Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'dan flaş s-400 açıklaması

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay tartışmalı s-400 konusunda açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "Türkiye S-400 ile ilgili kendi çıkarları neyse onun gereğini yapıyor, kendi kararını veriyor, kendi seçimini yapıyor." dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay tartışmalı s-400 konusunda açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "Türkiye S-400 ile ilgili kendi çıkarları neyse onun gereğini yapıyor, kendi kararını veriyor, kendi seçimini yapıyor." dedi.

S-400 HAVA SAVUNMA SİSTEMİ HAKKINDA SON DAKİKA BİLGİLERİ

Rusya’dan alınan S-400 hava savunma sistemleri sebebiyle ABD ile yaşanan sorunlara değinen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Türkiye S-400 ile ilgili kendi çıkarları neyse onun gereğini yapıyor.” dedi. Oktay, AA Editör Masası'nda soruları yanıtladı ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Milletimiz kendisiyle alay edilmesine asla müsaade etmez”

CHP-İYİ Parti ittifakı ile ilgili konuşan Oktay, “Bu ittifakın parçası olan ama milletin karşısına çıkıp da cesaretli bir şekilde 'HDP de buradadır' diyebileceğimiz, o cesareti gösterecek bir ittifak görmüyoruz karşımızda, ama ittifak bu.” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, konuşmasında şunları kaydetti: "Siz dolaylı olarak getirip de bunu (HDP) bir ittifakın parçasına dönüştürdüğünüzde tabii ki milletin karşısına da çıkıp 'bu ittifakın parçası da şudur' diyemezsiniz. Böyle bir şeyle karşı karşıyayız. Doğuya gidiyorsunuz bir tanesi çıkarmıyor, öbürüne gidiyorsunuz diğeri çıkarmıyor. Bu, milletle alay etmektir. Milletimiz kendisiyle alay edilmesine asla müsaade etmez. Bunun bedelini çok ağır ödetir. 31 Mart'ta da bunu göreceğiz zaten."

“Fırat’ın doğusu için biz her zaman hazırız”

Fırat'ın doğusuna operasyona dair Oktay, "Bugün girebilecek şekilde, biz her zaman hazırız."  ifadelerini kullandı.

Oktay, "Türkiye'ye karşı güvenlik tehdidi oluşturabilecek hiçbir faaliyete biz müsaade etmeyiz. Böyle bir şey olursa bir gece ansızın gelebiliriz diyoruz, bunu yapacağız. Münbiç'te de yapacağız." şeklinde konuştu.

"Biz ne gerekirse yapacağız, burada teröristlerin varlığına ve Türkiye'ye tehdit oluşturmasına asla müsaade etmeyeceğiz." diyen, Oktay, Münbiç'le ilgili de "Diplomatik boyutuyla bunu masada konuşuruz, değilse sahada bunun gereğini yaparız." ifadelerini kullandı.

“ABD’nin gönderdiği 23 bin tır ağır silah nereye gidiyor”

Fuat Oktay, "ABD'nin ücretsiz şekilde gönderdiği 23 bin tır ağır silah nereye gidiyor? Türkiye'ye tehdit olmayacak mı bu silahlar?" dedi.

“Türkiye kararını verirken sadece kendi çıkarlarını düşünür”

Oktay, Rusya'dan S-400 alımı ile ilgili, "Türkiye S-400 ile ilgili kendi çıkarları neyse onun gereğini yapıyor, kendi kararını veriyor, kendi seçimini yapıyor." diyerek, "Türkiye kararını verirken sadece kendi çıkarlarını düşünür." şeklinde konuştu.

"Herhangi bir konuda, hele hele imza atmışsak, gereğini yaparız. Türkiye'nin inatlaşma vesaire gibi bir tutumu da yok." ifadelerini kullanan Oktay, Türkiye'deki piyasanın bugünkü ve gelecekteki durumuyla S-400'ün uzaktan yakından bir alakası olmadığını söyledi.

“E-devletten tüm abonelikler yapılabilecek”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, iki ay içerisinde tüm illerde e-devlet üzerinden elektrik, doğalgaz, su aboneliği ve fesih işlemlerinin yapılabileceğini bildirdi.

"İl karneleri dediğimiz olay, ilin performansının, dolayısıyla bizim performansımızın ortaya çıkarılmasıdır." diyen Oktay, 136 göstergeyle bunu çok somut şekilde ölçtüklerini söyledi.

s-400 NE DEDİR? PATRİOT NE DEMEK? PATRİOT ÖZELLİKLERİ NEDİR?

Uçaklara olduğu kadar, taktik balistik füzelere karşı da kullanılabilmektedir. Körfez Savaşında Irak’ın elindeki Scud füzelerine karşı pek bir etkisi olmamıştır. Track Via Missile (Füze Güdüm Sistemiyle İzleme) Tam güdümlüdür. Mobil ve sâbit rampadan kullanılabilir. Çok fonksiyonlu AN/MPQ 53 radarı mevcuttur. Amerika, Körfez Savaşında, Türkiye, İsrail ve Suudî Arabistan’daki önemli sanayii merkezlerini, limanları ve diğer stratejik yerler dâhil yerleşim merkezlerini korumak için Patriot ve Hawk füze bataryalarını kullanmıştır. Bu savaşta Patriot, Hawk ve E-3 Awacs sistemleri birbirlerini tamamlayarak bölge savunması görevini yerine getirmişlerdir. Esas İtibariyle hava savunmasının sevk ve idâresini yapan Patriot atış ünitesi, diğer ana parçalardan ayrı olarak görev yapmaktadır. Normal olarak sistem bilgi koordinasyon merkezi aracı tarafından kontrol edilen bir taburda birleştirilmiş altı üniteli gruplar hâlinde kullanılmaktadır.

