Cuma namazı Müslüman için haftalık yapılan toplu ibadet günüdür. Şartları sağlayan bütün Müslümanların kılmaları dinimizce farzdır. Kuran'ı Kerim'de ismi verilerek emredilen tek namaz olan Cuma namazı Allah’ı anmaktan alıkoyan bütün dünya meşguliyetinden uzak kalınmasını işaret etmektedir. Peki Cuma namazı nedir? Önemi nedir? Kaç rekattır? Nasıl kılınır? İşte detaylar...
CUMA NAMAZI NEDİR?
Kuran'ı Kerim'de ismi verilerek emredilen tek namazdır. Allahü teala, Cuma gününü Müslümanlara mahsus kılmıştır. Cuma günü öğle namazı vaktinde toplu olarak kılınmaktadır. Cuma namazının önemli özelliklerinden biri de bu namazda hutbe okunmasıdır. Cuma namazına gitmek, ergenlik çağına ulaşmış her Müslüman erkeğe farzdır.
CUMA NAMAZININ ÖNEMİ NEDİR?
Peygamberimiz Hz. Peygamber (s.a.s.) Cuma Namazına ilişkin olarak şöyle buyurmaktadır:
"Bizler Ehl-i Kitab'a göre en son gelmişken, kıyamet gününde faziletçe en başa geçecek olanlarız. Şundan dolayı ki, bizden evvel onlara Kitab verildi de Allah'ın onlara farz buyurduğu gün bu cuma günü iken, onlar anlaşmazlık çıkarıp başka günlere saygı gösterdiler. Bize ise o güne itibar etmek hususunda Hak Teala hidayet verdi (Doğru yolu gösterdi). Artık bu hususta insanlar bizden geri kalmış oldular. Yahudilerin ibadet günü yarın (cumartesi), Hristiyanlarınki ise öbür gündür (pazar)."
CUMA NAMAZI KAÇ REKATTIR?
Öğle vaktinde cemaat ile kılınmaktadır. Cuma namazının farzı iki rekattır. Ayrıca farzdan önce 4 rekat, farzdan sonra da 4 rekat olmak üzere 8 rekatta sünneti bulunmaktadır.
CUMA NAMAZI NASIL KILINIR?
Cuma namazının ilk sünneti 4 rekattır, öğle namazının ilk rekatı gibi kılınır. Sadece niyet farklıdır. Niyet ederken Besmele çektikten sonra niyet edilir.
Niyet ederken, "Niyet ettim, Allah rızası için Cuma Namazının 4 rekat ilk sünnetini kılmaya" denilir. İlk rekatta önce Sübhaneke duası okunduktan sonra Euzü Besmele çekilir.
Bütün rekatlarda Fâtiha ve zamm-ı süre okunur. ilk oturuşta sadece Etteahiyyatü okunur.
Son oturuşta Etteahiyyatü, Allahumma Salli, Allahumme Barik, Rabbena duaları okunur. Daha sonraki ikinci ikinci ezân okunur ve imam hutbe okumak için minbere çıkar.
Hutbe okunurken cemaatin namaz kılması vey konuşması tahrimen mekruhdur. (yapılmaması istenen)
Hatîb efendi duâ ederken, cemaat sesli âmin dememelidir. İçinden sessiz denir.
Namaz kılarken yapması harâm olan her şey, hutbe dinlerken de harâmdır.
Hutbe okunup bittikten sonra müezzin kamet getirir.
Sonra, cemaat ile iki rekat Cuma namazının farzı kılınır. Bu namaz aynı sabah namazının farzı gibi kılınır.
Niyet edilirken şöyle denilir:
"Niyet ettim, Allah rızası için Cuma namazının farzını kılmaya, uydum hazır olan imama"
Sonra, dört rek'at son sünneti için, "Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının son sünnetini kılmaya" diyerek niyet edilir..
Bu sünnet de aynı şekilde ilk sünnet gibi kılınır. Bu kapsamda Cuma namazı, farzı ve sünnetleriyle birlikte kılınmış olur.
Son sünnetin ardından zuhr-i ahir, niyetiyle dört rekat daha namaz kılınır. Niyet ederken şu ifade kullanılır:
"Niyet ettim Allah rızası için edâsı üzerime olup da henüz üzerimden sâkıt olmayan en son öğle namazının farzına".
Bu ifadeyle niyet edilirse eğer o günün cuma namazı şartlarında bir noksanlıktan dolayı kabul olunmamışsa, öğle namazı kılınışı olur. Kabul olunmuş ise en son kazaya kalmış öğle namazının yerine sayılır.
Bundan sonra, iki rek'at vaktin sünneti kılınır. "Niyet ettim Allah rızası için Vaktin sünnetine" diye niyet edilir. Cum'a sahîh olmadı ise, bu on rek'at, öğle namazı olur. Bundan sonra, Âyet-el-kürsi ve tesbîhler okunup, duâ edilir.