Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 8160.15
Meslek Adı : Çikolata ve Kakaolu Krema Hamuru Üretim Operatörü
Grup Bilgileri
Meslek Ana Grubu : Tesis Ve Makine Operatörleri Ve Montajcılar
Meslek Alt Ana Grubu : Sabit Tesis Ve Makine Operatörleri
Meslek Grubu : Gıda Ve İlgili Ürünlerin Makine Operatörleri
Meslek Birim Grubu : Gıda Ve İlgili Ürünlerin Makine Operatörleri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı :
Görev ve İşlem Basamakları :
Çikolata ve Kakaolu Krema Hamuru Üretim Operatörü; İşletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
İş sağlığı ve güvenliği ile çevre güvenliği önlemlerini uygulamak,
İş organizasyonu yapmak,
Kalite, verimlilik ve gıda güvenilirliği işlemlerini yürütmek,
Üretim öncesi hazırlık yapmak,
Makine ve ekipmanları üretime hazır hale getirmek,
Ekipmanların ve hatların sanitasyonunu sağlamak,
Hammadde, katkı maddeler, işlem yardımcısı malzemeleri temin etmek,
Kakao çekirdeğini işlemek, Kakao çekirdeklerini temizlemek,
Kakao çekirdeklerini kavurmak,
Kakao çekirdeklerini kırma ve öğütme işlemlerinden geçirmek,
Kakao kitlesini (Likörü) steril hale getirmek,
Kakao kitlesini (Likörü) işlemek Kakao yağını hazırlamak,
Çikolata ve krema hamurunu hazırlamak,
Çikolata ve/veya krema hamur karışımının dolumunu yapmak
Şartlandırma yapmak
Makine ve ekipmanların periyodik bakımlarının yapılmasını sağlamak,
Mesleki gelişim faaliyetlerine katılmak,
vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Çikolata ve Kakaolu Krema Hamuru Üretim Operatörü Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Silici (Tekstil)mesleği için “8152.44” kod olarak kullanılır iken Coğrafi Bilgi Sistemleri Veri Giriş Operatörümesleği için “4132.11” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Çikolata ve Kakaolu Krema Hamuru Üretim Operatörü Meslek Kodu “8160.15” olarak belirlenmiştir.