Burun Tıkanıklığı Nasıl Açılır? Gripte Burun Tıkanıklığı Nasıl Açılır?

Günlük hayat kalitesini olumsuz bir şekilde etkileyen burun tıkanıklığı düzgün ve rahat bir nefes almamızı engeller. Bazı yöntemler ile burun tıkanıklığını geçirmek mümkündür. Burun tıkanıklığı nasıl açılır? Gripte burun tıkanıklığı nasıl açılır?

Rahat bir gün geçirebilmek için doğru şekilde nefes almamız gerekir. Bazen rahat bir şekilde nefes almamızı engelleyen burun tıkanıklığı günlük yaşam kalitesini düşürür. Burun tıkanıklığını evde doğal yöntemlerle bile geçirebiliriz. Peki burun tıkanıklığı neden olur? Burun tıkanıklığı nasıl geçer? Doğal yöntemlerle burun tıkanıklığı geçer mi? İşte burun tıkanıklığıyla alakalı tüm merak edilen detaylar.

Burun Tıkanıklığı Nasıl Açılır?

Hayat kalitesini olumsuz etkileyen faktörlerden olan burun tıkanıklığının nedeni birçok şey olabilir. Genellikle burun tıkanıklığını sebebi soğuk algınlığı, sinüs, grip ve bazı virüsler olabilir. Bu rahatsızlıklar burun içindeki dokuların şişmesine, iltihap kapmasına, tahriş olmasına neden olur. Bunların sonucunda mukus üretme meydana gelir. Bu sebeplerle oluşan burun tıkanıklığı çoğu zaman bir ya da iki hafta içinde iyileşir. İki haftayı aşan sürede burun tıkanıklığı yaşarsanız tıbbi bir yardım almanız gerekebilir. Kısa süreli burun tıkanıklığının sebebi çoğu zaman şunlardır:

  • Alerjik durum

  • Havanın kirli olması

  • Hayvan tüyleri

  • Hormonal değişim

  • Yüksek tansiyon

  • Kıkırdağın eğri olması

  • Tozlar

  • Kolonya

  • Sinüzit

  • Parfüm

Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir?

Burun tıkanıklığını geçebilmesi için evde de yapabileceğiniz birkaç yöntem vardır. Burun tıkanıklığına en kesin çözüm tuzlu su ya da okyanus suyu içeren spreyler kullanmaktır. Bunun yanı sıra ev ve işyeriniz gibi sürekli bulunduğunuz ortamları nemli tutmalısınız. Bu yöntemlerin yanı sıra kullanabileceğiniz başka yöntemler de vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Burun tıkanıklığına iyi gelen bitki çayları tüketmek. Nane çayı veya zencefil çayı olabilir.

  • Düzenli C vitamini kullanın.

  • Okyanus suyu içeren burun spreyi kullanın.

  • Bulunduğunuz alanı nemli tutmaya özen gösterin.

  • Fazla baharatlı yemekler tüketebilirsiniz.

  • Kafanızı yüksekte tutun ve uyuyun.

  • Bol bol su tüketin.

Bu yöntemler ile burun tıkanıklığınızı belirli bir süre içinde geçirebilirsiniz. Burun tıkanıklığı her ne kadar ciddi bir şey gibi gözükmese bile bazı durumlarda sandığınız kadar masum olmayabilir. Eğer burun tıkanıklığı bir ya da iki haftadan fazla sürüyorsa, burun tıkanıklığı yanında kulağınızda ağrı var ise, ateşiniz çıktıysa, burnunuzdan gelen mukusların rengi sarı, yeşil ya da kanlı ise mutlaka uzman bir doktora danışmalısınız.

Gebelikte Burun Tıkanıklığı Normal Mi?

Hamilelik dönemlerinde gebelik ilişkili burun tıkanıklığı gelişmesi sık görülen durumlar arasındadır. Gebelik riniti olarak isimlendirilen bu durum, aşırı kilo alınması veya yüksek hormon seviyelerinden kaynaklanabilir. Yapılan çeşitli çalışmalar neredeyse her 10 gebeden 4’ünde burun tıkanıklığı şikayetinin mevcut olduğunu göstermiştir. Horlama, hapşırma ve rahat nefes alamama gibi birtakım şikayetleri de beraberinde getiren bu durumun kontrol altına alınması için hekiminize danışmanız önerilir.

Burun Tıkanıklığında Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Burun tıkanıklığı bir tanıdan ziyade bir semptom olarak değerlendirilir. Bu durumun tanısı ise hastanın şikayetleri ve fizik muayene bulgularının değerlendirilmesi ile konulabilir. Burun tıkanıklığının altında yatan nedenin araştırılmasında ise çeşitli tetkiklere başvurulur. Ucunda ışık kaynağı olan esnek ve ince bir tüp yardımıyla endoskopik olarak burun içi hava yollarının değerlendirilmesi, başvurulan tetkiklerin başında gelir. Bazı olgularda ise bilgisayarlı tomografi gibi çeşitli radyolojik tetkiklere başvurarak hastanın burun tıkanıklığına neden olabilecek herhangi bir anatomik problemi olup olmadığı değerlendirilebilir.

Çocuklarda Burun Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir?

Bebek ve küçük çocuklar çeşitli rahatsızlıklar sırasında meydana gelen semptomları henüz ifade edebilecek yaşta değillerdir. Dolayısıyla anne ve babaların çeşitli belirtileri takip ederek çocuklarında burun tıkanıklığı mevcut olup olmadığı konusunda fikir sahibi olabilir:

  • İştahsızlık

  • Beslemenin zorlaşması

  • Huzursuzluk

  • Balgamlı öksürük

  • Nefes almada güçlük

  • Uykudan sık uyanma

  • Uykuya dalmada güçlük

Burun Tıkanıklığı Neden Olur?

