DGS puanına okul önlisans puanı ekleniyor mu? DGS puanına okul puanı nasıl eklenir?

DGS sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından merak edilen konulardan birisi de DGS puanına okul önlisans puanının eklenip eklenmeyeceği. Peki DGS puanına okul önlisans puanı ekleniyor mu? İşte cevabı.

DGS puanına okul önlisans puanı ekleniyor mu? sorusu bugün internette en çok araştırılan konmulardan birisi olsu. Bizde sizler için bu sorunun cevabını araştırdık. İşte cevabı...

DGS PUANINA ÖNLİSANS PUANI EKLENİYOR MU?

ÖSYM tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ön lisans başarı puanları (ÖBP) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınacak DGS puanları hesaplanacaktır."

ÖN LİSANS BAŞARI PUANI (ÖBP) NEDİR?

ÖBP diploma notu üzerinden bulunan ve Dikey Geçiş Sınavında puan hesabına katılan bir kat sayı olarak bilinir.

ÖN LİSANS BAŞARI PUANI NASIL HESAPLANIR?

2019-DGS'ye başvuran adaylardan her biri için ön lisans öğrenimindeki akademik ortalama göz önünde tutularak bir Ön Lisans Başarı Puanı (ÖBP) hesaplanacaktır.

2019-DGS'ye başvuranadaylardan YÖKSİS'te akademik not ortalamaları bulunanların bu bilgileri elektronik ortamda YÖKSİS'ten alınarak ÖSYM arşivine aktarılacaktır.ÖBP'nin hesaplanmasında bu bilgiler kullanılacaktır. YÖKSİS kaynaklı bilgisinde eksiklik/düzeltme olan adayların kendi üniversitelerine başvurarak bu bilgilerinin düzeltilmesini sağlamaları gerekmektedir("AKADEMİK NOT ORTALAMALARININ TOPLANMASI İLE İLGİLİ BİLGİ" başlıklımadde).

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca,4 Ağustos 2012 tarihli ve 28374 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in 1 nci maddesi ile 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik'in 7 nci maddesinin üçüncü cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

"Akademik not ortalamalarından elde edilecek Önlisans Başarı puanlarının sınav puanlarına katılarak Dikey Geçiş Sınavı Puanının nasıl hesaplanacağı ÖSYM tarafından belirlenir ve Dikey Geçiş Sınavı Kılavuzunda yer alır."

2019-DGS'de Önlisans Başarı Puanı (ÖBP), aşağıdaki şekilde hesaplanarak sınav puanlarına eklenecektir:

Ön lisans akademik not ortalamaları (en yükseği 100, en düşüğü 50 olarak değerlendirilerek) 0,8 ile çarpılarak Önlisans Başarı Puanına (ÖBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük notun ÖBP değeri 40 olacak, en yüksek 100 olan notun da ÖBP değeri 80 olacaktır. 50'nin altında olan notlar 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır. Bu şekilde hesaplanan Önlisans Başarı Puanı merkezî sınavdan alınan puana eklenerek adayın yerleştirme puanı hesaplanacaktır. Bütün not sistemleri doğru orantı kurularak, 100'lü not sistemine dönüştürülecektir.

ÖN LİSANS BAŞARI PUANI NASIL BULUNUYOR?

Öğrencinin not ortalaması 25 ile çarpılır ve 100 üzerinden karşılığı bulunur. Ardından 0,8 ile çarpılır ve ÖBP puanı bulunmuş olur. Adayın en yüksek notu 100 ise bunun değeri 80, en düşük notu 50 ise bunun değeri ise 40 olabilir. 50’nin altında kalan tüm notlar için ayrıca işlem yapılmaz ve tüm puanlar 50 olarak kabul edilir. Tüm notlar hesaplandıktan sonra 0,6 ile çarpılır ve tercihler sırasında yerleştirmede bu puan kullanılır. Örnek verirsek;

Adayın ön lisans akademik not ortalaması 4 üstünden 3 olsun. Bunun öncelikle 100’lük sistemde karşılığını bulalım. 3 x 25 = 75

ÖBP 80 üzerinde tavan değere sahip olduğu için bu değerin 80 üzerinden karşılığının bulunması gerekir. 75 x 0,8 = 60

Daha sonra ÖSYM’nin belirlediği 0,6 katsayısı ile çarparsak; 60 x 0,6 = 36 sonucunu elde ederiz. Sonuç olarak 4 üstünden 3 akademik ortalamaya sahip birinin ön lisans başarı puanı 36 olmuş olur. Bu puan dikey geçiş sınavında elde edilen ham puana eklenir ve yerleştirmelerde bu puan kullanılır.

