Bugün sizlerle Çilekli Kek nasıl hazırlanır, Çilekli Kek yapılırken hangi malzemeler kullanılır ve tarifi ve yapılışı ile sizlerle birlikteyiz. Şimdiden afiyet olsun…
Çilekli Kek için Malzemeler:
3 adet yumurta 1 su bardağı toz şeker 1/2 su bardağı yoğurt 1/2 su bardağı sıvıyağ 2 paket vanilya 1 paket kabartma tozu 1 su bardağından 2 parmak eksik un Üzeri İçin 2 poşet toz kremşanti (2 adet x 175 gr) 1 paket hazır süt kreması 1 su bardağı soğuk süt 250 gr çilek 2 çorba kaşığı pudra şekeri
Çilekli Kek Yemek Tarifi Hazırlanışı:
İlk olarak derince bir kasenin içine yumurtaları toz şekeri ilave edip mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika çırpıyoruz. Üzerine yoğurdu ve sıvıyağınıda ekleyip 1-2 dakika kadar daha çırpmaya devam ediyoruz. Vanilya, kabartma tozu ve unu ilave edip tekrar 1-2 dakika süreyle çırpıyoruz. 40x30cm boyutlarında kestiğimiz fırın kağıdını fırın tepsisine yerleştiriyoruz. Hamuru bir ucundan başlayarak dikkatlice fırın kağıdının üzerine yayıyoruz. Bir yandan fırınımızı 150 dereceye (yani orta ısıya ve üst-alt konumuna) ayarlıyoruz. 5 dakika önceden ısıtma işlemini yapıyoruz. Isıtmış olduğumuz fırınımıza pastamızı koyuyoruz. Yaklaşık 20-22 dakika sonra üzeri iyice sararan pastayı fırından çıkarıyoruz. Bir kenarda ılınmasını bekleyip, kağıdıyla beraber sararak rulo şekline getiriyoruz. Bu arada derin bir kabın içine toz kremşantileri ve hazır süt kremasını boşaltıyoruz. Soğuk sütü de ekleyip mikserle 4-5 dakika, katı bir krema kıvamına gelinceye dek çırpıyoruz iyice soğuyan rulo pastayı açıp, kağıdını sıyırıp çıkarıyoruz. Üzerine spatulayla kremamızı sürüyoruz. Daha sonra pudra şekeriyle beklettiğiniz çileklerden 8-10 adet koyuyoruz. Tekrar pastayı rulo şeklinde sarıyoruz. Üzerini kalan kremayla iyice sıvayıp, çileklerle süsleyip dolapta 2-3 saat bekletiyoruz. Hazırladığımız pastamızı dilimleyerek servise hazır hale getiriyoruz.
Hamur işi pişirmenin Püf Noktaları
İlk olarak, güzel bir iş çıkarmak istiyorsanız mutlaka taze ürünler kullanmalısınız. Kullanacağınız ürün ne olursa olsun (un, nişasta, kabartma tozu, yumurta vb.) son kullanma tarihlerini mutlaka kontrol edin. Son kullanma tarihi geçmiş ya da yakın olan ürünleri kesinlikle kullanmayın.
Un ve nişasta gibi toz ürünlerin topak topak olmasını istemiyorsanız, elekten geçirmeyi unutmayın. Elekten geçirdikten sonra toz ürünleri daha kolay karıştırabilir ve topak topak olmalarını engelleyebilirsiniz.
Poğaça yaparken kullanacağınız su ve süt, ne çok soğuk ne de çok sıcak olmalı. Her zaman ılık su ve süt kullanmalısınız.
Pasta ya da keklerde kullanacağınız dondurulmuş ürünler dışında her şeyin oda sıcaklığında olması gerekir.
Çok keskin ve ekşi kokulu mayaları kesinlikle kullanmayın.
Börek yapmakta kullandığınız yufkaları süt ile ıslatırsanız, böreğiniz çok lezzetli olacaktır.
Yumurtadan hoşlanmayanlar, böreğin üstünü yumurta yerine yoğurt ile kızartabilirler. Biraz yoğurdu bir yemek kaşığı kadar sıvı yağ ile karıştırıp böreğin üzerine sürebilirsiniz. Sonucuna inanamayacaksınız.
Kekin güzelce kabarması için margarin (ya da tereyağı) ve şekeri iyice çırpmalısınız. Kullandığınız malzemeler yine oda sıcaklığında olsun.
Portakal, greyfurt ya da limon gibi meyvelerin suyunu sıktıktan sonra kabuklarını ufak ufak doğrayın ve buzluğa atın. Kek ve pasta yaparken bu ufak parçaları çok güzel bir lezzet katacaktır.
Sebzeli börek yapmak istiyor ancak iç harcın çok cıvık kalmasını istemiyorsanız, iç harcına biraz un serpin. Un, sebzenin fazla suyunu alacaktır. Sebzeler de hamura yapışmayacak ve daha lezzetli olacaktır.
Yufka böreğini fırına vermeden önce bir yumurta ve bir şişe maden sodasını iyice çırpın ve hamurun üzerine sürün. Börek, çok daha kabarık ve yumuşak olacaktır.
Pişen keki fırından çıkardıktan sonra 10 – 15 dakika kadar uslak bir bezin üzerinde bekletir ve kalıbı ters çevirirseniz, keki kalıptan çok rahat bir şekilde çıkarabilirsiniz.
Kek kalıbının yanmaması için kalıbın altına biraz tuz ekleyebilirsiniz.
Kurabiyeler piştikten sonra fırından hemen çıkarın. Çünkü kurabiyeler tepside soğursa yapışır ve parçalanırlar.
Kekin içerisine eklediğiniz meyve, meyve parçacıkları ya da şekerlemelerin hamur dibine çökmesini engellemek istiyorsanız hamura az miktarda mısır unu ekleyebilirsiniz.