Burun içerisindeki hava yolları ile sinüslerin inflame (iltihaplı) hale gelmesi rinosinüzit olarak isimlendirilen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın gelişmesine neden olabilecek çeşitli durumlar mevcuttur:

Enfeksiyöz rinosinüzit: Grip etkeni gibi çeşitli üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan mikroorganizmalara bağlı olarak rinosinüzit gelişimini ifade eder.

Alerjik rinosinüzit: Alerjen özellikteki bir dış etken veya çeşitli çevresel faktörlerden kaynaklanan burun içi hava yolları ve sinüs iltihabı.

Mevsimsel alerjik rinosinüzit: Genellikle yılın bir döneminde ağaç, otsu bitki ya da diğer çeşitli polen türlerinden kaynaklanabilen özellikle mevsim geçişlerinde belirginleşen rinosinüzit atakları ile karakterize rahatsızlık.

Perennial alerjik rinosinüzit: Yılın her döneminde çevrede mevcut olan çeşitli alerjenlere bağlı gelen rinosinüzit durumu.

Alerjik olmayan rinosinüzit: Sigara dumanı, çeşitli kimyasallar veya hava kirliliği gibi nedenlerle meydana gelen alerjik kökenli olmayan rinosinüzit gelişimi.

Bu durumlar dışında burun tıkanıklığı mevcut olan bazı olgularda bu durumun nedeni, zararlı mikroorganizma veya alerjenlerden farklı olarak vücut pozisyonu, sinüs içi yapıların anatomik özellikleri veya burun ve sinüs içi mukus salgısının üretimi ile ilgili problemler de tespit edilebileceği için dikkatli olunmalıdır.

Bebek ve küçük yaş gruplarında burun tıkanıklığı olan hastalar henüz ağızdan nefes alıp vermeye adapte olamayabilir. Bu hasta grubunda burun tıkanıklığı özellikle uyku ve beslenme ile ilgili çeşitli problemlerin tetiklenmesine neden olabilir.

​​​​​​​

Burun Tıkanıklığı Ne Kadar Sürer?

Grip veya nezle gibi sık görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı gelişen burun tıkanıklığı şikâyeti genellikle diğer semptomlar ile birlikte 1-2 hafta içerisinde gerilemesi beklenen bir durumdur. Bakteriyel enfeksiyon kaynaklı burun akıntıları ise antibiyoterapinin etkinliğine bağlı olarak 10-14 gün arasında devam edebilir. Bu tarz durumlarda şikayetlerin gerilemesine rağmen antibiyotik ilacın kesilmemesi ve reçete edilen dozun tamamlanması oldukça önem arz eder. Eğer burun tıkanıklığı burnun anatomisindeki bir nedenden kaynaklanıyorsa bu kalıcı şekil bozuklukları tedavi edilmeden düzelmeyebilir. Burun estetiği yani rinoplasti ne demek diye merak eden hastaların büyük bir bölümü yaşam kalitelerini yoğun olarak azaltan nefes alış-veriş problemini dengelemek için merak edebilir.

Alerjik kaynaklı burun tıkanıklığı olgularında hastanın bu maddeye maruziyeti devam ettiği sürece şikayetler devam eder. Septum deviasyonu gibi anatomik problemlerden kaynaklanan burun tıkanıklıklarında ise şikayetler, tipik olarak tekrarlama eğilimindedir.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Nasıl Açılır?

Bebeklerde burun tıkanıklığı gelişmesi halinde bazı ebeveynler neler yapılabileceğini merak edebilirler. Burun tıkanıklığının özellikle yenidoğan dönemindeki çocuklarda sık görülen bir durum olduğu unutulmamalıdır. Bebeklerde gelişen burun tıkanıklığı genellikle endişelenilmesi gereken bir durum olarak değerlendirilmez. Bebeklerinin burnunun oldukça dar hava yollarına sahip olması, bu yaş grubunda hapşırık ve burun tıkanıklığı şikayetlerinin daha sık görülmesinde başlıca etkendir.

Bebeklerde burun tıkanıklığının kontrol altına alınabilmesi için öncelikle bebeğin yaşadığı çevrede aerosol sprey, sigara dumanı, saç spreyi, toz, boya, parfüm, esanslı vücut losyonu veya evcil hayvan tüyü gibi burun tıkanıklığı tetikleyici faktörler varsa ortadan kaldırılması önerilir. Hekimlerin bilgisi ve önerisi dahilinde burnun serum fizyolojik ile açılması, vakum etkisi sağlayan tıbbi cihazlar ile burun temizliğinin yapılması, enfeksiyon etkenlerinden kaynaklanan durumlarda ise bu etkene yönelik olarak medikal tedavinin başlanması, bebeklerde burun tıkanıklığı nasıl açılır sorusuna yanıt niteliği taşıyan uygulamalar arasında yer alır.

Burun tıkanıklığı genel olarak masum kabul edilen bir şikayettir. Bu şikâyetin bebek ve küçük yaş gruplarında tespit edilmesi ve nefes alıp vermenin hızlanması, parmak uçları ve tırnaklarda mavi-mor renk değişikliği meydana gelmesi, soluk alıp verme sırasında burun kanatlarında hareket olması, göğüs kafesinde nefes alıp verme sırasında çekilmeler meydana gelmesi gibi diğer çeşitli belirtilerin eşlik etmesi halinde sağlık kuruluşlarına başvurarak uzman hekimlerden destek alınması önerilir.

İlk yorum yazan siz olun

Sağlık Haberleri