Koronavirüs salgının gölgesinde idrak edilecek olan on bir ayın sultanı Ramazan ayı geldi. Bu yıl kalabalık iftar ve sahur sofraları kurulamayacak. Ne yazık ki salgına yakalanan vatandaşlarımızın sayısının fazla olması nedeniyle güçlü bir bağışıklık sistemi için dikkatli beslenmek de gerekiyor. Bununla birlikte salgına yakalansa bile oruç tutmak isteyen vatandaşlar Corona (korona) virüs hastası oruç tutabilir mi? sorusunun yanıtını araştırıyor.
CORONA (KORONA) VİRÜS HASTASI ORUÇ TUTABİLİR Mİ?
Koronavirüs testi pozitif çıkan ve evinde tedavi gören vatandaşlarımızdan ciddi yan etkileri olan öksürük ve solunum sıkıntıları olan vatandaşlara oruç tutması önerilmiyor. Bu noktada oruç tutmakta ısrar eden kişiler doktorlarına danışmalıdır.
Oruç tutan ve koronavirüs salgını da geçiren kişilerin sıvı alımına dikkat etmeleri gerekiyor. Ayrıca bu kişiler sahur ve iftar vakitlerinde kendilerine aşırı yüklenmeden beslenirse, protein ağırlıklı olarak sahur yaparlarsa gün içinde rahat ederler.
Vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, "Vatandaşlar, sıvı ve gıda tüketimini iftardan sahura kadar yayarlarsa sağlıklı bir ramazan geçirebileceklerini söyleyebiliriz" dedi.
Kalp hastalığı olan kişilerin ise iftar ve sahurda hafif ve yavaş beslenmeleri gerekiyor. Yeterince sıvı alınmalıdır.
İftar vaktinde orucunu açacaklara tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk," İftarda orucumuzu açarken bir bardak su içmeliyiz, ardından zeytin ya da hurma yenebilir. Hurma lifli gıda olduğu için kan şekerini yavaş yükselteceği için iftarda sağlığımızı olumlu yönde etkiler." dedi.
Vatandaşlara iftarda yavaş beslenmeleri önerisinde bulunan Cantürk," Hızlı yemek yediğinizde vücuda zarar verebilirsiniz. Oruç tutmanın yararlarından bahsediyoruz fakat bu tür şeyler yaparsak orucun yararından çok zarara yol açmasına neden olabiliriz. Bu gerekçeyle yavaş beslenilmeli. Ramazanda et tüketimi artıyor ama haftanın belirli günlerinde sebze ve baklagil tüketilmeli." ifadelerini kullandı.