Demir Eksikliği Anemisi Nedir, Belirtileri ve Tedavisi ? Anemide beslenme ilkeleri

Demir Eksikliği Anemisi : Temelinde vücuttaki demir eksikliği olan kansızlıktır. Hamilelik ve ergenlik dönemlerinde, çeşitli mide-barsak hastalıklarında ya da ameliyatları sonrasında, kan kayıplarında ve kötü ve yanlış beslenme sonucu vücudun demir ihtiya

Yorgunluk, güçsüzlük, ciltte solgunluk, baş dönmesi, baş ağrısı, kulak çınlaması, dalgınlık ve gözlerin önünde benekler uçuşması gibi belirtiler ile kendini gösterir.Hastalık ilerlerse, tüm bu belirtilere mide-barsak şikayetleri, sarılık, adet kesilmesi gibi daha ciddi bulgular eklenir.

Demir Eksikliği Anemisi Tedavisi Belirtileri Sebepleri

Hastalık tespit edildiğinde, ilk yapılacak şey vücutta bir kanama olup, olmadığını araştırmak ve tedavi etmektir. Alınacak olan demir tabletlerinin ya n ısı ra uygulanacak diyet de hastalığın tedavisinde çok önemlidir.

Doktor tarafından verilen demir ilaçlarının düzenli olarak kullanılması gerekir. Demir ilacı yemekten en aşağı 2 saat önce veya 2 saat sonra su ile alınmalıdır. İlaç sıklıkla karın ağrısı ve mide bulantısına neden olabilir, Bu durumda beraberinde C vitamininden zengin bîr meyve suyunun da içilmesi koşuluyla yemek esnasında alınabilir.

Demir eksikliği anemisinde beslenme ilkeleri:

Yetişkin bir insanda ortalama 3-6 gram civarında bulunan demirin büyük bir çoğunluğu kırmızı kan hücrelerinin hemoglobin kısmında bulunur. Karaciğer, omurilik ve kaslarda da demir bulunur. Hücrelerdeki demirin, oksijen taşıması ve hücrelere gelen besinleri enerjiye dönüştürmesi açısından vücutta oldukça önemli bir görevi vardır.

Demir ihtiva eden besinlerin alınması tavsiye edilir.

1.            Bunlar; karaciğer, dalak, böbrek, kalp gibi sakatatlar; koyun, sığır, dana etleri; tavuk, hindi gibi kümes hayvanları ve bunların iç organları; kuruyemiş, kuru baklagiller, pekmez, tahin helvası, maydanoz, mantarıdır,

2.            Hayvansal kaynaklı besinlerdeki demir, barsaklar tarafından daha iyi emildiğinden, bu tür besinler tercih edilmelidir.

3.            Sebze ve meyvelerde bulunan C vitamini, emilimi arttırdığından, hayvansal besinlerin yanında vitaminden zengin bir diyet uygulanmalıdır,

4.            Et yemeyen kişilerin her yemekte C vitamini almaları demir yönünden beslenmede önemlidir

5.            Yemekle birlikte içilen çay, kahve ve süt, demirin emilimini azalttığından, bu tür içeceklerin öğün aralarında içilmesi tavsiye edilir.

Bu yazıda yer alan tüm içerik bilgilendirme amaçlıdır. İlgili hastalığa yönelik olarak teşhis,  tanı ve tedavi hizmeti vermez. Herhangi bir sağlık probleminiz olması durumunda konusunda uzman doktorlar ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.

Sağlık Haberleri