Cep telefonları hırsızlar tarafından çalınan veya kaybeden vatandaşların ilk yapması gerekenler;
BTK İHBAR MERKEZİNİ ARAYIN
Cep telefonları çalınan kişilerin cep telefonlarını iletişime kapattırabilmesi için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde kurulmuş 7 gün 24 saat hizmet veren 0312 294 94 94 numaralı telefondan Bilgi ve İhbar Merkezini araması gerekiyor.
Merkeze IMEI numaranızı, kimlik bilgilerinizi ve telefonunuzu en son kullandığınız zamanı bildirmeniz halinde verdiğiniz bilgilerin doğrulanması durumunda telefonunuz siyah listeye alınıyor. Böylece iletişime kapattırılan cihazın bir başkasına ait SİM kart takılarak kullanılması engelleniyor.
Bilgi ve İhbar Merkezine ihbar edilen telefonlara kapatılma öncesinde cihazın çalıntı olduğu ve cihazın en yakın kolluk kuvvetine teslim edilmesi yönünde yasal uyarı SMS’i gönderiliyor.
BU TELEFON ÇALINTIDIR MESAJI
İhbarın yapılması durumunda GSM şirketi tarafından "Yasak Uyarı: Bu IMEI numaralı cihaz çalıntıdır, en yakın karakola teslim ediniz" şeklinde mesaj göndermekte. İhbarı bulunduktan sonra cihaza ait IMEI numarası "https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama" adresinden sorgulandığında "çalıntı ihbarı yapılmış cihaz" olarak görünmekte.
IMEI NUMARANIZI BİR YERE NOT EDİN
Bu ihbarı hızlı bir biçimde yapabilmek için telefonunuzun IMEI numarasını bilmemiz gerekli. O nedenle kullandığımız telefona ait IMEI bilgisini ihtiyaç olduğunda ulaşabileceğimiz bir yere not etmeniz tavsiye ediliyor.
GSM OPERATÖRÜNÜZÜ ARAYIN
Cihazın üzerindeki kendi SİM kartınızın kullanılmasını engellemek için ise GSM operatörünüzü arayarak hattınızı erişime kapattırmanız gerekiyor.
ŞİKAYETÇİ OLDUN
Hırsızlık, gasp ve kapkaç gibi durumlar söz konusu ise savcılıklara ya da ikametgahınızın veya olayın gerçekleştiği ilçe emniyet müdürlüğüne veya olayın gerçekleştiği ilçe emniyet müdürlüğüne başvurularak şikayetçi olunması, faillerin kovuşturulması açısından önemli.
TELEFON BULUNUNCA YAPMANIZ GEREKEN
Cihazı tekrar kendisine iletilen veya bulunan kişilerin telefonunu hangi yolla kapattırdı ise aynı yolla tekrar iletişime açtırması gerekiyor. Yani telefon ile ihbarda bulunulduysa yine Bilgi İhbar Merkezinin aranması, savcılık talimatı ile ihbarda bulunulduysa cihaz bulununca yine savcılığa başvurulması gerekiyor.
İKİNCİ EL TELEFON ALIRKEN DİKKAT
İkinci el telefon alırken çalıntı bir cihazın size satılmaması ve eğer satıldıysa mağdur olmamamız için öncelikle satıcıdan TC kimlik numarasını almalısınız. İkinci olarak satın aldığınız cihazın IMEI numarasını E-Devlet üzerinden sorgulatarak hakkında ihbar olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.