vardır. Bunların yüzde 90'ı burunun ön kısmındaki septumdan ve bazı nadir yakalarda etmoid kesimin ön tarafından gelir. Lokal Anestezi altında dağlama cauterisation yapılmakla kanama noktası genellikle bulunabilinir ve kontrol altına alınır. Bu operasyon Gümüş nitratı, Asit kronik gibi kimyasal maddelerin kullanılmasıyla veya elektrikle pıhtılaşma usulüyle yapılır.

Burun kanamasında ilk yardım tedbiri olarak ne yapılmalıdır ?

Kanamaların büyük çoğunluğu burun septumunun ön kısmında meydana geldiği için kanayan burun tarafının devamlı tazyikle kapatılmasıyla kanama genellikle durdurulabilinir.

Eğer burun damlası varsa bununla ıslatılan bir pamuğun burna sokulması, yoksa ufak bir parça pamuğun kanayan tarafa yerleştirilmesi yararlı olur. Bu pamukla yapılan baskı en azından on dakika sürdürülmelidir. Burundan gelen kanın boğaza akmaması için kanama olan kişi dik oturmalı ve başını öne doğru eğik tutmalıdır.

Burnun arka tarafından gelen bir kanamada ne yapılmalıdır?

Bu tip kanama kendiliğinden kontrol altına alınamaz. Bu gibi hallerde kanama olan kişinin, ağız yoluyla burunun arka tarafının tamponlanması gerekeceğinden, hastaneye kaldırılması gerekli olacaktır.

Tampon ne kadar süre yerinde bırakılır ?

Arka tarafta bulunan tamponlar yaklaşık bir hafta yerinde kalacaktır. Ön tarafa yerleştirilen tamponlar ise dördüncü günde kısım kısım çıkarılmaya başlanacaktır.

Genel bir durumdan meydana gelen burun kanamasında ne gibi tedavi metotlarına başvurulur ?
Uzman doktora müracaat edilmesi gerekir. doktor kanamaya neden olan hastalığın tedavisine girişecektir.

Sağlık Haberleri