Deep Web nedir? Deep Web'e nasıl girilir?

İnternet ortamının adeta buz dağı olarak adlandrılan Deep Web, son yıllarda en çok konuşulan konu olma ünvanını taşıyor. Bir diğer adı ile 'derin internet' bizim kullandığımız internetin çok daha yüzeysel boyutu olarak geçmekte. İşte tüm detayları ile internetin karanlık yüzü...

Kısaca Deep Web, internetin bir başka seviyesi ve normal internet kullanıcılarının istese de rastlayamacağı bir segment olarak geçiyor. Bu yüzeyin altında kalan Deep Web, çeşitli arama motorlar yardımı olsa bile bulunamayan gizli bölümleri ifade etmektedir. Diğer bir tanımla internetteki bazı teknik nedenlerle geleneksel arama motorları tarafından endekslenmeyen bir içerik sınıfıdır. 

DEEP WEB NEDİR VE NASIL GİRİLİR?

Deep Web en basit tabir ile indekslenmemiş yani arama motorları tarafından doğrudan erişilmesi mümkün olmayan veriler olarak geçer. Peki bu veri neleri kapsar? Örneğin, Facebook'un kullanıcılar tarafından görünmesi mümkün olmayan arka planı, www.site.com adında erişelemeyen çeşitli web siteleri olarak söylenebilir. "Gerçekten bu kadar basit birşey mi bu?" demekte ilk etapta her ne kadar haklı olsanız da, doğrudan erişilmesi mümkün olmayan her veri Deep Web'i oluşturur. 

Öncelikle ilk etapta, internet dünyasının arka bahçesine girmek için Tor Browser adı verilen özel bir tarayıcıyı bilgisayarınıza indirmeniz geremekte. Bu tarayıcı size anlık konumlar verir böyleilikle siz de artık "anonim" olarak internette surf yapabilirsiniz. Sonu ".onion" olan karmaşık url'ler görürsünüz; bu durumda bilmeniz gerekir ki bu seviye, deep web'in yüzeyine daha doğrusu giriş seviyesine en yakın olan bölümüdür. 

TOR BROWSER NEDİR?

Tor, açılımı “The Onion Routing” olan kullanıcılarının gerçek kimliklerini gizleyerek iletişim imkanı sunan bir yazılım projesidir. Tor yasal ya da yasal olmayan bir çok amaç için kullanılmaktadır. Tor internette gezinme, sohbet ve anlık mesajlaşma imkanı sağlar. Ayrıca tor, devlet yetkililerini eleştirmek, sansürlenmiş bilgilere erişmek ve politik aktiviteler organize etmek amacıyla da kullanılmaktadır. Tor da; anonim hakaret, hassas bilgilerin sızdırılması, yasal olmayan cinsel içeriklerin sunulması, satışı yasak olan kimyasal maddelerin, silahların çalıntı kredi kart numaralarının satılması, banka ve kredi kartı dolandırıcılığı gibi kara borsa işlemleri için BitCoin sistemi kullanılır.

Bu projeye göre, Tor ağını kullananlar; bağlandıkları sitelerden aktivitelerini gizlemek isteyen normal kullanıcılar, siber istihbarat faaliyetlerinden kaçan insanlar, içerik veya internet erişimine yapılan sansürden kaçan insanlar özellikle de gazeteciler, aktivistler ve askeri çalışanlardır. Ekim 2013 tarihi itibariyle Tor ağını 4 milyon kişi kullanmaktadır. Tor ağını kullananların büyük kısmı, internet erişiminin engellediği ülkelerde yaşamaktadırlar.

DEEP WEB NELERİ KAPSAR?

Deep Web'in gizli dünyası, aşağıdakilerle sınırlı olmamak üzere bol miktarda veri, bilgi ve birçok olanak içerir:

  • Büyük şirketlerin, derneklerin ve ticaret organizasyonlarının iç siteleri
  • Okul, kolej ve üniversite intranet sistemleri
  • Çevrimiçi veritabanlarına erişim
  • Yalnızca üyelere erişimi olan şifre korumalı web siteleri
  • Paywall destekli sayfalar
  • Engellenen dijital içerik için çevre koruma duvarları
  • Bir kişinin sosyal medya, e-posta, bankacılık ve diğer konulardaki kişisel hesabı

İNTERNETİN KATMANLARI

0. Seviye

Bildiğimiz internet ve içindeki her işe yarar/yaramaz bilgi.

