Çılbır nasıl yapılır? Nelere dikkat edilmeli? Çılbır hangi yöreye ait?

Çılbır günün her evresinde yenebilecek lezzetli bir yemek çeşididir. Peki çılbır nasıl yapılır? Çılbır yaparken nelere dikkat edilmesi gerekir? Çılbır yapmanın püf noktaları nelerdir? Çılbır hangi yöreye aittir? soruları merak ediliyor. Biz de sizler içi

Çılbır günün her evresinde yenebilecek lezzetli bir yemek çeşididir. Çılbır tarifini ister dolapta pişirecek bir şey bulamadığınızda ister aniden gelen misafirleriniz için tek çeşit bir akşam yemeği olarak sunabileceğiniz gibi isterseniz kahvaltı öğünü olarak tüketebilirsiniz. Fakat her ne olursa olsun çılbır tarifi en büyük kurtarıcısınız olacak. Peki çılbır nasıl yapılır? Çılbır yaparken nelere dikkat edilmesi gerekir? Çılbır yapmanın püf noktaları nelerdir? Çılbır hangi yöreye aittir? soruları merak ediliyor.  Biz de sizler için çılbır yapımını ince ayrıntılarına kadar araştırdık.

ÇILBIR NASIL YAPILIR?

Çılbır tarifi malzemeleri:

6 bardak su
3 yumurta
1 kaşık üzüm sirkesi
3 kaşık yoğurt
1 diş sarımsak
2 tatlı kaşığı tereyağ
pulbiber - kekik - tuz

Çılbır yapılışı

1. Suyu derin bir kaba ekleyin ve fokurdamaya başlar başlamaz altını kısın.

2. Kaynayan suya sirke ekleyin ve kaşık yardımıyla bir girdap. oluşturarak içine yumurtaları kırın.

3. Yumurtaların eşit bir şekilde pişmesi için ara ara karıştırarak beyazları yumurtanın etrafına toplayın.

4. Yumurta sarıları sulu beyazlar tam pişmiş olmalıdır. 3-4 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır.

5. Yumurtaları servis tabağına alın.

6. Bir kasede yoğurdu karıştırın ve sarımsakları rendeleyerek içine ekleyin.

7. Küçük bir tavada tereyağını ekleyin ve içine nane ve pulbiberi ekleyin.

8. Pişmiş olan poşe yumurtaların üzerine önce yoğurdu sonra da tereyağı ekleyin

9. İşte hazır!

ALTERNATİF ÇILBIR TARİFİ

Ekmeği fırında hafifçe kızartın.
Tereyağını üzerine sürün.
Poşe yumurtaları ekmeklerin üzerine koyun ve baharat ekleyin.

ÇILBIR YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ? PÜF NOKTALARI

Çılbır yapımında dikkat edilmesi gereken bir husus var. Ne kadar kolay bir yemek gibi görünse de yumurtaların dağılması ve hem tat hem de görüntü olarak kötü gözükmesine neden olabilir. Bunun için en önemli püf noktası kaynayan suyun içine yumurtalar olabildiğinde alçaktan kırılmalı. Yumurtalar suya ne kadar yakın kırılırsa dağılma riski de o kadar ortadan kalkar. Çok yukarıdan kırılırsa eğer yumurta aklarının parçalanması ve sarısının dağılması gibi problemler olabilir.

ÇILBIR HANGİ YÖREYE AİT?

Birçok yöre mutfağında tarifine rastlayabileceğiniz çılbır Trakya mutfağında da kendisine hatırı sayılır bir yer bulur. Yapım aşamalarını dikkatli takip ettiğinizde kolaylıkla hazırlanabilecek yumurtalı bir tariftir. Sofrada bir kahvaltı, geçiştirmelik yahut meze gibi yer bulabilir.

Yemek Tarifleri Haberleri