Çorum Şeker Fabrikasının özelleştirme ihalesini 528 Milyon Lira bedelle SAfi Katı Yakıt A.Ş kazandı.
NİĞDE ŞEKER FABRİKASI DOĞUŞ YİYECEK'İN OLDU
Şeker fabrikalarının özelleştirilme sürecinde ihalesi gerçekleştirilen ilk fabrika Niğde-Bor oldu. İhaleyi 336 milyon bedelle Doğuş Yiyecek kazandı.
Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'ye (Türkşeker) ait Bor Şeker Fabrikası'nın özelleştirilmesi ihalesinde en yüksek teklifi 336 milyon lira ile Doğuş Yiyecek ve İçecek Üretim Sanayi Ticaret AŞ verdi.
KIRŞEHİR ŞEKER FABRİKASI İHALESİ TUTGU GIDA'NIN
Özelleştirme İdaresinde (ÖİB), kurumun Başkan Yardımcısı Bekir Emre Haykır başkanlığında pazarlık usulüyle gerçekleştirilen ihaleye Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Ticaret AŞ, Mutlucan Tuz Madencilik İnşaat Otomotiv Petrol Nakliye Sanayi ve Ticaret AŞ, Kayseri Şeker Fabrikası AŞ, Doğuş Yiyecek ve İçecek Üretim Sanayi Ticaret AŞ, Tutgu Gıda Turizm İnşaat İmalat İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti, Fernas İnşaat AŞ, Çağlayanlar Enerji ve Gübre Sanayi Ticaret Ltd. Şti, Yılmaz Çağlayan Oğulları Un Sanayi ve Ticaret AŞ, Safi Katı Yakıt Sanayi ve Ticaret AŞ, Eksim Yatırım Holding AŞ ile Bergiz İnşaat AŞ katıldı.
YOZGAT ŞEKER FABRİKASI İHALESİ DOĞUŞ GIDA'NIN
Yozgat Şeker Fabrikasının ihalesi ise saat 15.30'da başladı. Yozgat fabrikası için teklif veren şirketler Albayrak Turizm, Erser Grup, Doğuş Gıda, İş- Kaya, Bergiz ve MBM Enerji olurken ihale Doğuş Gıda ve Erser Gıda arasında devam ediyor.
Fabrikasının özelleştirilmesi ihalesi yapıldı. En yüksek teklifi 275 milyon TL ile Doğuş Yiyecek ve İçecek Üretim Sanayi Ticaret AŞ verdi.
ÖZELLEŞTİRME NE DEMEK, NE ANLAMA GELİYOR?
Özelleştirme; Milli ekonomi içerisinde, kamunun rolünün asgariye indirilmesi veya tamamen kaldırılmasıdır. Millileştirmenin tam tersidir. Bu anlamıyla özelleştirme sadece kamu kuruluşlarının elden çıkarılması değil, piyasanın tam anlamıyla serbest piyasa koşullarına uygun hale getirilmesi, devletin elini ekonomiden neredeyse tamamen çekmesidir. Dar anlamı ile ise, özelleştirme; sadece kamu iktisadi teşekküllerin mülkiyet ve yönetiminin özel sektöre devredilmesi anlamına gelir. Bu tür özelleştirmeden bahsedilebilmesi için mülkiyet devri şarttır. KİT’lerin en az %51’lik hissenin özel sektöre devredilmesi gerekir.
Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi; devletin Türkiye'deki btüm şeker fabrikalarından elini çekerek, fabrikaların yönetimini ve üretimini tamamen özel sektöre devretmesi anlamına geliyor.