Cumhur İttifakı Nedir, İttifakın Maddeleri | Seçmen Nasıl Oy Kullanacak

MHP ve AK Parti arasındaki ittifakın detayları belli olmaya başladı. 2019 Cumhurbaşkanlığı seçimi için iki partinin ortak aday göstereceği Cumhur ittifakının detayları bugün saat 15:00'da TBMM'ye sunuldu. Saat 16:00'da ise kamuoyu ile paylaşıldı. İşte Cum

AK Parti ve MHP arasındaki Cumhur İttifakının detayları belli oldu.  MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin 2019 seçimlerinde aday göstermeden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a destek olacağını açıklamasının ardından, seri bir şekilde görüşen Erdoğan ve Bahçeli görüşmesinden sonra iki parti bir komisyon belirlemiş, bu komisyon uzun süren detaylı çalışmalar gerçekleştirmişti.

Ancak vatandaş bu komisyon konusunda oldukça tedirgin. Çünkü seçmen nasıl oy kullanacağı, pusulada ne gibi bir değişiklik olacağını merak ediyor. Seçimlerde olası bir karışıklığın engellenmesi için vatandaş bu ittifakın detayları hakkında bilgilendirilmek istiyor. Peki bu seçimde vatandaş nasıl oy kullanacak, iki parti nasıl bir anlaşma yaptı. İşte tüm detaylar..

MHP'DEN DE AÇIKLAMA GELDİ

MHP'li Mustafa Kalaycı ise şunları söyledi:

AK Parti ve MHP milletvekillerinin oluşturduğu ilk kanun teklifinin içeriği konusunda bu basın toplantımızı gerçekleştiriyoruz. Çalışmalarımız boyunca bize büyük destek veren bu teklifimize tam mutabakatla onay veren, sayın cumhurbaşkanımıza, başbakanımıza, liderim sayın devlet bahçeli'ye teşekkür ediyoruz.

Amacımız Türkiye'nin birlik ve dirliğini korumaktır. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi Türk milletinin tercihidir. Biz millet ne diyor ona bakıyoruz. Milli mutabakat komisyonu olarak görevimiz, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin tesisi ve sistemin sağlıklı işler hale getirmek için gerekli uyum yasalarının hazırlanması ve seçim ittifakıyla ilgili hukuki zeminin oluşturulmasıdır.

Teklifle Türk siyasi hayatında demokratikleşme yönünde önemli bir adım atılmaktadır. İttifakı yasaklayan hükümet kaldırılmakta, siyasi partilerin ittifak yaparak seçime katılabilmelerinin yasal altyapısı oluşturulmaktadır. İttifak yaparak seçime katılma kararı alan partilerin, seçim takvimi başlamasından itibaren 7 gün içerisinde ittifak protokolü ile YSK'ya başvurmaları gerekmektedir. Siyasi partiler kuraya ittifak olarak girecek, oy pusulasında yanyana yer alacaktır. İttifak içindeki sıraları da kurayla belirlenecektir. Seçim barajı ve milletvekili sayılarında doğal olarak aldıkları geçerli oyların toplamı dikkate alınacaktır. Milletvekili sayısı aldıkları geçerli oy sayısıyla dağıtılacaktır. Seçilme yaşı 18'e inmektedir.

YÜZDE 10'LUK SEÇİM BARAJI KORUNACAK

Buna göre yüzde 10'luk seçim barajı korunacak. Partilerin milletvekili genel seçimleri ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde ittifak yapması yasal hale getirilecek. İttifakın oy oranı yüzde 10'u geçtiğinde katılan partiler barajı geçmiş sayılacak.

SEÇİLME YAŞI 18'E İNDİRİLECEK

Milletvekilliğinde olduğu gibi belediye başkanı, belediye meclis üyelikleri ve muhtar seçilme yaşı 18'e indirilecek.

100 BİN İMZA YSK ÜZERİNDEN TOPLANACAK

Cumhurbaşkanı adaylığı için 100 bin imza noter kanalıyla değil Yüksek Seçim Kurulu üzerinden toplanacak.

Yasa teklifinde ittifak için sayı sınırlaması olmayacağı, bir partinin aynı anda bir başka partiyle ayrı, bir diğeriyle ortak liste üzerinden ittifak yapabileceği belirtiliyor.

OY PUSULASINA İLİŞKİN DÜZENLEMELER DE VAR

Oy pusulasına ilişkin düzenlemeler de var. İsteyen partilerin ortak logo ve adla blok olarak ittifak oluşturabileceği, isteyenin ayrı sütunlarda yer alabileceği de söyleniyor. Partiler, ittifak modeli ya da protokolünü Yüksek Seçim Kurulu'na bildirecek.

