Çin aşısı ne zaman gelecek? Koronavirüs aşısı ne zaman Türkiye'ye gelecek, geldi mi?

Yeni tip koronaviüs salgının önüne geçmek amacıyla Çin'den sipariş verilen 50 milyon doz CoronaVac aşısının ilk tahliyesi olan 3 milyon dozunun gümrükte çıkan problemler nedeniyle gecikeceği bildirilmişti. Peki Çin aşısı ne zaman gelecek? Koronavirüs aşısı ne zaman Türkiye'ye gelecek, geldi mi? Detaylar haberimizde...

Çin'in Vuhan kentinden başlayarak tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgınında pozitif vaka sayıları hızla artıyor. Dünya genelinde vaka sayısı 81 milyon sınırını aşarken ülkemizde alınan yeni kısıtlama kararları kapsamında hasta ve vaka sayılarında ciddi bir düşüş söz konusu. Fakat salgının önüne geçebilmenin tek yolunun aşılanmayla birlikte gelecek kitlesel bağışıklık olduğunu savunan uzman görüşleri, kısıtlamalarla düşürülen vaka sayılarının hastalığı tamamen bitirmeyeceği kanısında.

Bu nedenle Çinli SinoVac firması ile yapılan anlaşma kapsamında, yeni tip koronavirüse karşı üretilmiş olan CoronaVac aşısından 50 milyon doz alınacağı duyuruldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarıyla kamuoyuna yapılan duyuruda, 3 milyon dozun ülkemize pazartesi günü sevkinin gerçekleşeceği belirtilmiş, ancak gümrükte .ıkan problemler nedeniyle aşının gelişi ertelenmişti. Bunun üzerine vatandaşlar, Çin aşısı ne zaman gelecek? Koronavirüs aşısı ne zaman Türkiye'ye gelecek, geldi mi? sorularının cevabını araştırmaya başladı. İşte detaylar...

ÇİN AŞISI NE ZAMAN GELECEK?

Türkiye'nin Çinli Sinovac firmasından aldığı koronavirüs aşılarının, 29 Aralık Çarşamba sabahı İstanbul'a geleceği duyuruldu. Aşıların geldikten sonra da Perşembe günü Ankara'ya gönderileceği ifade edildi.

KORONAVİRÜS AŞISI NE ZAMAN TÜRKİYE'YE GELECEK, GELDİ Mİ?

Türk Hava Yolları (THY) Basın Müşavirliğinden yapılan son dakika açıklamasına göre Çin aşısı, 29 Aralık Çarşamba günü, sabah saatlerinde Türkiye’de olacak. Çin'den gelecek ilk parti aşı Pekin - İstanbul Havalimanı - Ankara şeklinde taşınacak. İstanbul’a geliş saati yarın saat 06.00 olarak bildirildi.

Daha sonra ise Ankara’ya gönderilecek. İlk partide toplam 3 milyon doz aşının geleceği açıklandı. Aşının 17 konteynerde getirilmesi planlanıyor.

SINOVAC ŞİRKETİ HAKKINDA BİLİNENLER 

Sağlık Bakanlığı, Kovid-19'la mücadelede, güvenilirlik ve etkinliğinden emin olunan bir aşının vatandaşlara uygulanması için hızla harekete geçmiş, Türkiye, Çinli SinoVac firmasının ürettiği CoronaVac aşısının klinik çalışmalarında yer almıştı.

Bu kapsamda, 14 Eylül'de başlatılan Faz-3 klinik çalışmalarına ilişkin hazırlanan ön rapor CoronaVac aşısının etkili ve güvenilir olduğunu ortaya koydu.

Ön rapora göre, gönüllü 9 bin 150 kişiden 7 bin 371'i Faz-3 çalışmalarına alındı. Bunlardan 4 bin 759'u (yüzde 64,6) aşı kolunda, 2 bin 612'si (yüzde 35,4) ise plasebo (boş aşı) kolunda yer aldı.

Toplam 7 bin 371 gönüllüye 10 bin 828 doz uygulandı. Çalışma kapsamında 3 bin 457 gönüllüye iki doz uygulama yapıldı.

AŞININ ETKİSİ

Değerlendirmeler, CoronaVac aşısı yapılan 752 ve plasebo uygulanan 570 gönüllü olmak üzere toplam 1322 kişi üzerinden ortaya kondu.

Çalışmalar sonucunda, aşı kolundaki 752 kişiden sadece 3'ünün Kovid-19 testinin pozitif çıktığı, plasebo uygulanan 570 kişinin ise 26'sında hastalık meydana geldiği belirlendi. Bu kapsamda, toplam aşı etkinliği yüzde 91,25 olarak hesaplandı.

Plasebo yapılan gönüllülerin sayısı yükseldikçe hasta olanlar da artacağı için, aşının etkinliğinin gelecek günlerde daha da yukarıya çıkması bekleniyor.

Öte yandan, plasebo kolundaki 26 Kovid-19 vakasının 6'sı hastaneye yatış gerektiren ciddi koronavirüs enfeksiyonu yaşarken aşı yapılan 3 vakada hastalık meydana gelmedi ve yalnızca hafif düzeyde semptom görüldü.

AŞININ YAN ETKİLERİ

Ön raporda, aşının güvenirliğine ilişkin yapılan çalışmalara da yer verildi. Buna göre, aşı güvenliği analizleri 2 bin 964 kişinin verisiyle yapıldı, bunlardan 593'ünde yorgunluk, baş ağrısı gibi hafif yan etkiler meydana geldi.

Aşının ilk dozunun uygulanmasının ardından gönüllülerin yüzde 4,7'sinde yorgunluk, yüzde 3,9'unda baş ağrısı, yüzde 1,9'unda da aşı bölgesinde ağrı oldu.

İkinci dozun ardından yan etkilerde değişiklik olmazken, oranlar yüzde 2,5 yorgunluk, yüzde 2,3 baş ağrısı, yüzde 0,5 aşı bölgesinde ağrı şeklinde düşüş gösterdi.

Gönüllülerden 29'unda Kovid-19 tespit edildiği çalışmalar, bu sayı 40'a ulaşana kadar sürdürülecek.

AŞILAMA STRATEJİSİ

Sözleşmeye göre şubat sonuna kadar 50 milyon dozun teslim alınacağı CoronoVac aşısının 3 milyon dozunun 29 Aralık Salı itibarıyla Türkiye'ye ulaşması bekleniyor.

Aşılama programı, Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri çerçevesinde hazırlanan dört aşamalı stratejiye göre uygulanacak.

İlk aşamada sağlık çalışanları, 65 yaş üstü vatandaşlar ile yaşlı, engelli, koruma evlerinde kalanlar gibi toplu ve kalabalık yerlerde yaşayan yetişkinler aşılanacak.

İkinci aşamada, toplumun işleyişi için gerekli sektörlerde ve yüksek riskli ortamlarda bulunan ve kritik işlerde çalışan kişiler ile 50 yaş ve üzeri en az bir kronik hastalığı bulunan kişilerin aşılanması sağlanacak.

Üçüncü aşamada aşılanacaklar arasında, 50 yaş altı en az bir kronik hastalığı bulunan vatandaşlar, genç yetişkinler, ilk iki grupta yer almayan sektör ve mesleklerde çalışanlar yer alacak.

Dördüncü ve son aşamada ise ilk üç grubun dışında kalan tüm bireyler aşılanacak.

Birinci aşamada 9 milyona yakın kişinin, en geç nisana kadar da ikinci ve üçüncü aşamadakilerin aşılanması hedefleniyor.

Sağlık Haberleri