Koronavirüs salgının çıktığı ülke olan Çin'de araştırmacılar, salgının yayıldığı hayvan oldukları düşündüğü yarasalar üzerine araştırmalarını sürdürüyor.
CNN'in haberine göre, Çin'in Şandong Üniversitesinden araştırmacılar, Mayıs 2019 ve Kasım 2020 arasında ülkenin batısındaki Yünnan eyaletinde yaşayan orman yarasaları üzerinde yaptıkları incelemenin bulgularını "The Cell" dergisinde yayımladı.
24 FARKLI GENOM TESPİT EDİLDİ
Farklı yarasa türlerinden elde edilen ürin ve dışkı örneklerinin incelenmesinin ardından 24 yeni koronavirüs genomu tespit edildi.
Söz konusu koronavirüslerden 4'ünün Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS) ve Kovid-19'a yol açan koronavirüslere benzer yapıda olduğu belirlendi.
KORONAVİRÜSE ÇOK YAKIN
"At nalı yarasası" olarak bilinen "Rhinolophus pusillus" adı verilen türden alınan örneklerde rastlanan koronavirüsün ise Kovid-19'a genetik olarak çok yakın olduğu kaydedildi.
İnsan hücrelerine tutunmasını sağlayan diken proteini dışında koronavirüsün genetik özelliklerinin Kovid-19 ile büyük ölçüde örtüştüğünü vurgulayan araştırmacılar, "Tayland'da Haziran 2020'de bulunan yakın yapıdaki virüsle birlikte değerlendirildiğinde bu sonuçlar Kovid-19 ile bağlantılı virüslerin yarasa popülasyonlarında yayılmaya devam ettiğini ve bazı bölgelerde daha yoğun olduğunu ortaya koyuyor." ifadelerini kullandı.
2017'DE DE SARS'A YAKIN KORONAVİRÜS TESPİT EDİLDİ
Öte yandan 2017 yılında yine Yünnan'daki mağaralarda yaşayan yarasaları inceleyen araştırmacılar, SARS'a çok yakın bir koronavirüsün varlığını tespit etmişlerdi.
EVRİMLEŞEREK İNSANLARA BULAŞABİLİYOR
Yarasalardaki söz konusu virüsler, genelde tür içinde yayılan "beta koronavirüsler" olarak varlığını sürdürüyor, ancak daha sonra evrimleşerek başka hayvanlar aracılığıyla insanlara bulaşabiliyor.