CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel kimdir, nerelidir, nerede doğdu? Kaç yaşında?

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel'in hayatı merak konusu oldu. Uzun yıllardır siyasetin içinde olan ve ismini sıklıkla duyuran Sertel hakkında, CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel kimdir, nerelidir, nerede doğdu? Kaç yaşında? soruları merak ediliyor. Detaylar haberimizde...

Önemli siyasi isimlerden bir tanesi olarak kabul edilen CHP'nin İzmir Milletvekili Atilla Sertel'in hayatı, siyasette adının gündeme gelmesiyle merak konusu oldu. İnternet kullanıcılarının arama motorlarında sıklıkla baktığı CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel kimdir, nerelidir, nerede doğdu? Kaç yaşında? sorularının cevabı haberimizde... 

CHP İZMİR MİLLETVEKİLİ ATİLA SERTEL KİMDİR, NERELİDİR, NEREDE DOĞDU? KAÇ YAŞINDA?

23 Temmuz 1956 tarihinde Eskişehir'de doğan 65 yaşındaki Atila Sertel'in baba adı Ali Osman, anne adı Cemaliye'dir. Eskişehir Pilot Binbaşı Ali Tekin İlkokulu’ndan, Devrim Ortaokulu’ndan ve Atatürk Lisesi’nden mezun oldu. İstanbul Fikirtepe Atatürk Eğitim Enstitüsü Almanca Bölümü’nde bir yıl okudu. Yeniden üniversite sınavlarına girdi ve idealindeki mesleği yapmanın yolunu açmak üzere birinci tercihi olan Ege Üniversitesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu kazandı.

1981-1982 öğretim yılında Ege ÜniversitesiGazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksekokulu'ndan iyi derece ile mezun olan Atila Sertel, okul yıllarında Milliyet Gazetesi'nde başladığı meslek yaşamını sırasıyla Güneş, Yeni Asır, Hürriyet gazetelerinde serbest muhabir, istihbarat şefi ve haber müdürü olarak sürdürdü.

1989 yılının Nisan ayında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Yüksel Çakmur’un daveti ile Hürriyet Gazetesi’nden ayrıldı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Basın Halkla İlişkiler Daire Başkanlığına getirildi.

1991 yılının Eylül ayında milletvekili önseçimlerine katılmak üzere belediyeden istifa etti. SHP'den 24 aday adayının katıldığı önseçimde partililerin oylarıyla ikinci sıradan milletvekili adayı oldu. Atila Sertel, 1991 yılında SHP'den İzmir 3'üncü Bölge Milletvekili Adayı olarak partisini temsil etti. Barajın yüzde 25, SHP'nin oy oranının yüzde 23.8 olmasından dolayı parlamentoya gidemeyen Atila Sertel, 1991 seçimlerinden 14 bin 820 tercih oyu alarak ikinci sıradan birinci sıraya yükselmişti. Parti barajı aşmış olsaydı Sertel en genç milletvekili unvanıyla mecliste yerini alacaktı.

Daha sonra gazetecilik mesleğine geri dönen Atila Sertel, Ekonomi Gazetesi Gözlem’de Haber Müdürü, Gazete Ege'de Yazı İşleri Müdürü olarak görev yaptı.

1999 yılında CHP’nin milletvekili önseçiminde İzmir 2’inci bölgeden milletvekili adayı olarak listeye girdi. CHP’nin ülke genelinde baraj altında kalması nedeniyle bu seçimde de milletvekili olamadı.

Ege Üniversitesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksekokulu mezunu Gazeteci eşi Ziynet Sertel ile birlikte 1993 yılında Ati Ajans Reklamcılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'ni kuran Atila Sertel daha sonra matbaa kurdu. Yayıncılık ve tanıtım konularında hizmet veren şirketin yönetim kurulu başkanlığını üstlenen Atila Sertel, Türkiye genelinde yayınlanan Şehir ve Başkan Dergisi'ni 2000 Haziran'ında aylık olarak medya dünyasına kazandırdı.

İzmir TV’de “Fikr-i Firar”, Yeni Asır TV’de “Gazeteciler” Programı, TRT INT’de “Memleketten Haber Var” programı ile televizyonlarda gazeteci-yorumcu olarak görev yaptı.

Yeni Asır TV’de meslektaşı Muzaffer Oktay ile birlikte “Gazeteciler” programını hazırlayıp, sundu. Ayrıca değişik gazetelerde çok uzun süreli köşe yazarlığı yaptı. Yerel yönetim dergisi Şehir Başkan’ı İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı seçildiği güne kadar çıkardı. 2012 yılında İzmir’de yayın hayatına başlayan İzmir Gazeteciler Cemiyeti yayın organı 9 Eylül Gazetesi’nin kuruculuğunu ve yazarlığını yaptı.

“YenigüDuvarın Ardında / Ergenekon Davasına Tanık Bir Gazeteci” isimli iki kitabı bulunuyor.

Atila Sertel, İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nde uzun yıllar yönetim kurulu üyeliği ve başkan yardımcılığı yaptı.

26 Mayıs 2009 tarihinde İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı’na seçildi. 27 Eylül 2009 tarihinde ise Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanlığı’na seçildi. 16 Mart 2012 tarihinde yapılan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Genel Kurulu’nda ve 23 Eylül 2012 tarihinde yapılan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Kurulu’nda ikinci kez bu görevlere seçildi.

İki dönem üst üste Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanlığı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı yaptı. Oybirliğiyle Türkiye Gazeteciler Federasyonu Onursal Genel Başkanı seçildi. Cemiyet Başkanlığı sırasında, Reklam Kurulu, Basın İlan Kurumu Genel Kurulu, Basın Kartları Komisyonu, Ege Üniversitesi Danışma Kurulu ve Hürriyet Okur Meclisi üyelikleri görevlerini de yürüttü.

7 Haziran 2015 Genel Seçimleri’nde ön seçime girerek 12 bin 799 oyla üçüncü oldu. Kontenjan adayların eklenmesiyle CHP İzmir 2. Bölge 6’ncı sıradan Milletvekili adayı oldu. Sertel’in adaylığı Yüksek Seçim Kurulu tarafından Basın İlan Kurumu Genel Kurul üyesi olduğu gerekçesiyle düşürüldü. Bu nedenle 25. Dönem’de parlamentoya giremedi.

1 Kasım 2015 Erken Genel Seçimleri’nde yeniden 6’ncı sıradan aday gösterildi ve 26. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimleri’nde İzmir 2. Bölge’den Meclis’e girdi.

Halen Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili ve TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu üyesidir.

Atila Sertel, Ziynet Sertel ile evlidir. Özmen Serdar ve Özgür Mustafa adında iki oğlu, Özden isminde gelini ve Atila Atlas isminde bir torunu vardır.

Atila Sertel, aralarında Mustafa Balbay, Tuncay Özkan, Mehmet Haberal, Soner Yalçın, Yalçın Küçük'ün de yer aldığı, tutuklu gazeteci ve yazarlarla yaptığı görüşmelerin notlarını, haksız yere yargılandıkları davalara yönelik tanıklığını paylaştığı notlarını “O Duvarın Ardında / Ergenekon Davasına Tanık Bir Gazeteci” adlı yazdığı kitapta topladı.

Atila Sertel Kitapları :

2006 - Yenigün Yazıları

2014 - O Duvarın Ardında / Ergenekon Davasına Tanık Bir Gazeteci

Kaynak:Biyografi.info

Biyografi Haberleri