Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın müjdesi dünya basınında büyük yankı uyandırdı: Ajanslar 'acil' koduyla paylaştı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kilyos Limanı'nda duyurduğu, Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküp doğalgaz keşfedildiği haberi, dünya basınında da büyük ses getirdi. Ulusal ajanslar haberi 'acil' koduyla paylaştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Karadeniz'de doğalgaz rezervi keşfedildiği müjdesi, dünya basınında da büyük yer buldu. Özellikle Yunanistan haber tedirginlikle paylaşırken Reuters, açıklama 'acil' kodu ile paylaştı. 

REUTERS, GEÇMİŞ MÜJDEYİ DE HATIRLATTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Sakarya gaz sahasındaki Amasra -1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir doğal gaz keşfinin daha yapıldığı açıklaması, dünya gündemine bomba gibi düştü.

Reuters, müjdeyi "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin güney Karadeniz'de 135 milyar metreküp ek doğal gaz keşfettiğini ve bölgedeki toplam keşfi 540 milyar metreküpe çıkardığını söyledi." ifadesiyle duyurdu.

CNN Türk'ün haberine göre, geçen yıl Fatih sondaj gemisinin ülkenin en büyük keşfi olan Batı Karadeniz bölgesinin Sakarya sahasında 405 milyar metreküp doğal gaz keşfettiği hatırlatılan haberde, Zonguldak'ta düzenlenen açılış töreninde konuşan Erdoğan'ın, 'Türkiye'nin Amasra-1 sahasında ek keşif yaptığını ve bölgeden daha fazla iyi haber beklediği' ifadelerine yer verdi.

YUNAN BASINI AÇIKLAMA 'İNANMADIKLARINI' AKTARDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın müjdesini hazmedemeyen Yunan basını, çareyi iftira atmakta buldu. Müjdenin duyurulmasının hemen ardından olayı yorumlayan Yunan basını, bu açıklamaya 'inanmadıklarını' aktardı.

Yunan medyası, Bloomberg'in dün "Konuya yakın kaynaklar, Türkiye'nin Karadeniz'de daha fazla doğalgaz rezervi keşfettiğini açıklayabilir" haberine yer verdi. Haberde, Türkiye'nin ilk nükleer reaktörünün 2023'te Akuyu'da faaliyete geçeceği ve bunu yakında diğer projelerin takip edeceği bilgisine yer verildi. Yunan Kathimerini gazetesi, haberinde "Türkiye, saha gelişimini hızlandırmak için üç sondaj gemisinden ikisini kullanıyor. Enerji Bakanı Fatih Dönmez, her sondajdan sonra rezervlerin boyutunun artacağının bir işareti olarak, geçen ay bir sondaj gemisinin rezerv rakamlarını değerlendirmek için yeni test kuyuları açacağını, ikincisinin ise test kuyularını üretim durumuna yükselteceğini söyledi." dedi.

Haberde, "Ankara, 2027 veya 2028'de başlayan sürekli plato üretimiyle 2023'te Sakarya sahasından ana şebekesine gaz pompalamayı hedefliyor. Dönmez, dört aşamalı bir kalkınma planının ardından sahanın tam üretim durumuna ulaşacağını söyledi" ifadeleri kullanıldı. "Erdoğan, Türkiye'nin Karadeniz'de 135 milyar metreküp doğal gaz bulunduğunu açıkladı" başlıklı haberinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "bölgeden daha fazla iyi haber gelmesini bekliyoruz" ifadelerini ön plana taşıdı.

EN BÜYÜK KEŞİF

Naturalgasworld sitesi, "Türkiye, Karadeniz bölgesinde Ağustos 2020'de 302 milyar metreküp gaz keşfini bildirdi ve bu, ülkenin şimdiye kadarki en büyük keşfini ve o yıl küresel olarak yapılacak en büyük keşiflerden birini temsil ediyor" diyerek şunları kaydetti: "İki ay sonra Erdoğan, ek değerlendirme çalışmasının ardından Sakarya için kaynak tahmininin 405 milyar m3'e çıkarıldığını söylemişti." 

44 MİLYAR DOLARLIK ENERJİ FATURASI

ABD'li Bloomberg'in haberinde şu ifadeler kullanıldı: "Türkiye, son yıllarda kıyılarında petrol ve gaz arama çalışmalarını hızlandırdı. Türk sondajcılar geçen yıl Sakarya sahası yakınlarındaki Tuna-1 kuyusunda şimdiye kadarki en büyük keşif olan 405 milyar metreküp doğalgaz buldu.

Türkiye şu anda yılda tükettiği 50 milyar metreküp gazın neredeyse tamamını ithal ediyor. Yetkililer, yerli üretimin ülkenin gaz talebini yüzde 60 oranında artırarak 2030 yılına kadar yılda 80 milyar metreküpe çıkarmasını bekliyor. Keşiflerin ayrıca Türkiye'nin daha ucuz gaz ithal etmesine ve yıllık ortalama 44 milyar dolarlık enerji faturasını kesmesine izin vermesi bekleniyor."

Gündem Haberleri