Çin Tuzu (MSG) nedir? Zararları nelerdir? Çin Tuzu kullanılan ürünler nelerdir?

Çin Tuzu nedir? Zararları nelerdir? Çin Tuzu kullanılan ürünler nelerdir? Kilo aldırır mı? soruları arama motorlarında araştırılmaktadır. Biz de sizler için bu merak edilenleri derledik. İşte tüm detaylar...

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Hidayet Vahapoğlu ile MHP Konya Milletvekili Esin Kara'nın Çin Tuzu yasaklansın diye TBMM'ye yasa teklifi vermesinin ardından internette çin tuzu araştırılmaya başlandı. Peki Çin Tuzu nedir? Zararları nelerdir? Çin Tuzu kullanılan ürünler nelerdir? Kilo aldırır mı? Tüm merak edilenler haberimizde...

ÇİN TUZU NEDİR?

Bir tür gıda katkı maddesi olan Çin tuzu tat verici olarak kullanılan ve E-621 adıyla bilinen kimyasal madde. Açılımı monosodyum glutama (MSG) olan bu madde daha çok Çin lokantalarında kullanıldığı için Çin tuzu olarak anılıyor.

Uzmanlar, tüketici derneklerinin uzun yıllardır yasaklanmasını istediği Çin tuzunun sağlık üzerinde çok sayıda zararı olduğunu belirtiyor. Her şeyden önce doyma hissini baskılıyor, eklendiği gıdaya lezzet vererek insanda daha çok yemek arzusu yaratıyor. Bu özelliğinin bile günümüzün en önemli sağlık sorunlarından olan obezitenin patlamasında etkili rol oynadığı belirtiliyor. Çin tuzunun sadece hazır gıdalarda değil patates kızartması, et döner, tavuk döner, balık ızgara gibi ürünlerde de kullanılabildiği belirtiliyor.

Tatlı, tuzlu, ekşi, acı hiçbir tat kategorisine girmeyen MSG, iştah arttırıcı özelliği ile ön plana çıkar.

Çin tuzunun bir diğer özelliği de sentetik olarak eklendiği yiyeceklerin tadını yoğunlaştırmasıdır.

Yiyecek tuzlu ise daha tuzlu, tatlı ise daha tatlı hale getiren mono sodyum glutamat, özellikle fast food sektörünün aranılan çeşnisidir.

ÇİN TUZUNUN ZARARLARI NELERDİR?

Katkı maddeleri her zaman şüphe uyandıran maddelerdir. Bu yüzden Çin tuzu zararlı mı sorusu akıllara gelen ilk sorulardan biridir. Büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar sürekli ve yüksek miktarda Çin tuzu içeren besinler tükettiğinde, büyüme hormonları baskılanarak gelişimlerinde gerileme gözlenebilir.

Sinir hücrelerinde hasara sebep olabileceğinden dolayı parkinson, alzheimer, epilepsi gibi sinir sistemi hastalıklarında tedavi sürecini yavaşlattığı düşünülmektedir. Bu yüzden bu hastalığa sahip olanların tüketmesi sakıncası olabilir.

Çin tuzunun pankreastan insülin hormonu salgılanmasını arttırdığı bilinmektedir. Şeker hastalarının ve pankreas problemi yaşayanların tüketmemeleri önerilir.

Gözdeki retina tabakasına hasar verici etkisi Çin tuzu tehlikesi olarak gösterilebilir.

Astım hastalarının Çin tuzu tükettiklerinde astım krizlerinin tetiklendiği gözlenmektedir. Astım hastalarının MSG içeren besinlerden uzak tutması önerilir.

ÇİN TUZU OLAN ÜRÜNLER NELERDİR?

Balık, et, domates, mısır, tavuk, peynir, mantar, bezelye, havuç, ıspanak, patates ve yumurta gibi gıdalarda doğal olarak glutamat bulunur.

Dünyada hazır gıda ürünlerinin hemen hemen tamamına yakınında Çin tuzu kullanılır.

  • Hazır köfte harçları
  • Hazır çorba
  • Et suyu tabletler
  • Salata sosları
  • Meyveli yoğurt
  • Dondurma
  • Cips çeşitleri
  • Katı yağlar
  • Hazır köfteler
  • Hamburger ve tost ekmekleri
  • Fast food gıdaların hepsi
  • Paketlenmiş soslar
  • Abur cubur olarak nitelendirilen tüm hazır gıdalarda Çin tuzu bulunur.

