DGS (Dikey Geçiş Sınavı) başvurularının yaklaşmasıyla öğrenciler tarafından DGS araştırılmaya başlandı. Peki DGS başvuru nasıl yapılır 2019? DGS başvuru şartları nelerdir? DGS puan hesaplama nasıl yapılır?DGS konuları nelerdir? DGS 2019 başarı kılavuzu yayınlandı mı? DGS çıkmış soruları. Tüm cevaplar haberimizde
DGS BAŞVURU TARİHLERİ NE ZAMAN?
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı’nın (ÖSYM) sınav takvimine göre Dikey Geçiş Sınavı başvuruları 26 Nisan 2019’da başlayacak. 8 Mayıs 2019’da başvurular sona erecek.
DGS GEÇ BAŞVURU TARİHLERİ NE ZAMAN?
Sınav takviminde yer alan bilgilere göre, geç başvuru tarihi ise 21 Mayıs. Geç başvurular aynı gün saat 23:59’a kadar yapılabilecek. Geç başvuru gününde yapılan başvurularda sınav ücreti, geç başvurunun yapıldığı gün başvuru bilgileri sisteme kaydedildikten sonra sadece ÖSYM’nin https://odeme.osym.gov.tr internet adresinden kredi kartı/banka kartı ile süresi içinde yatıracaklar. Bankalardan ücret ödemesi yapılmayacak.
DGS TARİHİ NE ZAMAN?
Dikey Geçiş Sınavı 30 Haziran’da yapılacak. Sonuçlar ise 25 Temmuz’da açıklanacak. Sınav süresi, 150 dakika (2,5 saat) olacak.
2019-DGS, 81 il merkezinde yapılacaktır.
DGS ÜCRETİ NE KADAR?
2019 DGS başvuru kılavuzu yayınlanmadığı için başvuru ücreti de net olarak belli olmadı. 2018 yılında DGS başvuru üceti 100 TL olarak belirlenmişti. Buna göre, 2019 yılında da aynı ücretin uygulanacağı tahmin ediliyor. Net ücretin ne kadar olduğunu öğrenmek için 2019 DGS kılavuzu beklenmektedir.
DGS ÜCRETİ NEREYE YATIRILACAK?
Akbank'ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC'den başvuracak adaylar hariç)
* Albaraka Türk Katılım Bankasının tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC'den başvuracak adaylar hariç)
* Finansbank'ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC'den başvuracak adaylar hariç)
* Kuveyt Türk Katılım Bankası'nın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC'den başvuracak adaylar hariç)
* Türk Ekonomi Bankası'nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı
* Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeler
* ING Bank'ın tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC'den başvuracak adaylar hariç)
* Vakıf Katılım Bankası'nın tüm şubeleri ve ATM (KKTC'den başvuracak adaylar hariç)
* Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık (Şubelerden ve ATM'den ücret yatırılmaz.)
Sınav ücreti, ÖSYM'nin internet sayfasında e-İŞLEMLER'de yer alan "ÖDEMELER" alanından kredi kartı/banka kartı ile de yatırılabilecektir.
DGS BAŞVURULARI NASIL YAPILIR?
ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli fotoğrafı ve eğitim bilgisi bulunan adaylar, bireysel olarak internet aracılığıyla https://ais.osym.gov.tr adresinden başvuru yapabilir. ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı ve/veya eğitim bilgisi bulunmayan adaylar, ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri'nden veya tanımlanmış başvuru merkezlerinin birinden yapacaklardır.
Başvurular elektronik ortamda alınacaktır. Bu konuda adayların izleyeceği yol aşağıda maddeler halinde açıklanmıştır:
a) Kılavuz ile Aday Başvuru Formunun edinilmesi
Sınava katılmak isteyen adaylar, 2019-İSG Kılavuzu ile Aday Başvuru Formuna, başvuru süresi içinde ÖSYM'nin internet adresinden ulaşabilirler. Kılavuzun dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır.