1.Seviye 

Namı diğer, Surface Web (Yüzey Ağı). Internetle vasatın üstünde haşır neşir olan insanların bulabildiği, kullandığı bilgi ve servisler. Örnek olarak hostingler, kullan-at e-posta servisleri, üniversite ağları vb. diyebiliriz.

2.Seviye 

Namı diğer, Bergie Web (Bergie Ağı). Eğer ftp server kullanmayı biliyorsanız kilitlenmiş Google sonuçlarına ulaşabiliyorsanız, 4chan’dan Freehive’den RSC’den haberiniz varsa siz aynı zamanda bir Bergie Ağı kullanıcısısınız. Bergie ağı DNS üzerinde döner ve buradaki websiteleri hala indexlenmiştir.

3.Seviye 

Namı diğer, Deep Web. Deep Web, Anonim Ağları bilen, proxy kullanmaya alışkın, tor gibi servislerden haberdar kullanıcılar için. Genellikle ulaşılması zor ve gizli kısımlara işaret eder. Bunu ve Charter Web’i uzun uzun anlatacağım için burada kısa keseceğim.

4.Seviye 

Namı diğer, Charter Web (Charter Ağı). Deep Web’in devamı niteliğinde, artık buraya DarkNet diyebiliriz çünkü websitelerinin DNS kullanmadığı bir evrede. Deep Web ve Charter Web’de bol bol illegal içerik ve hizmeti bulabilirsiniz.

5.Seviye 

Namı diğer, Marianas Web (Mariana Ağı). Adını dünya üsündeki en derin çukurdan almış bu katman, sadece adı konmuş bir efsane gibi. Oraya giden bir daha dönmedi tarzı yorumlar dışında hakkında pek bilgi yok. Rivayet o ki, closed shell network ile ve polymeric falcighol derivation adlı bir hesaplama yardımıyla ulaşılabiliyormuş. Bu seviyeyle ilgili bilgim bundan ibaret.

DEEP WEB NE KADAR BÜYÜK?

Tahminlere göre arama motorlarıyla ulaşılan internet toplamın sadece yüzde 5 ila 10’u. Bu da demek oluyor ki Deep Web internetin %90'ınını içeriyor. Gizli olan veritabanlarından dolayı kesin bir tahmin yürütmek imkansız ve numaralar kesin veya güncel değil.

Ama bazılarına göre Deep Web, 7.5 perabyte veriyle, erişilebilen internetten 500 kat daha büyük. Bu tahminlerin 2001’e ait olması ise işin ne kadar ilerlemiş olabileceğini gözler önüne seriyor.

SONUÇ OLARAK...

Deep web, hakkında her türlü spekülasyonun olduğu sonsuz büyüklükte bir kavramdır. Bu içeriğimizde bahsettiğimiz deep web seviyelerine inanan kişiler kadar inanmayan kişiler de vardır. Yani internetin bu kadar çok katmandan oluşmasını anlamsız bulan, interneti bir bütün olarak değerlendiren kişilerin sayısı da azımsanamayacak kadar çoktur. Ayrıca Deep Web’in katmanları da bazı kaynaklarda sayıca değişebilir. Kimi kaynaklar katmanları birleştirmeyi tercih ederken kimi kaynaklar bazı katmanlara hiç yer vermez. Mesela 4. seviyeden sonra başka bir seviye olmadığı, teorinin bile saçma olduğunu düşünen görüşlerde mevcuttur.

Ancak işin hukuksal boyutu her zaman her yerde aynıdır. Bu içeriği tek cümlede özetlemek gerekirse “Gerçek hayatta yaptığınızda suç oluşturan her ne varsa, deep web’de de aynı suçu oluşturacaktır.” diyebilmemiz mümkündür. 

Gündem Haberleri