Son dönemlerde Çin tuzu çiğ köfte yapımında da kullanılmaktadır. Peki, gıda maddelerindeki Çin tuzu nasıl anlaşılır? Tüketilen gıda maddesinde MSG olup olmadığını anlamak için etiketine bakmak yeterlidir.

Eğer içindekiler kısmında MSG ve Çin tuzu kodu E 621 ibaresi varsa yiyecekte Çin tuzu varlığından söz edilebilir.

ÇİN TUZU NASIL ÜRETİLİR?

Çin tuzu tüm dünyada lezzet arttırıcı bir gıda katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Bugünün dünyasında glutamat, şeker pancarı ya da şeker kamışı ve nişasta gibi doğal besin kaynaklarının fermantasyonu ile elde edilir.

ÇİN TUZU KİLO ALDIRIR MI?

İnsan dilinde yer alan tat duyusu algılayıcılarında reseptörler glutamatın tadını algıladıklarında bağımlı hale geliyorlar, tat alma duyusu hassaslaşıyor. Beyni uyararak lezzet artırıcı ve iştah artırıcı bir etki gösteriyor ve yedikçe yiyen ve doymak bilmeyen biri haline dönüşebiliyoruz. Bu lezzet verici olan E-651 kodlu gıda katkı maddesini tükettikçe her lokmada sanki ilk kez tüketiyormuş hissini de yarattığından doyma mekanizmasını etkiliyor, besinlerin daha çok tüketilmesine neden oluyor. Böylece kişilerde kolayca kilo alımı veya obeziteye yatkınlık görülüyor. 

MSG’li yiyeceklerden sonra alınan normal besinlerde tat alma duyarlılığımız azalıyor. Yapılan araştırmalarda, çocukların ve gençlerin yedikleri hazır gıda maddelerden sonra  (örneğin cipsler, gofretler) diğer besleyici besinleri tat alamadıkları gerekçesiyle tüketmedikleri gözlemlendi. Hazır ve sağlıksız besinlere yönelim bu şekilde arttığından birçok hastalık ve obezite de hızla artış görülüyor. 

ÇİN TUZU YASAKLANSIN TEKLİFİ

Kamuoyunda bilinen adıyla ‘Çin tuzu’nun insan sağlığını tehdit ettiği gerekçesiyle gıdalarda kullanımının yasaklanması için yasa teklifi veren MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Hidayet Vahapoğlu ile MHP Konya Milletvekili Esin Kara, monosodyum glutamat’ın (MSG), TBMM'ye verdikleri teklifin gerekçesinde şu noktalara dikkat çektiler: "MSG, glutamik asitin tuzudur. Glutamik asit 20 temel amino asitten biridir ama insan vücudunda üretildiği için dışarıdan alınmasına gerek yoktur. Ancak birçok yiyecekte lezzet verme amacıyla kullanılmaktadır.

MSG, gıda katkısı olarak E-621 adıyla bilinmektedir. Başta salam, sosis, hamburger, hazır çorbalar, cips, kraker, et suyu tabletleri, köfte harçları, salata sosları olmak üzere pek çok hazır gıdanın üretiminde kullanılmaktadır. MSG, katkılı olduğu yiyecekleri tüketenlerde doyma hissini baskılayarak bireylere daha çok yemek arzusu oluşturmaktadır."

ÇİN TUZU YASA TEKLİFİ DESTEKLENDİ 

Hamburgerden dönere, cipslerden salam-sosise kadar hazır çorbalar, köfteler krakerler başta olmak üzere işlenmiş ürünlerde, fast food restoranlarda lezzet artırıcı olarak kullanılan Monosodyum Glutamat (MSG), doyma hissini yok ettiği için obeziteye, kalp damar hastalıklarına, parkinsona, alzheimere neden olabiliyor. MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Vahapoğlu ile Konya Milletvekili Esin Kara geçen hafta bu ürünün kullanımının tümden yasaklanması için yasa teklifi verdi.

Hürriyet gazetesinden Aysel Alp'in haberine göre, MHP'nin yasaklama teklifine AKP, CHP ve HDP'li milletvekillerinden de destek geldi.

Gündem Haberleri