Engelli/sagˆlık sorunu olan adayların bas¸vurularını yapmadan önce ENGELLI·/SAGˆLIK SORUNU OLAN ADAYLAR VE SAGˆLIK DURUMU/ENGEL BI·LGI· FORMUNUN DOLDURULMASI maddesini dikkatle okumaları, buna göre SAGˆLIK DURUMU/ENGEL BI·LGI· FORMUNDA yer alan durumlardan kendilerine uygun olan seçenekleri is¸aretlemeleri gerekir.
b) Başvuruların nasıl yapılacağının belirlenmesi
Merkezimiz kayıtlarında geçerli bir fotoğrafı (*) bulunmayan adaylar; başvurularını diledikleri bir başvuru merkezi aracılığıyla yapacaklardır.
Merkezimiz kayıtlarında geçerli bir fotoğrafı (*) bulunan adaylar; başvurularını bireysel olarak internet aracılığıyla veya diledikleri bir başvuru merkezi aracılığıyla yapacaklardır.
*Geçerli fotoğraf: Son 50 ay içerisinde herhangi bir başvuru merkezinden çekilmiş ve ÖSYM tarafından reddedilmemiş fotoğraflar geçerli fotoğraftır.
c) Başvuru Yapılacak Merkezler
Başvuru merkezlerinin adresleri, başvuru tarihlerinde ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden öğrenilebilir. Başvuru merkezleri tarafından adayların başvuruları, resmî iş gününde ve resmî iş saatleri arasında alınacaktır.
d) Sınav ücretinin yatırılması
Adaylar, başvuru bilgilerinin sisteme kaydını yaptıktan sonra sınav ücretini yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır. Adaylar sınav ücretini kılavuzun son sayfasında belirtilen bankalardan birine veya ÖSYM'nin internet sayfasında e-İŞLEMLER'de yer alan "ÖDEMELER" alanından kredi kartı/banka kartı ile başvuru süresi içinde yatıracaklardır.
DGS KONULARI NELERDİR?
Sayısal Konular:
1- Kümeler
2- Sayılar
3- Bölünebilme Kuralları
4- Rasyonel Sayılar
5- Üslü İfadeler, Köklü İfadeler
6- Eşitsizlik, Mutlak Değer
7- Özdeşlikler, Çarpanlara Ayırma
8- Oran, Orantı
9- Denklem Çözme
10- Problemler
11- Sayısal Mantık
12- Geometri
Sözel Konular:
1- Sözcük
2- Cümle
3- Paragraf
4- Anlatım Bozukluğu
5- Şifre Çözümü
6- Çözümleme ve Mantıksal Akıl Yürütme
DGS NEDİR?
Dikey Geçiş Sınavı (kısaca DGS), 2000 yılından bu yana meslek yüksekokulları ile açıköğretim ön lisans programlarından mezun olan öğrencilerin örgün öğretim lisans programlarına geçiş yapmaları için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından her yıl Temmuz ayının ikinci haftasında yapılmakta olan sınavın adıdır.
Sınavda uygulanmakta olan testin genel amacı, lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sayısal ve sözel içerikli akıl yürütme becerilerinin ölçülmesidir. Sınavın soru sayıları ise 80 sözel 80 sayısal olarak toplamda 160 soru ve 180 dakika olarak sınav süresi belirlenmiştir. Her iki bölüm içinde 10'ar tane mantık sorusu bulunmaktadır. Bu amaçla hazırlanan sorular, ön lisans programlarında kazanılan bilgi ve becerileri ölçmeye yönelik olmamaktadır. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olmaktadır. Sınavda 4 yanlış 1 doğruyu götürmekle beraber, yanlışlar ilgili bölümün doğrularını götürmektedir.
DGS BAŞVURU KILAVUZU 2019
ÖSYM tarafından açıklanacak olan 2019 DGS başvuru kılavuzu henüz yayınlanmadı. Önümüzdeki günlerde yayınlanamsı beklenen 2019 DGS başvuru kılavuzu yayınlanır yayınlanmaz haberimizde olacaktır. DGS başvuru kılavuzuna yayınlandıktan sonra https https://ais.osym.gov.tr/ adresinden de ulaşabilirsiniz.
DGS SORU ADEDİ KAÇ?
DGS sınavında adaylara yönelik sayısal ve sözel bölümlerden oluşan bir yetenek testi uygulanacak ve her test 120 sorudan oluşacaktır. Sınav 180 dakika (3 saat) sürmektedir. Sınav saati, kılavuz içerisinde açıklanacak. Sınavda 15 dakika kuralı uygulanacak.
DGS BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?
