İçerisinde bulunduğumuz çağın en yaygın problemlerinden biri hiç şüphesiz psikolojik rahatsızlıklar. Her ne kadar dünya bizim hayatımızı kolaylaştırmak için en ileri teknolojileri, en büyük kolaylıkları önümüze seriyor olsa da herkes mutsuzluğa mahkum oldu. Her şeye sahip olmanın mutsuzluğu belki de. Belki de her şeye sahip olabilmek için yıpranan hayatların mutsuzluğu...
Sevdiklerimizi kaybetmek, sınavda kaybetmek, para kaybetmek, değerli bir eşyayı kaybetmek... Mutsuzluğa çıkan çok fazla yol var. İnsanlar yavaş yavaş tükeniyor...
İlk olarak ünlü oyuncu Meryem Uzerli ile hayatımıza giren bu Tükenmişlik Sendromu, herkesin kendi hayatını sorgulamasına neden olmuştu.
O dönem Muhteşem Yüzyıl adlı dizi ile yıldızı parlayan ve bir anda Türkiye'nin en ünlü oyuncularından biri haline gelen Meryem Uzerli, ne olmuştu da kariyerinin zirvesindeyken bir anda tükenmişti?
Uzerli'den sonra da Burak Özçivit'in bu sendroma yakalandığı, hatta “Ben bu hayatta istediğim her şeyi elde ettim. Canım kahve içmek istedi Paris’e gittim. Gezmek istedi, Ortadoğu’ya gittim ama artık hiçbir şeyden zevk alamıyorum” dediği haberleri ortaya atılmıştı. Yakışıklı oyuncu daha sonra açıklama yaparak “Yeni sezona tam motiveyim, bir sıkıntı yok” demişti ve bir nevi iddiaları yalanlamıştı. Bir anda Türkiye'nin gündemine oturmuştu bu hastalık.
Sendrom, aslında uzmanlar tarafından bir hastalık olarak adlandırılmıyor. Tam olarak herhangi bir açıklaması olmasa da depresyona götüren bir dönem olarak gösteriliyor.
"Tükenmişlik Sendromu"na neden olan şeyler neler?
Bilinen en temel nedeni stres. Herkesin neredeyse normali haline gelen stres, kimilerinin tüm hayatını etkileyecek ve ruh halini çıkmazlara sokacak kadar etki edebiliyor stres.
Yoğun stres altına olan kişi, işlerini, planlarını, sorumluluklarını ve diğer yaptığı her şeyi bir baskı altında yapıyormuş gibi hissediyor.
Fiziksel olarak sürekli yorgun oluyor, kalp çarpıntısı ve mide problemleri yaşıyor. Uykusuzlukla başa çıkmaya çalışıyor ve duygusal olarak çoğu zaman ümitsiz, özgüvensiz, şüpheli ve evhamlı oluyor.
Depresyon belirtileri ile çok fazla benzerlik gösterdiği için sendrom, çoğunlukla depresyonla karıştırılıyor.
İkisi arasına farkı iyi ayırt etmekte fayda var. Çünkü depresyon, ilaç ve psikolojik destekle uzun bir sürede tedavi edilen bir rahatsızlıkken Tükenmişlik Sendromu biraz daha hafif müdahalelerle önüne geçebilecek bir rahatsızlık.
Peki sendroma yakalanmamak için neler yapılabilir?
-Her şey önemlisi kendinize zaman ayırın, önceliklerinizi gözden geçirin.
-Hayır demeyi öğrenmek de çok önemli. Sonucu sizi mutsuz edecek kararlar vermek, kendinizi kötü hissetmenize neden olacaktır.
-Kolay ulaşabileceğiniz hedefleriniz olsun. Onları elde ettiğinizde daha mutlu hissedebilirsiniz.
-Bakış açınızı değiştirin. Karamsar olmamaya, her şeye iyi yönden bakmaya gayret edin. Hiçbir şey mükemmel olmak zorunda değil, her şeyin bir güzelliği vardır bunu öğrenin.
-Zamanınızı iyi değerlendirmeyi öğrenin. Planlı ve programlı olun.
-Telefonunuz çok sık çalıyor ve sizi meşgul ediyorsa bir süre kapatmayı deneyebilirsiniz. Size stres ve sıkıntı veren şeylerden kısa süreliğine de olsa uzaklaşmak iyi gelecektir.
-Spor yapın, aktif olun.
-Kendi kendinize iyi geldiğinizi düşünmüyorsanız muhakkak psikolojik bir destek alın.