Denize giren gusül abdesti almış sayılır mı

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri yüksek Kurulu Dini Soruları cevaplandırma Platformu’nda 4 Agustos’ta yer alan cünüpluk ve gusül ile ilgili 8 y (…)

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri yüksek Kurulu Dini Soruları cevaplandırma Platformu’nda 4 Agustos’ta yer alan cünüpluk ve gusül ile ilgili 8 yeni fetvadan 'Cünüp olarak denize giren kimse gusül abdesti almış olur mu?' sorusuna ilişkin şöyle denildi:

"Cünüp olan kimsenin gusül abdesti alarak temizlenmesi gerekir. Gusül ile ilgili ayette bütün vücudun iyice yıkanması emredilmektedir (Maide, 5/6). Hanefiler’e göre gusül için niyet şart olmamakla birlikte, ağıza ve burna su almak farzdır (İbnü’l-Hümam, Fethu’l-Kadir, Duru’l-Kütübi’l-İlmiyye, Beyrut). Bu itibarla, denize giren kimse, ağız ve burnuna su aldığı takdirde gusletmiş olur. Bazı din bilginlerine göre ise, ağız ve burna su almak sünnettir; fakat niyet farzdır. Bunlara göre ağız ve burna su almasa bile, niyet etmişse gusül geçerli olur (Şirbini, Muğni’l-muhtac, Daru’l-Marife, Beyrut)."

LENS GUSÜLE ENGEL DEĞİL

Öte yandan aynı konuda, gözdeki lenslerin gusül abdesti almaya mani olup olmadığı yolundaki soruya verilen fetvada ise şöyle denildi:

"Abdest ve gusülde gözün iç kısmının yıkanması farz değildir (Mevsıi, el-İhtiyar). Zira, gözlerin iç kısmını yıkamakta meşakkat vardır. Ayrıca bu durum gözlere de zarar verebilir. Bu itibarla lens gözlerin iç kısmına konulduğundan abdest ve gusüle engel değildir."

Yerel Haberleri