Canan Karatay'ı haklı gösteren belgeler ABD'den çıktı

ABD'de şeker şirketlerinin, 1960'larda bilim adamlarına para ödeyerek kalp hastalıklarında doymuş yağları sorumlu tuttukları ortaya çıktı.

California Üniversitesi araştırmacısı Stanton Glantz’ın ortaya çıkardığı belgeler, bugün ABD Şeker Derneği olarak bilinen Şeker Araştırma Vakfı’na ait. Belgeler, 1967’de yapılan ve bugün bile referans olarak kullanılan bir araştırmaya ilgili.

HARVARD"DAN ÜÇ UZMANA PARA İLE TANI KOYDURDULAR

JAMA Internal Medicine tıp dergisinde yayınlanan ve New York Times tarafından da haberleştirilen belgelere göre, söz konusu kuruluşun, şeker ve yağların kalp hastalıkları üzerindeki etkisini araştıran Harvard Üniversitesi’nin üç uzmanına 50 bin dolar ödediği ortaya çıktı.

Bu araştırma, şeker ve kalp sağlığı arasında ciddi bir bağlantının bulunmadığını, kalp hastalıklarından doymuş yağların sorumlu olduğunu savunuyordu.

Söz konusu araştırmayı yapan uzmanlar bugün hayatta değil.

Günümüzde Harvard’ın beslenme bölümünü yöneten Dr. Walter Willett ise şöyle diyor:

“Bugün elimizde olan verilere bakarak, rafine karbonhidratların ve özellikle şekerle tatlandırılmış içeceklerin kalp hastalıklarında risk faktörleri olduğunu, ancak gıdadaki yağ tiplerinin de çok önemli olduğunu göstermiş durumdayız.”

New York Times’a göre gıda endüstrisinin, beslenme bilimi üstündeki etkisi bugün de sürüyor.

Karatay: Endüstrinin desteklediği hiçbir çalışmaya güvenmemeli

Canan Karatay, rapor hakkında Bodrum"da DHA"ya konuştu..

Hakiki bilim ve gerçeklerin her zaman kazandığın belirten Prof. Dr. Karatay, şunları söyledi:

"Sabırla bekledik doğruyu gördük. Kitaplarımda bu konuda yazdıklarım zaten bilinen çalışmalardır. Haklı çıktığım için tabii ki çok mutluyum. 2011 yılından önce de kitabım çıkmadan bunları zaten söylüyordum. ABD’de ortaya çıkan raporun orijinalini biraz önce okudum. Hakikaten şekerli gıda endüstrisi, şekerli içecekler gazlı içecekler endüstrisi, Harvard’tan üç, dört profesöre 50’şer bin dolar ödeyerek şekerin obezite ve kalp hastalığı üzerine hiçbir zararı olmadığını, bütün zararların doymuş yağlar olduğunu ileri sürüp, halka anlattılar. Ne acı ki bunların endüstrinin bir oyunu olduğu ortaya çıktı ve hala da çıkıyor. Gıda endüstrisi çok büyük bir lobi tabii ki. Hatta söz konusu bu profesörlerden birinin ABD İlaç ve Gıda Grubu’nda da görev yaptığını biliyoruz"

Gündem Haberleri