Lisans öğrenimine başlama hakkı elde eden öğrencilere üniversitelerince ön lisans eğitimi sırasında almış oldukları derslerden eşdeğer kabul edilenlere muafiyet verilerek ve kredileri dikkate alınarak, programdan alması gereken dersler belirlenir. Öğrencinin alması gereken derslere göre programa kaydı yapılarak, eğitime devam hakkı verilir. Dikey Geçiş işlemleri Meslek yüksek okulları ve açıköğretim önlisans programları mezunlarının lisans öğrenimine devamları hakkında yönetmelik hükümlerine göre yürütülür.
Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans programlarından mezun olan veya son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan öğrenciler ÖSYM tarafından düzenlenen Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile lisans programlarına devam etme hakkı kazanabilmektedirler.
Kısaca özetlemek gerekirse sınava, bir ön lisans programlarından mezun adaylar başvurabilir. Son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da sınava başvurabilir.
DGS'YE KİMLER BAŞVURABİLİR?
Lisans programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylarda, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki bütün mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvuruda bulunabilmektedirler. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denklik belgesi kabul edilen adaylar da Dikey Geçiş Sınavı DGS'ye başvurabilmektedirler. DGS başvuruları elektronik ortamda veya bizzat ÖSYM bürolarından da yapılabilmektedir. Adayların izleyeceği yollar ÖSYM tarafından her yıl açıklanan kılavuzda ayrıntılı olarak yer almaktadır.
DGS ÇIKMIŞ SORULAR
DGS hazırlanan adaylar daha önce çıkan soruları çözerek kendilerini denemek istemektedirler. İşte DGS daha önce çıkmış sorular;
2017 DGS SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ
2016 DGS SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ
2015 DGS SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ
2014 DGS SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ
2013 DGS SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ
2012 DGS SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ
DGS PUAN HESAPLAMA
DGS puanları, adayların sınav sonuçlarından hesaplanan sözel ve sayısal standart puanlarının ve ön lisans öğrenimlerinde elde ettikleri akademik not ortalamalarından hesaplanan ağırlıklı ön lisans başarı puanlarının (AÖBP) belli kat sayılarla çarpılarak toplanmasıyla elde edilecektir. Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ağırlıklı ön lisans başarı puanları (AÖBP) kullanılarak adayların yerleştirilmesinde esas alınacak DGS puanları hesaplanacaktır.
İlgili ağırlıklı ön lisans başarı puanı her alan için 0,6 olarak standart olmakla beraber, sayısal bölüm öğrencilerinde sayısal puanı 3, sözel puanı 0,6 ile sözel bölüm öğrencilerinde sayısal puanı 0,6 , sözel puanı 3 ile ve son olarak eşit ağırlık öğrencilerinde sayısal ve sözel puanları 1,8 ile hesaplanmaktadır.
Lisans programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylarda, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvuruda bulunabilmektedirler. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilen adaylar da DGS'ye başvurabilmektedirler. DGS başvuruları elektronik ortamda veya bizzat ÖSYM bürolarından da yapılabilmektedir. Adayların izleyeceği yollar ÖSYM tarafından her yıl açıklanan kılavuzda ayrıntılı olarak yer almaktadır.
Sınava giriş sayısı açısından herhangi bir sınırlama yapılmamaktadır. Sınavı kazanmış bir öğrenci isterse daha sonra yine sınava başvuruda bulunabilmektedir ancak 2011 yılında değişen yönetmeliğe göre öğrencilerden puan kesintisi yapılmaktadır.
Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ağırlıklı önlisans başarı puanları (Aöbp) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınacak DGS puanları hesaplanır. DGS puanını oluşturacak olan sayısal ve sözel standart puanlar ile Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı'nın ağırlıklarını belirleyen katsayılara aşağıda yer verilmiştir.
DGS puan hesaplama formülü
DGS Sözel: 87.747 + (Sözel Net x 1.681) + (Sayısal Net x 0.315) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)
DGS Sayısal: 105.536 + (Sözel Net x 0.336) + (Sayısal Net x 1.575) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)
DGS EA: 96.642 + (Sözel Net x 1.009) + (Sayısal Net x 0.945) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)
Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı: Bölümünü iyi dereceyle bitirenler 80, orta sıralarda bitirenler 65, son sıralarda bitirenler 50 olarak girebilir.