Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 8160.17
Meslek Adı : Değirmen İşçisi (Makarna)
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Tesis Ve Makine Operatörleri Ve Montajcılar
M. Alt Ana Grubu : Sabit Tesis Ve Makine Operatörleri
M. Grubu : Gıda Ve İlgili Ürünlerin Makine Operatörleri
M. Birim Grubu : Gıda Ve İlgili Ürünlerin Makine Operatörleri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Makarna üretiminde kullanılan buğdayın işlenmesi, irmik ve yan ürünlerini (un, kepek, kırık buğday vb.) makarna üretimine hazırlama bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Değirmen İşçisi ( Makarna ), İşletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
Üretimle ilgili sözlü yazılı talimatları almak,
Buğday işleme makinelerini kullanıma hazırlamak,
Silolardan gelen buğdayları vals makinelerinde işlemek,
Makinelerin çalışmasına nezaret etmek,
Üretilen yan ürünlerin farklı bölümlerde toplanmasını sağlamak,
Üretilen irmiği, makarna üretim bölümüne yönlendirmek,
Makine arıza ve aksaklıklarının giderilmesini sağlamak,
İşle ilgili form ve belgeleri tanzim etmek, kayıtlarını tutmak,
Duruşlarda ve periyodik aralıklarla makinelerin temizliklerini yapmak,
Makinelerin arızalanması durumunda ilgili yöneticisine haber vermek, vb. vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Değirmen İşçisi (Makarna)Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Süt Sığırı Yetiştiricisimesleği için “6121.18” kod olarak kullanılır iken Beton Direk Ve Travers Demiri İşçisimesleği için “7114.03” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Değirmen İşçisi (Makarna)Meslek Kodu “8160.17” olarak belirlenmiştir.