Çin'in uzay çalışmaları dünyanın başına yeni bir dert açtı. Uzay İstasyonu kurulumu için fırlatılan roket kontrolden çıktı. Long March 5B (CZ-5B) roketininin birleşme esnasında kontrolden çıktığı açıklandığı. Geçtiğimiz dönemde yapılan açıklama ile roketin dünyaya düşeceği söylenerek uyarılarda bulunulmuştu.
Çin tarafından yapılan açıklamalarda roketin kontrolden çıkması sonucu, daha önceden belirlenen güvenli iniş alanına inemeyebileceği ve ayrıca büyük parçalarında yerleşim alanlarına isabet ederek can kayıplarına neden olabileceği ifade edilmişti. Dünyada roket paniği yaşanırken, konuyla ilgili ABD Uzay Kuvvetler Komutanlığı ve Avrupa Uzay Ajansı'ndan açıklamalar peş peşe geldi.
İSTANBUL VE ANKARA'DA RİSKLİ BÖLGELER ARASINDA
Çin yönetimi bu durum karşısında sessizliğini korurken, roketin 8 Mayıs'ta dünyaya düşeceği öngörülmüştü. Beklenen tarihin gelmesi paniğe neden oldu. Ayrıca İstanbul ve Ankara'nın da riskli alanlar arasında olduğu belirtiliyor. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Astrofizik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Hüseyin Esenoğlu konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
PARÇALARIN NEREYE İSABET EDECEĞİ, DÜŞMEYE SAATLER KALA BELLİ OLACAK
Rokete ait büyük parçaların yerleşim alanlarına özellikle de büyükşehirlere düşmesinden endişe ediliyor. Yapılan açıklamlarda Türkiye ve özellikle İstanbul ile Ankara'nın da olasılıklar dahilinde olduğu ifade edildi. ABD Savunma Bakanlığı sözcülerinden Mice Howard, roket kalıntılarının 8 Mayıs'ta düşmesini beklediklerini açıklamış ancak parçaların nereye düşeceğinin, gezegene inmesine saatler kala tahmin edilebileceğini söylemişti.
ÖNCE GÖK TAŞI SİMÜLASYONU, ARDINDAN ROKET PANİĞİ
Geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamalarda NASA tarafından gök taşı simülasyonu oluşturulduğu ifade edilmişti. Olası felaket senaryosunda dünyada çarpma ihtimali olan bir gök taşı olduğu varsayılmış ve yapılan hesaplamalarda meteroidin çarpması halinde Türkiye'nin de riskli bölgede bulunduğu açıklanmıştı. Çıkan bu haberlerin ardından Çin'e ait roketin kontrolden çıktığının ve dünyaya düşeceğinin açıklanması panik yarattı. Bu konu hakkında değerlendirmede bulunan Esenoğlu "Gelecekte bir göktaşı dünyaya çarparsa bunun içerisinde Türkiye'de gözüküyor. Bunun da bir simülasyonu yapıldı. Bunlar arkaya arkaya gelince ilginç oldu." dedi.
"SUYA DÜŞME OLASILIĞI DAHA YÜKSEK"
Roketin düşmesine ilişkin açıklamalar yapan Esenoğlu, "Dünyamızın 4'te 3'ü sularla kaplı. "Karaya mı düşer? Okyanusa mı düşer? "Suya düşme olasılığının da yüksek olduğunu söylebilirim. Karaya düşme olasılığı düşük." diye konuştu. Müdahale etmenin mümkün olmadığını belirten Esenoğlu, "Müdahale etmek mümkün değil, düşmeye yakın saatlerde nereye düşeceğinin ayrıntılı ölçümlemesi mümkün yörünge hesabı ile. Riskin büyük olduğu yerlerde hemen erken uyarı ile orada bir yaşam, tehlikeli bir durum varsa onları bertaraf etme zamanı kalabilir." dedi.
Kaynak: Sabah