DGS TERCİHLERİ NE ZAMAN YAPILACAK?

DGS tercihlerinin ne zaman yapılacağı ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Sonuçların bugün açıklanmasının ardından sıra tercih aşamasına gelecek. Kılavuz ve tercih tarihleri ile ilgili güncel açıklamaları haberimiz içerisinden takip edebilirsiniz.

DGS TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?

Adaylar; sınav puanlarını öğrendikten sonra, tercih işlemlerini ne zaman ve nasıl yapacaklarını ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden öğreneceklerdir. Adayların yükseköğretim lisans programları tercihlerini yaparken, tercih süresince ÖSYM'nin internet adresinden yayımlanan Tercih Kılavuzundan yararlanmaları gerekmektedir.

Tercihlerin doğru olarak yapılabilmesi için önce Tablo-2’nin dikkatlice incelenmesi gerekmektedir. Bu tabloda, ön lisans programından mezun olunacak/olunan alan bulunarak hangi alanlardaki lisans programlarının tercih edilebileceği belirlenecektir. Bunun dışındaki alanlardan yapılacak tercihler geçersiz sayılacaktır.

Tablo-1, dikey geçiş yapılabilecek lisans programlarının kodlarını, adlarını, kontenjanlarını, puan türünü, öğretim süresini ve varsa koşullarını göstermektedir.

Adaylar, tercih etmek istedikleri Tablo-1’de yer alan lisans programlarının koşul ve açıklamalarını, tercihlerini sonlandırmadan önce dikkatlice incelemelidir. Koşulları uygun olmayan programlar tercih edilmemelidir. Koşulları kendisine uymadığı halde tercih ettiği ve yerleştiği programla ilgili oluşabilecek sorunların sorumluluğu adaya aittir. Yerleştirme işleminde, yeterli puana sahip olunması koşuluyla tercih sırası önem kazanmaktadır. Bu yüzden tercihler yapılırken eğitim görmek istenen programların en çok istenilenden başlanmak üzere sıralanması uygun bir yoldur.

Adaylar dikey geçiş yapmak istedikleri yükseköğretim lisans programlarını istek sırasına göre ilgili alana yazacaklardır. Bir aday yalnız mezun olduğu alan ile ilgili programlar arasından, koşulları karşılamak şartıyla, Tablo-1’den en çok 30 tercih yapabilecektir. Tercihlerin tümünün kullanılması zorunlu değildir.

ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda tercih işlemi yapılmalı ve tercih işlemi ekrandaki uyarılara göre sonlandırılmalıdır. Tercihlerin ÖSYM’ye ulaştığından emin olunması için ekranda “2019-DGS Tercihleriniz ÖSYM’ye bildirilmiştir.” ifadesi mutlaka görülmelidir.

Tercih bildirim işlemini tamamlayan adaylar, "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerinde değişiklik yapabileceklerdir. Tercihlerinde değişiklik yapmak isteyen adaylar, bu işlemi elektronik ortamda yapacaklardır. Tercih iptali yapılmaz. Tercihlerde değişiklik, tercihlerin kısmen ya da tamamen iptali vb. değişiklik taleplerini içeren dilekçelere Merkezimizde kesinlikle işlem yapılmayacaktır. Tercih süresi tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik yapılamaz.

Adaylar tercih işlemini tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih bilgilerini mutlaka kontrol etmeli ve yazıcıdan tercih listesini alarak saklamalıdır.

DGS'YE KİMLER GİREBİLİR?

ÖSYM tarafından her sene, dönemler içerisinde pek çok sınav organize edilmektedir. Bu sınavlardan bir tanesi de Dikey Geçiş Sınavı DGS 'dir. Dikey Geçiş Sınavı her sene düzenli şekilde gerçekleştirilir. Sınava katılım gösteren kişiler genel olarak almış oldukları eğitimi, lisans eğitimine dönüştürmek isteyen ön lisans mezunu adaylar olmaktadır. 4 senelik eğitim veren üniversitelere katılabilmek için 2 sene okumuş olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı DGS'ye girmektedirler.

Eğitim Haberleri