2019 yılının Aralık ayında Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs salgını 2022 yılında etkisini ciddi oranda kaybetti. Dünya rahat bir nefes alırken Çin'den gelen haberler bütün ülkeleri alarma geçirdi.
Özellikle salgının başından bu yana uyguladığı sert sıfır vaka politikasıyla salgının kontrolünün elinde tutan Çin, yapılan protestolar sonucu bu politikayı kaldırdı. Nüfusu 1.4 milyar olan Çin'de önlemlerin gevşetilmesiyle salgın yeniden patlak verdi.
NÜFUSUN YÜZDE 18'İ KOVİD'E YAKALANDI
Bloomberg ve Financial Times’ın ele geçirdiği rapora göre Aralık ayının ilk 20 gününde ülkede 250 milyon kişi Kovid-19'a yakalandı. Rapora göre, bu vaka sayısı Çin nüfusunun kabaca yüzde 18’ini oluşturuyor. Söz konusu vaka sayısı dünya çapında bugüne kadarki en büyük Kovid-19 salgını anlamını taşıyor.
Independent Türkçe’nin aktardığı habere göre, söz konusu belgelerin Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’nun bir iç toplantısında sunulduğu belirtilirken, sadece Salı günü ülkede 37 milyon yeni vaka tespit edildiği de kaydedildi. Öte yandan, Çin hükümetinin paylaştığı rakamlarla rapordaki vaka sayısındaki büyük fark olduğu da dikkat çekti. Salı günü açıklanan resmi vaka sayısı 3049, Aralık’ın ilk 20 günkü vaka sayısı ise resmi olarak 62 bin 592 olarak açıklanmıştı.
VERİLER HALKTAN GİZLENDİ
Financial Times ve Bloomberg’e konuşan ve kimliklerini açıklamayan Çinli yetkililer, halktan gizlenen verileri Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin direktör yardımcısı Sun Yang’ın toplantıda kendilerine sunduğunu söyledi.
HER GÜN 5 BİN KİŞİNİN ÖLDÜĞÜ DÜŞÜNÜLÜYOR
Ayrıca Çin'de Kovid-19 nedeniyle günde 5 binden fazla kişinin öldüğü tahmin ediliyor. ‘Airfinity’ tarafından yapılan açıklamada, analizlerden elde edilen tahminlere göre Çin’de her gün 5 binden fazla kişinin Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi.
AŞILAMA YETERSİZ
Airfinity’e göre ‘Sıfır Kovid’ politikası nedeniyle Çin nüfusu virüse karşı doğal kazanılmış bağışıklığa sahip değil. Özellikle dünyadaki birçok ülke mRNA tabanlı aşılar kullanırken Çinliler kendi ürettikleri inaktif aşıları tercih etti. Ayrıca aşılamanın de yeterli oranda olmaması ve hibrit bağışıklığın bulunmaması nedeniyle ülkede 1.3-2.1 milyon kişi risk altında olabilir.
VAKA SAYILARININ KANITLARINI TUTMAKTA SORUN YAŞIYORLAR
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Acil Sağlık Programı Direktörü Mike Ryan da, çarşamba günü yaptığı açıklamada, Çinli yetkililerin vakalardaki büyük artış nedeniyle vaka sayısının kayıtlarını tutmakta sorun yaşıyor olabileceğini söylemişti.
ÇİN'DE ALINAN KOVİD-19 KARARLARI
Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, konuya ilişkin bir açıklama yapmazken dün ülkede Covid-19 kaynaklı can kaybı bildirilmedi. Çin’de Kasım ayının başlarında tedbirlerin bazıları gevşetilmiş, vaka sayılarında artış yaşanmaya başlamıştı. Çin’de ülkeye yayılan protestoların ardından toplu test uygulamasına son verilmiş, yetkililer asemptomatik vaka sayısını açıklamayı durdurmuştu.