Sızan bilgilere göre, ittifak partilerinden sadece birine ya da ikisine birden vurulan mühür geçerli olacak, oy ittifaka verilmiş sayılacak. Çift mühürlü oyların paylaşımı, partilerin aldıkları oy oranlarına göre yapılacak. Partiler, ayrı listelerde seçime girebileceği gibi ortak liste de yapabilecek.

VATANDAŞLARA POLİS ÇAĞIRMA YETKİSİ VERİLECEK

Sandık güvenliğini tehdit eden durumlarda vatandaşlara da polis çağırma yetkisi verileceği belirtiliyor. Sandık kurulu başkanları kamu görevlileri arasından seçilebilecek.

HANGİ İSİMLER İTTİFAK KURULUNDAYDI?

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı destekleyeceklerini bizzat açıklamasının ardından başlayan süreçte iki parti arasında ittifak komisyonu oluşturulmasına karar verilmişti. Yaşanan bu sürecin ardından bu sabah ilk olarak MHP'nin komisyon için belirlediği isimler belli oldu. Buna göre; MHP'nin belirlediği ittifak komisyonunda "Mehmet Parsak, Mustafa Kalaycı, İ.Faruk Aksu" olacak. AK Parti'nin belirlediği komisyonda ise Mustafa Şentop, Abdülhamit Gül ve Mahir Ünal yer aldı

DAHA EVVEL ŞU MADDELER KAMUOYUNDA KONUŞULMUŞTU:

-Buna göre dışarıdan Cumhurbaşkanı adayı olmak için gerekli 100 bin imza noter yerine seçim kurulu tarafından toplanacak.

-AK Parti yöneticilerinin daha önce vurguladığı gibi % 10 seçim barajı korunacak...

-İttifaka her siyasi parti kendi kimliğiyle girecek...

-İttifak yapanlar aynı blok içinde çok haneli veya çok halkalı olarak kendi isimleri ve logolarıyla yer alacak; üçüncü bir mühür halkası bulunmayacak...

-Dar veya daraltılmış bölge sistemine geçilmeyecek.

1961’den bu yana milletvekili seçimlerinde sandık sonuçlarının sayımında kullanılan “D’Hondt” yeni “nispi temsil” geçerli olacak.

İttifak yapan partilerin milletvekili dağılımı da D’Hondt sistemine göre yapılacak.

Baraj inmediği için dar veya daraltılmış bölge sistemine de geçilmeyecek...

İttifakla seçime girenlerin ortak grup kurması, TBMM’de karar alma istikrarının sağlanması için oylamalardaki oranların farklılaştırılması yeni bir Anayasa değişikliğine gerek duyduğundan oranlarda değişiklik olmayacak.

YERELDE İTTİFAK YOK

İttifak yerel seçimi kapsamayacak...

İki partinin görüşmelerinde genel hatları çizilen yasalardan mart ayı ortasına kadar çıkması gereken yerel seçimle ilgili olanlara öncelik verilirken; uyum yasalarının tümü masaya yatırıldı.

İlke mutabakatına varılan, usulleri ile yöntemleri üzerindeki madde çalışmalarına başlanılan iki partinin çalışmasında henüz yazım aşamasına geçilmedi.

Varılan ilke mutabakatına dönük olarak liderlerin onayı alındı ve bundan sonraki aşamada Siyasi Partiler, Seçim, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri, Cumhurbaşkanlığı Seçim, Milletvekili Seçim yasalarıyla birlikte TBMM İç Tüzüğü’nde yapılacak tüm düzenlemelere geçilmesine karar verildi.

CUMHUR NE DEMEK? CUMHUR NEDİR?

Cumhur, Arapça kökenli bir kelimedir. Bir yerde toplanmış olan halk topluluğu anlamı taşımaktadır. Cumhuriyet kelimesi de aynı kökten gelmektedir.

Cumhur, halk, topluluk anlamına gelen bir kelimedir. Eş anlamlısı olarak kullanılan deyim ise cümbür cemaattir.

1.Halk

2. Topluluk

3. Topluluk, kalabalık, halk.

4. Halk topluluğu. Hey'et, takım. Aynı kararı veya hükmü kabul edenler.

İTTİFAK NE DEMEK? İTTİFAK KELİME ANLAMI

1.Devletlerin, çıkarlarını korumak amacıyla bir araya gelmeleri. Anlaşma, uyuşma, bağlaşma.

2. Uyuşma, birlikte hareket etmek üzere anlaşma, sözleşme.

3. Birlikte hareket etmek üzere anlaşmak, bağlaşma, birleşme, birlik, oy birliği.

Siyaset Haberleri