Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 8160.25
Meslek Adı : Difüzör Operatörü (Şeker Pancarı)
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Tesis Ve Makine Operatörleri Ve Montajcılar
M. Alt Ana Grubu : Sabit Tesis Ve Makine Operatörleri
M. Grubu : Gıda Ve İlgili Ürünlerin Makine Operatörleri
M. Birim Grubu : Gıda Ve İlgili Ürünlerin Makine Operatörleri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Pancardan şeker şerbeti elde etmede kullanılan otomatik bir makineyi çalıştıran kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Difüzör Operatörü (Şeker Pancarı) işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
Difüzörü ve pancar kesicileri, konveyörler ve otomatik tartı gibi ek teçhizatı çalıştırmak,
Kontrol panosunu inceleyerek, pancar ve suyun,akış, karıştırıcıların hız ve şerbetin ısı ayarını yapmak,
Elekleri temizlemek ve şerbeti istenilen seviyede muhafaza etmek,
Pancar küspesi ve artıklarının miktarı ve diğer verilerin hakkında kayıtlar tutmak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Difüzör Operatörü (Şeker Pancarı)Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Pestil İmalat Elemanımesleği için “7514.11” kod olarak kullanılır iken Denizcilik Uzmanımesleği için “2422.04” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Difüzör Operatörü (Şeker Pancarı)Meslek Kodu “8160.25” olarak belirlenmiştir.