2016 yılından itibaren okullarda zorunlu ders olarak okutulmaya başlanan Değerler eğitimi dersi öğrenciler ve velileri tarafından merak konusu oldu. Peki bu derste çocukları neler öğrenecek? Değerler eğitimi dersi nedir ? Değerler eğitimini kimler verebilir? Neden gerekli? Hangi konular var? İşte merak ettiğiniz soruların cevapları...
DEĞERLER EĞİTİMİ NEDİR? NEDEN GEREKLİDİR?
Değerler Eğitimi; kendi kültürümüzü, inancımızı öğrenip yaşayıp ve davranışa aktarmaktır. Davranışa dönen her değeri sosyal çevre içinde model olarak insanlara yansıtmaktır. Bunu yaparken bir yandan köklerini sımsıkı tutan diğer yandan da dünya ile entegre olabilen ufku geniş ön yargısız, bilgiye, yeniliğe açık insanlar yetiştirmektir.
Bu doğrultuda yetişen her insan yeni neslin oluşmasında toprağa atılan bir tohumdur.
Bu tohumların yetişmesinde, kuvvetlenmesi ve meyve vermesinde öğrenim ve öğretimin rolü çok büyüktür. İlk öğretmen anne-babadır. Çocuğun ahlakı anne karnındayken şekillenmeye başlar. Gözümüzden sakındığımız evlatlarımız en fazla altı yıl kesintisiz bizimle beraberdir. Okul hayatını ana sınıfından başlamış olarak kabul edersek, çocuğun hayatının diğer kalan kısmı anne ve babayla değildir. Biz, çocuğu bir yere kadar koruyup kollayabiliriz. Hayatının kalan kısmını sosyal çevre ve okul şekillendirecektir.
Evlatlarımızı emanet ettiğimiz kurumlar ne kadar lüks, donanımlı olursa olsun içinde bulunan insanların değerleri, inançları ile şekilleniyor körpe zihinleri. Bize düşen görev; evlatlarımızı inançlı, imanlı, vicdanlı, kendi alanına hakim ruhlu, fikri özgür, ön yargısız, farklı düşünce ve inançlara saygılı insanlarla buluşturmaktır. Öğrenilen her bilgi çocuğun ruhunda ve vicdanında yer buluyorsa bir kıymeti vardır. Değerler Eğitiminin temel amacı; merhametli, duyarlı, inançlı ve değerlerine sahip çıkan dünya ile bağını koparmayan vizyon sahibi nesiller yetiştirmektir.
DEĞERLER EĞİTİMİNİN AMAÇLARI
Değerler eğitiminin amacı, çocuğun doğuştan getirdiği en iyi tarafı ortaya çıkarmak; kişiliğinin her yönüyle gelişmesini sağlamak; insani mükemmelliğe ulaşmasına yardımcı olmak; bireyi ve toplumu kötü ahlaktan korumak ve kurtarmak, bunun yanında iyi ahlakla donatmak ve devamını sağlamaktır.
DEĞERLER EĞİTİMİNDE OKUL
Okullar sadece akademik açıdan başarılı bireylerin yetiştirildiği kurumlar olarak düşünülemezler. Temel insani değerleri benimsemiş bireyler yetiştirmek de okulun temel misyonu arasındadır. Çağın getirdiği olumsuz durumlar karşısında, okullar öğrencilerine “iyi” tercihler yapabilmek için seçenekler gösterebilmeli ve aynı zamanda bu tercihleri yapabilme stratejilerini sunabilmelidirler.
DEĞERLER EĞİTİMİ NASIL OLMALI?
Değerler eğitimi kalbe, zekâya ve iradeye hitap etmeli ve amacı iyiliği sevdirmek, tanıtmak, istetmek olmalıdır. Değerler eğitimi önce çocuğun ve gencin duyarlılığına hitap etmelidir. Değerler eğitimi, irade üzerinde de etki yapmalıdır.
EĞİTİMİN TEMEL İŞLEVİ BAŞARILI VE İYİ İNSAN YETİŞTİRMEKTİR.
DEĞERLER EĞİTİMİNİN İLKELERİ:
Değerler kalıtımla geçmez; çevresel etkenlere göre biçimlenir.
Değerler boşluk kabul etmez.
Değerler yaşayarak, görerek ve hissederek öğrenilir.
Değerler her zaman ve her yerde eğitimi gerektirir.
Değerler zihin, kalp ve davranış üçgenine oturur.
Değerler iç ve dış tutarlılık gerektirir.
Değerler Eğitimi Dersine Hangi Branş Öğretmeni Girecek?
Milli Eğitim Bakanlığı, zorunlu değerler eğitimi dersini 2015-2016 eğitim-öğretim yılından itibaren okullarda okutmaya başlayacak. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi de seçmeli dersler grubunda okutulmaya devam edecek. Bununla ilgili Sakarya Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (SAÜSEM) Değerler Eğitimi Eğitmenliği Sertifika Programı Başlattı.
Dersin İçeriğinde Neler Olacak?
Bütün dinlerin, inanışların öğrenebileceği bir ders olarak okutulacaktır.Müslümanlık, Hıristiyanlık, Musevilik, Alevilik gibi inançlar öğretilecektir. Kültürel değerler, dini değerler, etik değerler gibi ünitelerle dersin içeriği oluşturulacak.
Değerler Eğitimi Dersine Kimler Girecek?
Okullarda okutulacak değerler eğitimi dersinin hangi öğretmenler tarafından okutulacağı yakın bir zamanda açıklanacak. Sosyal Bilgiler ve Felsefe Grubu Öğretmenlerine verileceğine dair kulislerde bilgiler var ancak son kararı MEB verecektir.