PATRİOT BAŞARI ORANI NEDİR?

Körfez Savaşı’nda Irak’tan gelebilecek olası tehditlere karşı çevresinde bulunan ülkelere yerleştirilen Patriot’lar, özellikle İsrail ve Suudi Arabistan’da etkin olamamışlardır. Irak’tan gelen SCUD ve Al Hussein füzelerini durdurmakta yetersiz kalan Patriot’ların, Suudi Arabistan’da %80, İsrail’de ise %50 oranında başarılı olabildikleri belirtilmiştir. Bu başarı oranlarının Suudi Arabistan ve İsrail hükümetleri tarafından sansürlenmek istediği ve gerçek başarı oranının Suudi Arabistan’da %70, İsrail’de ise %40 olduğu belirtilmiştir.

PATRİOT MI S-400 MÜ DAHA İYİ?

S-400: NATO kod adı SA-21 Growler olan Rus yapımı orta ve uzun menzilli füze savunma sistemi. Modern ve gelecekteki tüm hava ve uzay saldırı araçlarını imha etmek için geliştirildi.

Patriot: ABD ve müttefik ülkelerin orduları tarafından kullanılan füze savunma sistemi. Büyük idari ve sanayi merkezleri ile kara, deniz ve hava üslerini hava saldırılarına karşı koruma amaçlı geliştirildi.

PATRİOT VE S-400'ÜN ÜRETİM TARİHİ NEDİR?

S-400: 2007 S-400 füze savunma sisteminin Rus ordusuna teslim edildiği yıl.

Patriot: 1982 Patriot füze savunma sisteminin ABD ordusuna teslim edildiği yıl.

Üretici Firma

S-400 Almaz-Antey

Patriot Raytheon

PATRİOT VE S-400'Ü HANGİ ÜLKELER KULLANIYOR?

S-400: Rusya
Ön ödeme yapan ülke: Türkiye
Sevkiyat aşamasında: Çin
Anlaşma imzalayan ülke: Suudi Arabistan 
Olası alıcılar: Hindistan, Bahreyn

Patriot: ABD, Almanya, Japonya, BAE, Tayvan, Hollanda, Güney Kore, Suudi Arabistan, İspanya, Yunanistan, İsrail, Bahreyn, Mısır, Ürdün.

S-400: Her biri 12 fırlatma rampasına sahip 8 füze kompleksi, sistem kontrol merkezi, radar merkezi, anten için seyyar kule, güdümlü füzeler, teknik destek sistemi, füzeler için teknik bakım araçları..

Patriot: Radar, ateş kontrol merkezi, enerji kaynakları, iletişim araçları, teknolojik ekipman, radyo-teknik ve teknik kamuflaj araçları fırlatma rampaları, güdümlü füzeler.7

PATRİOT VE S-400'ÜN TEKNİK ÖZELLİKLERİ NEDİR?

Aerodinamik hedefleri vurma menzili:

S-400: >250 km
Patriot: 160 km

Balistik füzeleri vurma menzili:

S-400: 60 km
Patriot: <45 km

Hedefleri vurma yüksekliği:

S-400: max — 27 km, min — 0,01 km
Patriot: max — 24 km, min — 0,06 km

Radar kapsama alanı:

S-400: 600 km
Patriot: >150 km

Kuruluş süresi:

S-400: 5 dakika
Patriot: 30 dakika

Vurulacak hedefin hızı:

S-400: <4800 m/s
Patriot: >2200 m/s

Sistemin tepki süresi:

S-400: 10 saniye
Patriot: 15 saniye

Fırlatma açısı:

S-400: 90 derece
Patriot: 38 derece

PATRIOT FÜZE SAVUNMA SİSTEMLERİNİN MODİFİKASYONU

PAC-1

Radar sisteminin tarama açıları geliştirildi, program yazılımı iyileştirildi. Taktik balistik füzelere karşı etkinliği artırıldı.

PAC 2

Program yazılımında değişiklikler yapıldı, yeni ateşleyici fünye ve vurucu unsurlar monte edilen füzenin muharebe bölümündeki çalışmalar tamamlandı.

PAC-3

'Stels' teknolojisi kullanılarak fırlatılanlar da dahil olmak üzere taktik balistik ve kruz füzelerinin savaş başlıklarına önleme yapacak şekilde geliştirildi.

PAC-3 MSE

Patriot, yüksek güçlü motoru, geliştirilmiş aerodinamik özellikleri ve mükemmelleştirilmiş navigasyon sistemiyle diğerlerinden ayrılıyor. PAC-3'e kıyasla menzil çapı bir buçuk kat artırıldı (füzenin mutlak özellikleri gizli tutuluyor).

S-400'LERİN MODİFİKASYONU

S-500 'Prometey' Füze Savunma Sistemleri

Uzun menzilli mobil füze savunma sistemi olup her türlü aerodinamik ve balistik hedefler için geliştirilmektedir.

Önleme Menzili

ABD'li muadili THAAD'ın 2-3 kat üzerinde

Uzaydan...

Öncelikli olarak yakın uzay alanındaki nesneleri imha etmek için geliştiriliyor

...çok düşük yüksekliklere kadar

Hedefler arasında yerden 5 metre mesafeye kadar kat edebilen 'Tomahawk' kruz füzeleri yer alıyor

Çoklu görev özelliği

Kompleks, operatif-taktik hava savunma sistemlerinin ve stratejik füze savunma sistemlerinin imkanlarını bir arada barındırır

Evrensellik

Sistem, Rusya Federasyonu'nda faal olan tüm hava savunma unsurlarını ortak enformasyon alanında entegre eder

Sürat

Belirlenen göreve göre, sistemin reaksiyon süresi dört saniyeyi aşmaz

Gündem Haberleri