Prof. Dr. Erdem, vücudun doğal bir fonksiyonu olan yaşlanmanın geciktirilmesi ya da kaliteli ömür süresinin uzatılmasının, yaşlanmanın temel mekanizmasını öğrenmeden geçtiğini söyledi.
Yaşlanmanın temelinde oksijenden kaynaklanan oksidasyonun yattığını savunan Prof. Dr. Erdem, şunları kaydetti:
"Oksijenin, yenilen yiyeceklerde bulunan yağ, protein, şeker gibienerji kaynaklarındaki enerjiyi açığa çıkarmasının yanında zararlıetkisi de vardır. Yani bizim için hayati önem taşıyan oksijen, aynı zamanda toksik bir maddedir.
Soluduğumuz havada yaklaşık yüzde 21oksijen, yüzde 78 oranında Azot var. Azot gazı, atmosferde oksijenin buzararlı etkisini tamponlar. Böylece kanımızda çözünen Oksijen miktarıdüşer. Eğer saf oksijen solursak, mutlaka bir süre sonra ölürüz.'
"VÜCUDA GİREN FAZLA OKSİJEN, YÜZÜ KIRIŞTIRIYOR'
Prof. Dr. Erdem, vücuda fazla oksijenin girmesinden bağ dokudaki moleküllerin etkilendiğini, bunların suyla etkileşiminin istenildiği gibi olmaması nedeniyle ise yüzde kırışıklıkların meydana geldiğini bildirdi.
Yaşlanmanın geciktirilmesi için "antioksidan' denilen faktörlerin devreye sokulması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Erdem, sözlerine şöyle devam etti:
"Çok fazla nefes alıp verdiğimiz zaman hücre içi oksidasyonu artıran oksijen, yaşlanmaya ve yaşlanma belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olur. Antioksidanlar, oksitleyici unsuru doğrudan hedef alarak, hızlı bir şekilde tepkimeye girip onu engeller ya da oksitleyici ajanın tahrip ettiği doğal molekülleri onarabilir.
Bu şekilde onların eskisi gibi çalışmasını sağlayabilir. Vücut bazı antioksidanları kendisi yapabiliyor, ancak dışardan almamız gereken antioksidanlar da bulunuyor.
Bunlar C ve E vitaminleri, selenyum gibi antioksidan metabolizmada görev alan elementlerdir. Bu vitamin ve elementlerin diyet yoluyla düzenli olarak alınması kırışıklıkları engelleyebilir.'
Prof. Dr. Erdem, otomatik bir tempoda gerçekleşen nefes alış verişinde 2 nefes arasındaki zamanın uzatılmasının yaşlanma belirtilerini geciktirmede ve ömrün uzamasında önemli rol oynadığını bildirdi.
Bu yazıda yer alan tüm içerik bilgilendirme amaçlıdır. İlgili hastalığa yönelik olarak teşhis, tanı ve tedavi hizmeti vermez. Herhangi bir sağlık probleminiz olması durumunda konusunda uzman doktorlar ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.